Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezová šťáva s vůní hřebíčku

Z bezových květů můžete připravit šťávu, která krásně voní po hřebíčku. Její využití najdete v hlavně v parných letních dnech, kdy pomůže zahnat žízeň. Příprava je snadná a s podrobným návodem ji zajisté zvládnete.

Hodnocení receptu je 4,8 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jarka.R

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min + doba louhování 24 hodin

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, + doba louhování 24 hodin)

Suroviny pro 5 litrů

5litrů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 923 kJ /
7 391 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 47 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 832,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Otrhané květy ponoříme na 30 minut do studené vody, květy tak zbavíme broučků a pylu. Krok 2: Do velké hrnce nalijeme vodu, přidáme hlavičky bezu a dáme vařit. Necháme krátce přejít varem, zhruba 5 minut a necháme chladnout a louhovat do druhého dne. Minimální doba louhování je 12 hodin, lépe 24 hodin. Krok 3: Druhý den přes plátýnko (nebo ubrousek) a cedník přecedíme bezové květy. Čistou bezovou vodu dáme opět vařit. Krok 4: Citrony oloupeme a očistíme od bílé kůry. Nakrájíme na malé kousky. Krok 5: Do menšího kastrůlku dáme půl litru vody, přidáme citrony, hřebíček a dáme svařit - zhruba 10 minut. Poté přecedíme. Krok 6: Vlijeme do bezové vody a přidáme cukr.
Promícháme, správná šťáva bude mít tmavou barvu. Krok 7: Abychom nemuseli přidávat kyselinu citronovou, musí mít šťáva teplotu min. 60°C. Nevaříme. Cukr necháme rozpustit, místo bílého můžeme nahradit třtinovým cukrem (je zdravější) a takto "předvaříme" ještě asi 20 min. Krok 8: Hotovou šťávu opatrně sléváme do předem sterilizovaných vodotěsných lahví a pevně zazátkujeme.

Zveřejněno 8. 6. 2017

Poznámka autora Jarka.R

Šťáva má min. dva plusy: přípravu zvládne i úplný začátečník, navíc je bez konzervantů a jako bonus je voní krásně hřebíčkem. Zažene žízeň v letním horku, ale osladí i bezovou limonádku, která bude mým dalším receptíkem.

Květy sbíráme ideálně za sluníčka, ne po dešti. Nedáváme je do igelitového pytlíku, aby se nezapařily. Květy nesbíráme u silnice.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezová šťáva s vůní hřebíčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NrY6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezová šťáva s vůní hřebíčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NrY6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
bezová štáva z plodů, bezová šťáva, bezová šťáva z plodů recept, bezová šťáva recept, šťáva z bílého bezu, recept na bezovou stavu, bezová štáva bez konzervantu, bábovka z bezových květů, bezové květy je nejlépe trhat, bezová šťáv recept, šťáva z bezových plodů, bezova stava s trtinovym cukrem, štava bílí bez, bezový sirup s hřebíčkem, štáva bezového květu, štáva bezových květů, bezova stava sterilizovana, bezinkova štava s hřebíčkem, bezinková štava se třtinovým cukrem, bezová štáva příprava

Suroviny:
voda, citron, koření hřebíček, cukr krupice

Přidat fotografie receptu