Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky, které se vždy povedou

Kynuté přílohové knedlíky jsou doménou české kuchyně. Říká se, že se žena může vdávat, teprve až se naučí dobré knedlíky. Díky našemu receptu se vám knedlíky povedou vždy skvělé a nadýchané, budou chutnat celé rodině.

Hodnocení receptu je 4,9 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

IvettaG IvettaG

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 198 kJ /
3 871 kcal
Bílkoviny131,98 g
Tuky25,48 g
Vláknina33,36 g
Cholesterol 289 mg
Sodík 328 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy761,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. Do části vlažného mléka přidáme cukr, rozdrobené droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut v teple, než vzejde. Krok 2: Do větší mísy nasypeme mouku, vmícháme sůl, nalijeme vlažné mléko, přidáme vejce a připravený kvásek. Vše řádně prohněteme, mísu překryjeme utěrkou a necháme kynout cca 30-40 minut na teplém místě. Krok 3: Vykynuté těsto přendáme z mísy na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 3 nebo 4 díly. Pokud budeme knedlíky vařit v parním hrnci, tak uděláme 3 šišky, abychom je mohli uvařit najednou. Krok 4: Každý díl zpracujeme do bochánku a následně vyválíme šišku. Půjde to lépe, když necháme bochánky cca 5 minut lehce podkynout. Krok 5: Připravené šišky překryjeme utěrkou a necháme je před vařením na teplém místě nakynout. Krok 6: Pak dáme vařit na páru. Nejlépe to půjde v parním hrnci, kde dno a část boků, kde se budou knedlíky dotýkat potřeme olejem, aby se knedlíky nepřilepily. Krok 7: Vaříme cca 30 minut. Po uvaření propícháme asi na 3-4 místech špejlí a vyjmeme je. Krok 8: Povrch knedlíků můžeme lehce přetřít olejem nebo jiným tukem, aby neokorávaly.

TIP: Typy knedlíků, jak je rozlišíme a základní příprava

Zveřejněno 20. 6. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky, které se vždy povedou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wNkw

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté knedlíky, které se vždy povedou

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wNkw

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Skvělé knedlíky. Zjistila jsem,že nemám hrubou mouku,tak jsem místo svých houskových knedlíků zkusila tyto. Měla jsem z toho strach,ale musím říct,že jsou opravdu výborné. Vařila jsem je na páře (utěrce), to byla také má premiéra. Děkuji za recept.

Parádní recept, knedlíky jsou super, těsto je tužší, ale zase se s ním dobře pracuje 😊 Vařila jsem 30 minut v páře a akorát 👍

Knedlíky jsou výborné, vařila jsem je poprvé a poprvé v parním hrnci..povedly se 😀 moc díky za recept

Spolehlivý recept, povedly se. Pařila jsem jen okolo 25 minut, podle vpichu vidličkou byly hotové.

Posílám poděkování za recept. Knedlíky se povedly a byly moc dobré. Teď už nemusím do obchodu a můžu si je vařit doma:-K<3:-)

Výborné knedlíky! Vařila jsem několikrát. Vždy na vodě a vždy se povedou. Do těsta přidávám dva rohlíky na kostky.

Vynikající

zdenka.s: Měla jste doma zimu, jsou hrozně citlivé na chladno hned po vytažení z hrnce. Je nejlepší mít doma teplo a hlavně na ně neotevírat okna, knedlíky musí chladnout pomalu. Hned po vytažení z hrnce do nich třikrát píchnu v různých místech vidličkou aby unikla pára.

Výborný uvařený v hrnci i na páře.

Nahradila jsem čtvrtinu mouky žitnou čelozrnnou, celkem 800g, 1 sáček + 2 lžičky suš.droždí, asi 500ml mléka napůl s vodou. 4 velké šišky, výborné, nadýchané. Vařím ve vodě a celých 20 min.neodklopit.Knedlíky se dělají v té páře pod poklicí. Dřív jsem otáčela, ale takhle jsou lepší, nadýchanější.

Je mi 81 roků a celý život vařím kynuté knedlíky z mouky hrubé. Polohrubá mě opravdu překvapila. Ve škole jsme je vařily také z hrubé. Ve vodě se vaří 20 minut.

IvettaG: děkuji,já už jsem je dělala před časem a byly skvělé a dneska tohle ;-(
Budu tedy napařovat a uvidím , hezký den :-K

zdenka.s: Když jsem je zkoušela vařit ve vodě, nebyla jsem s výsledkem spokojená. Vařím je pouze na páře a výsledek je dobrý :-)

Prosím o radu: krásně vykynuly ,při vaření nabyly ,ale jak je vyndám z vody , okamžitě spadnou na trochu vyšší placku 🥹 jinak na chuť moc dobré.Co dělám špatně, vařím 7 minut každou stranu :-(
Děkuji za pomoc
Přidala jsem fotku té hrůzy

Dokonalý

Tématické fráze:
kynutý knedlík, kynuté knedlíky, kynuty knedlik recept, jak na kynuté těsto na knedlíky aby byly nadýchané, kynuté knedlíky recept, domácí kynutý knedlík, nadýchané kynuté knedlíky, recept na kynuté knedlíky, nejlepší kynutý knedlik, nejlepší kynuté knedlíky, kynute knedle, kynuté knedle recept, recept na kynuté knedle, kynutý knedlík z polohrubé mouky, knedlík kynuty, kynuté knedlíky z polohrubé mouky, nadýchaný kynutý knedlík, knedlik kynuty recept, recept kynuty knedlik, domácí kynuté knedlíky

Suroviny:
mouka polohrubá, mléko, droždí čerstvé, vejce, sůl, cukr, olej

Přidat fotografie receptu