Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bretaňské fazole

Chcete se zahřát a uvařit si vydatné jídlo? Bez fazolí a slaniny se v tomto receptu neobejdete. Bretaňské fazole jsou malá kulinářská záhada, protože sice mají v názvu francouzský region, ale jsou součástí tradiční polské kuchyně.

Hodnocení receptu je 5,0 (55×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vybusna vybusna

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 414 kJ /
2 728 kcal
Bílkoviny33,76 g
Tuky216,30 g
Vláknina58,70 g
Cholesterol 140 mg
Sodík 3,89 g
Sůl9,60 g
Sacharidy152,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájame na hranolčeky. Krok 2: 1 strúčik cesnaku si odložime a ostatné spolu s cibulou nasekáme nadrobno. Krok 3: Na rozohriatom oleji vyškvaríme hranolčeky slaniny, pridáme cibulu s cesnakom a orestujeme. Všetko zasypeme hladkou múkou a premiešame. Krok 4: Do kastrola vlejeme štavu z fazulovej plechovky + par lyžic vody a suché bylinky, vymiešame voňavú zaoprážku. Dosypem mletú papriku a premiešame. Krok 5: Prilejeme pasírované paradajky a vsetko zmiešame do hladka. No a nakoniec aj fazulu z plechovky. Krok 6: Ak to máme priliš husté, tak dolejeme viac paradajkovej štavy, alebo vody. Domiešame kečup, sol a nechame prevriet na jednu bublinu. Krok 7: Odstavime a prelisujeme cesnak. Niekedy su pasirované paradajky kyslejšie a vtedy dosypeme štipku cukru. Krok 8: Ako prílohu možeme uvarit úplně obyčajné zemiaky, nebo podáváme s chrumkavou bagetou.

TIP: Jak využít fazole v kuchyni

Zveřejněno 27. 6. 2009

Poznámka autorky vybusna

Ja najprv pripravim suchu bylinkovu zmes. Ked uz varim, tak su to fofry a ked to mam dopredu nachystane, vyrazne mi to ulahci pracu. Bylinky nevynechavajme, pre chut tohto jedla su velmi dolezite. Bretonske fazule nie su mexicke a kovbojske a neviem este ake existuju a bylinky su pre ne charakteristicke.

Tento a moje dalsie recepty, najdete na

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3451

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bretaňské fazole

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xG0P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bretaňské fazole

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xG0P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (28)

:-)<3:yes::-K

Výborný recept a jídlo. Dělala jsem bretaňské fazole dosud trochu jinak, ale tato úprava je bezkonkurenční. Děkuji! :yes:

CL je čajová lžička? Nebo jiné množství?

Jiřina: ano je to cajova lyzicka..opravim to v rcp. Dakujem za upozornenie,.

tenhle pokrm zbožňuju,ale dělám ho z velkých fazolí,obyčejným párkem a mouku používám špaldovou..ale je to luxusní papáníčko,i za studena :-D

Len taká malá otázka - suroviny písané po česky a recept po slovensky prečo?

tea: proto, že slovensky jazyk je stejný jako náš, tak není problém,, jinak si najdi slovník, ale myslím, že pokud si moudrá, tak ti to vadit nebude .

Zobrazit starší odpověď

Olga Cermakova 20. 3. 2016 13:46
Taky dělám něco podobné jen dávam skleničku domáciho leča.S čerstvým chlebem-žrádlo :)
:yes:

Vypadá to moc dobře. :-):yes:

:-KVyzkoušeno a moc dobré.Přidala jsem uzenou mletou papriku a nemá to chybu ta udělá takový šmak super!!!!!!!!!!!!!:-p

Tak i já se přidávám ke kladnému hodnocení;-) U nás doma se dělají Bretaňské fazole docela pravidelně a většinou z červených fazolí v plechovce, ale dnes jsem trochu odbočila z postupu na který jsem zvyklá a udělala bílé a zbytek podle tohoto receptu a na radu ostatních vyzkoušela oregáno a je to mňamka. Na závěr jsem na cibulce osmahla nakrájené uzené a přidala do kastrůlku k fazolím a jsem spokojená:yes:

