Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plundrové těsto – máslové loupáčky

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 865 kJ /
3 075 kcal
Bílkoviny61,93 g
Tuky125,03 g
Vláknina16,84 g
Cholesterol 357 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy417,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.) Krok 2: Přidáme zbytek surovin, z vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice. Krok 3: Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit. Krok 4: Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.
Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc. Krok 5: Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).

Zveřejněno 22. 6. 2017

Poznámka autorky cathleen

Recept je vlastně malinko upravený ten na Editiny, s fotopostupem výroby a jiným motáním. https://www.toprecepty.cz/recept/38990-editiny-plu...

Rohlíky jsou jedním slovem – fantastické! Na to, jak jsou veliké, prakticky nic neváží. Malinko sladké, máslo je v nich cítit tak akorát….křupavé na povrchu, měkounké uvnitř. Druhý den svou křupavost ztratí, ale pořád ještě chutnají jako výborné loupáčky.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/plundrove-testo-maslove...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plundrové těsto – máslové loupáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YJQp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plundrové těsto – máslové loupáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YJQp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Vybrala jsem tento recept. :-DUdělala jsem omládek, ne kvásek ze 100 g vody, 9 g kvasnic a medu. ;-) Robot udělal těsto, 120 g vody bylo málo, tak jsem přidávala, jen namočenou stěrkou u míchání. Když to za deset minut domíchalo, smísila jsem rukou do koule, zakryla fólií a do lednice na 50 minut. Potom jsem vyválela, ale musela jsem trošku podsypat moukou,,, a namazala máslem s moukou. Poskládala pečlivě vyrovnala konce a bříškem navrch a vespod kraje, nechala s neotřesitelnou důvěrou v lednici dalších 55 minut. Už to trošku nakynulo! Vybrala jsem po 55 minutách, znovu vyválela a poskládala, zase hezky bříškem nahoru do misky a teď čekám, na předposlední válení ! :-K

Bože Ivo, to je krásný pohled na ty tvoje rohlíky :-K

Iljusa: nejen pohled :-D zkus je upéct a uvidíš! ;-)

mysulka, Anna Kočíková: díky, holky:-K

<3:yes::yes:

Ivi máš můj obdiv:-K:-8:yes:

Kolik kusů rohlíků je z tohoto množství? Děkuji

Coleta: podle toho, jak se mi to podaří vyválet a nakrájet - ale po nakynutí vždy plný plech. Odhadem 18 (-20) kusů...?

yanull: díky, Jani:-K

Ty jsou jedlé už od pouhého pohledu a já navíc děkuji za skvěle vyfocený postup :yes:. Není válení jako válení, toto je přímo profesionální :-K;-)

Vypadají božsky <3 :yes:

MoninkaS: děkuji :-K opravdu jsou jako sen - lákavě voní, až se sbíhají sliny...jsou lehoučké jako pírko a tak "jedlé", že mám doma zakázáno je péct. :-D U jednoho, dvou kousků nezůstaneš a loupáčky by musely mít rohy a trkat, aby z talíře nemizely rychlostí blesku...

Tématické fráze:
domácí plundrové těsto, plundrové těsto, těsto na loupáčky, těsto na loupáky, máslové těsto, máslové loupáky kynuté v lednici, výroba plundrového těsta, recept na plundrove testo, kynuté loupáčky, loupáčky kynuté v lednici, kynuté těsto na loupáčky, recepty na plundrové těsto, loupáčky recept, kynuté máslové těsto, máslove kynuté těsto, masloveloupáčky, domácí loupáčky recept maslove, domácí maslove loupáčky, loupáčky francouzské, mslove testo

Suroviny:
voda, cukr, vejce, máslo, mouka hladká, sůl, droždí, máslo, mouka hladká, mouka

Přidat fotografie receptu