Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džatky

Hodnocení receptu je 4,9 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

IvettaG IvettaG

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 148 kJ /
753 kcal
Bílkoviny21,50 g
Tuky2,50 g
Vláknina14,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 31 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy154,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě běžným způsobem (vody dáme tak akorát , aby byly brambory zakryté) . Když jsou brambory už měkké, vodu z nich nesléváme! Rozmačkáme (rozšťoucháme ) je ve vodě na hladkou kaši, přidáme mouku, zamícháme a necháme zakryté pokličkou cca 15-20 minut, aby se mouka spařila . Na pánvi zatím na oleji osmahneme cibulku a slaninu . Krok 2: Z bramborového těsta tvoříme kuličky (ruce potřeme olejem) nebo pomocí dvou lžiček tvoříme noky. Kuličky nebo noky dáváme do mísy a přelijeme omastkem .
Podáváme posypané slaninou a cibulkou .
K tomuto pokrmu se podává podmáslí nebo kyška popř. acidofilní mléko :-)

Zveřejněno 20. 6. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džatky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vMjr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džatky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vMjr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

dali jsme si dnes k večeři k vepřovému a okurkovým salátem:-Q

vypadá to krásně,mne to připadá trochu tento recept, kdybych udělala kuličky,bylo by to podobné, nebyla by to kaše :https://www.toprecepty.cz/recept/49996-jidlo-zvan...

;-(;-(;-(, skúšala som zo sušeného zemiakového cesta. Neodporúčam!!!!!! , bolo to:-((. Idem vyskúšať "ručné" práce.

zizala: Viem, jednoducho som nerozmýšľala, chcela som mať rýchlo urobené jedlo a výsledok ;-(;-(;-(. Lenivosť sa veľakrát nevypláca. :-8:-8:-8

Zobrazit starší odpověď

já taky ne, až dnes, neví autorka něco o historii třeba?:-) mě by to zajímalo :-)

V životě jsem tento název neslyšela, ale těsto je stejné jako na škubánky, jen se trochu liší v postupu.

IvettaG: Babička nám dělávala opečánky - škubánkové placičky osmažené, vysoké cca -5 až 10 mm. Mají krásnou kůrčičku. Měli jsme buď naslano, nebo posypané mákem.
Když jsme přijeli k babičce, už mezi dveřmi jsme žadonili - babičko, udělej nám opečánky a škvarkové placky (z kynutého těsta). K plackám byl tradičně buřt guláš.Jo, jo. Už je to 60 let, ale dodnes si pamatuju ty dobroty a pohodu, no prostě prázdniny u babičky. Taky jsme milovali její polévky - selská, to byla klasická bramboračka se zásmažkou a s nudlema a "ta naše babičkovská", orestovaná zelenina a brambory na másle, uvařit, sůl,pepř ,kmín a lehké noky !Žádné bujony a dochucovadla.:-8

Zobrazit 4 starší odpovědi

mě to připadá jako škubánky trochu, ne? :-)
magdalenka: přesně, pardon, nedočetla jsem Váš komentář
ale vypadá to moc pěkně:-)

A podotýkam, že džatky sú tradičné jedlo z Východného Slovenska...a mám dojem, že je to niečo ako české škubánky...

Zemiaky na džatky by nemali byť mimo sporáka, preto je to na moderných sporákoch ťažko urobiť. Hrniec by mal byť na krajíčku pece, aby sa cesto sparovalo neustále. Je to staré jedlo, takže slanina určite nie anglická. ;-) Inak výborná je aj sladká verzia.

IvettaG: No, ono sa to nevarí, len sparuje, to máte pravdu, ale na okraji sporáka, klasického, kde je tá teplota samozrejme vyššia ako na vypnutom sporáku. ;-) Pochádzajú od nás, ako píše Magdalenka, a robia sa nielen na slano, ale aj na sladko. ;-)

Zobrazit starší odpověď

Uloženo na vyzkoušení :yes:

Tématické fráze:
škubánkové opečánky, bramborove skubanky ze slaninou recept, jidlo džatky, bramboracka se zasmazkou, brambory a kyska, placky z podmáslí, pokrmy z podmasli, osmažené škubánky, apisske.dzatky video.recept, noky s makem lehky recept, jidlo sk dzatky, ako sa varia džatky?, džatky s mákem, kyška s bramborama, brambory cibulka kyška, kyskove placky od babicky, osmažený škubánky, placky z brambor a kyšky, džatky se zelím, skubanky z podmasli

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, slanina anglická, omastek, cibulka, kyška

Přidat fotografie receptu