Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kropenaté bulky s podmáslím

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 891 kJ /
1 886 kcal
Bílkoviny64,54 g
Tuky12,58 g
Vláknina16,70 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 162 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy370,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: K vykvašenému prefermentu přidáme podmáslí, ve 40 g vody (z psaných 80 g) rozmíchané droždí a všechnu pšeničnou chlebovou mouku.
Promísíme a necháme 30 minut stát – proběhne autolýza, mouka bez soli dobře nabobtná a lépe se bude tvořit lepková síť.
Pak vlijeme zbytek vody se solí, dobře promísíme, těsto přendáme do olejem vymazané širší misky a necháme 30 minut kynout. Krok 2: Naolejovanými prsty těsto v misce popřekládáme (postupně mu vytáhneme rohy a přeložíme je přes střed těsta) a znovu necháme 30 minut kynout.
Těsto kyne poměrně pomalu, takže ho opět popřekládáme a necháme kynout posledních 30 minut (nebude-li mít těsto výrazně zvětšený, zdvojnásobený objem, protáhněte poslední kynutí klidně o dalších 20 minut). Krok 3: Pak těsto opatrně vyškrábneme na pomoučněnou desku stolu, roztáhneme ho prsty do obdélníku, svrchu lehce pomoučníme a kovovou stěrkou nakrájíme na 6 velkých („chlapských“) nebo 8 menších dílů. Krok 4: Pomocí stěrky přeneseme kusy těsta na plech s fólií a dáme rozehřát troubu s dlaždicí i starým prázdným plechem na dně na 250°C.
Vykynuté bulky z plechu i s pečící fólií sesuneme na dlaždici, do rozpáleného plechu na dně trouby chrstneme asi decku horké vody (utvoří se pára) a troubu rychle zavřeme.
Po 5-8 minutách pečení plech se zbytkem vody vytáhneme, troubu rychle od páry vyvětráme a bulky dopečeme. Jsou hotové rychle, je třeba kontrolovat okénkem trouby.

Zveřejněno 18. 7. 2017

Poznámka autorky cathleen

Tyto bulky z hydratovanějšího těsta nemají pravidelné tvary (nakynuté těsto jsem na stole nerezovou stěrkou jen rozkrájela), ale překvapí tenčí, příjemně křupavou kůrkou a světlejší voňavou střídou, která je hnědě kropenatá od použité celozrnné mouky, vypadá jako bublinové krajkoví a chutná lehounce nasládle, trošku po oříškách. Celkovou chuť doplňuje lehce nahořklý tón v kůrce…

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/kropenate-bulky-s-podma...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kropenaté bulky s podmáslím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wNgm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kropenaté bulky s podmáslím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wNgm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
bulky z podmáslí, bagety s podmaslím, bageta s pdmaslim, bábovka s podmaslím a mákem

Suroviny:
mouka celozrnná, voda, droždí čerstvé, mouka chlebová pšeničná, podmáslí, voda, sůl, droždí čerstvé

Přidat fotografie receptu