Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Starofrancouzské bagety

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 559 kJ /
1 807 kcal
Bílkoviny57,03 g
Tuky9,80 g
Vláknina17,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,81 g
Sůl12,00 g
Sacharidy363,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dobře promícháme všechnu mouku, 300 g ledové vody a zakryté dáme na 12 h do lednice (= autolýza). Promíchání by nemělo být dlouhé, stačí minuta.
Ráno do těsta vmícháme dalších asi 20 g vody (asi dvě veliké lžíce), ve které jsme rozpustili kousínek droždí. Přibližně po třech minutách přidáme ještě sůl a hněteme další tři minutky.
Těsto necháme na lince kynout 90 minut, během této doby ho 5-6x přeložíme. Pak uložíme do naolejované misky, dobře zakryjeme proti osychání a na 24 hodin uložíme do lednice. Krok 2: Druhý den vyndáme z lednice, těsto pomocí stěrky opatrně vyklopíme na lehce pomoučený stůl, sformujeme do obdélníku a podélně rozdělíme na 3-4 díly. Těsto krájím kovovou lopatkou Handy (Tescoma), jde to s ní velice dobře, bez zbytečného pomačkání těsta. Krok 3: Bagety jsem nijak moc netvarovala – tak, jak byly naporcované, jsem je opatrně přetáhla na bagetový plech a nechala hodinu kynout.
Bez nařezávání jsem je dala péct do hodně vyhřáté trouby (250°C) s kastrůlkem vody na dně. Po 5 minutách jsem teplotu snížila na 220°C a dopekla – celková doba pečení byla 25 minut, v půli pečení jsem troubu jedním otevřením dvířek vyvětrala od páry.

Zveřejněno 28. 7. 2017

Poznámka autorky cathleen

Výsledek opravdu stojí za to – na povrchu pevné, křupavé bagetky, střída měkounká, mírně žvýkavá, samá díra a chuť…lehounce přirozeně nasládlá a voní! Dá se říct, že chuť voní???

http://www.pekarnomanie.cz/starofrancouzske-bagety...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Starofrancouzské bagety

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rGpB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Starofrancouzské bagety

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rGpB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Parádní bagety, dnes upečeny i snědeny. Plech na bagety zatím nemám, tak jsem je "zakroutil". Fotky přikládám. Děkuji za recept!

Udělal jsem těsto-460+40 mouky a 300 ml. vody. Těsto je tvrdá koule. Není tam málo vody?

Eja57 (moderátorka): druhy den uz to neni ono, v teste neni zadny tuk, ktery by ho zvlacnil.
Zamrazit bych zkusila, urcite ;-)

Ivko, vydrží bagetky do druhého dne? A jak skladovat? Přikrýt uterkou?
A mrazit upečene jsi náhodou nezkoušela?

Tak jsem je před chvílí vyndala z trouby... a hned jsme museli ochutnat. Musím říct, že rozhodnutí dělat (vzhledem k delší přípravě) radši rovnou dvojitou dávku se vyplatilo, a to maximálně! Lepší bagetky jsem ještě nejedla, jsou výýýýýborné.<3<3<3 Děkuji za skvělý recept, určitě budu péct častěji.:-K

Paráda:yes:Určitě vyzkouším.

cathleen domácí sýr nedělám,ale nechávám si ho vozit ze Zakarpatské Rusy.Je vynikající a vinko máme z Moravy.:yes:Tak jen budu muset zadělat těsto ,:-

cathleen jsi pekařská bohyně:yes:prosím kousek bagety ke snídani,máslo a kafe mám.<3.A další bagetu odpoledne sýr a dobré červené dodám.:-)

Maître boulanger :-K, bagety mate prekrasne :yes:

Jitkas: je to tak:-)

Fantastíko:-):-):yes::yes::yes:

Ivo, to je přímo alchymie, magistr Kelly by záviděl;-) :-), ale ten výsledek stojí za to, krásné bagety:yes:

Děkuju :-K Bagtky nejsou zdaleka tak složité, jak to možná vypadá:-8 většinu času jen kynou a právě toto dlouhé kynutí vytváří jejich úžasnou vůni a chuť...a přitom je to jen obyčejná voda, mouka, sůl a kousínek droždí..

maris: magistr Kelly možná, ale pekař Matěj určitě ne, ten by věděl, jak na to :-D

Kucina: :-D:-D kdyby to jen trochu šlo, tak hned....sýr si děláš domácí?

Na tvoju otázku by som odovedala, že určite áno. Toto je skvost z tvojej kuchyne. Alebo rúry?
(Fascinujú ma tie oká - diery na druhej snímke, nikdy som také krásne pečivo nemala.)
Ešte dotaz - to prekladanie na pomúčenej doske vždy po nejakej dobe?

magdalenka: :-8
Jasně, vždy po nějaké době odpočinuté těsto popřekládat. Nechat spočnout a znovu popřekládat. Vyvíjí se tím lepková struktura, těsto je tažnější a pružnější ;-)

Tématické fráze:
jak dlouho pect bagetky, doba peceni bagety, recept na bagetky, tescoma bageta, vesnická bageta, top recepty na bagety, bagety recept, recept na bagety, starofrancouzské, korenova bageta, dobo peceni bagety, recepty na bagtky, zadělat na bagetu, kořenové bagety, bageta recept, rozmarynova bageta recept, cathleen recepty bagety, top recepty bageta, bagety z čerstvého droždí, recept ma bagety

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná chlebová, voda, sůl, droždí čerstvé

Přidat fotografie receptu