Výborné;-)

Chutnalo :-K

je to vynikající,jen u nás by konzerva fazolí neprošla,musím vždycky uvařit celý sáček,po čichu dojde totiž s kastrůlkem i soused :-D:-))bodík letí :yes:

Bylo mi jasne, ze je to dobre, tak jsem to dnes udelala k obedu a melo to uspech. Pouzila jsem taky oregano, protoze se mi tam pocitove vic hodi.:yes:

mňam :-):yes:

Děkuji za výborný recept.:-pPosílám bodík.:yes:

Výbušná:-)jestli dovolíš,přidám k tobě fotky "tvých" fazolí;-).Jak už jsem jednou psala,dělám jako ty,jen nezahušťuji a dochucuji oregánem:-p.Minule jsem je dělala k obědu a vzpoměla jsem si u nich na tebe:-8.Boďku už jsem dala minule,tak teď jen ty fotečky:-)-kdyby vadili,tak dej vědět-smáznu:-).

hmmmm....vypadá to moc dobře...:yes::-!:-D:-p

Mám uloženo, určitě takovou rychlovku někdy použiji;-).
Posílám bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

Výbušná:-)tak v sekané by mi tedy taky nechutnala:-(.A srovnání Oregano-Majoránka snad ani není možné:-O,vždť každá bylinka je dost specifická s ojedinělou chutí-alespoň pro mě;-).Oregano používám hlavně do italské a částečně i luštěninové kuchyně(hlavně na fazole) a majoránku do mletých mas,skopového masa,polévek,..aj.Hlavně mám tu možnost si je pěstovat na bylinkovém záhonku a tak mám vždy po ruce čerstvé a tudíž nádherně voňavé:-*.Jejda:-O jsem se nějak rozepsala,tak už končím a jdu slintat nad fazolovými fotečkami:-p;-)

mne dosla minule majoranka a tak som do fasirky (sekana) dala oregano...manzel v poho...ale ja...ja som to vobec nemohla jest...tak mi tam to oregano vadilo....tak som uz velmi opatrna.....uz neverim tym reciam, ze majoranku mozno nahradit oreganom, ze su si podobne...:-)

Tohle dělávám jen s jiným kořením - tymián, pepř, oregano apak už stejně.;-):-p:yes:

Výbušná:-)Dělám,milujeme je,jsou skvostné(jen místo majoránky dávám oregano:-p)-takže bez dlouhých řečí letí boďka jako hrom;-):-D

Tak to určitě vyzkouším.Už mám recept který dlouho sháním,protože to dětem chutná v jídelně a já nevědala jak se to dělá.Použiji fazole v rajčatové omáčce.

Fazole v konzervě používám k přípravě polévek, přílohy a také nahusto s párkem a chlebem, když potřebuji něco narychlo, protože se nepotřebují dlouho vařit :-)Tento recept určitě použiji. Bodík:yes:

Tohle vůbec neznám, ale ukládám a vyzkouším. Vypadá recept zajímavě.+:-))

Tématické fráze:
bílé fazole po bretaňsku, fazole na husto, bretoňské fazole, fazole v konzervě, recepty fazole z konzervy, fazole z konzervy, fazole nahusto, recepty fazole na husto, fazole recepty, fazole z konzervy recept, recept fazole z konzervy, fazole recept, fazole z konzervy recepty, fazole v konzervě recept, recept na fazole z konzervy, brataňské fazole, jak dlouho vařit fazole, fazole po bretoňsku, bretaňská omáčka, cim nahradit majoranku

Suroviny:
fazole červené, slanina oravská, olej, cibule červená, česnek, mouka hladká, tymián sušený, rozmarýn, nať petrželová, majoránka, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, bobkový list, pasírované rajčata, kečup pikantní, cukr

Přidat fotografie receptu