Nej mazanec
Dobrý, kynutý, dozlatova upečený mazanec s vůni rumu, chutí rozinek a mandlí si můžete upéct nejenom o Velikonocích, ale i ve tvaru vánočky na Vánoce. Nebo může potěšit jako víkendová snídaně.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 995 kJ / 4 779 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,85 g |
Tuky | 195,10 g |
Vláknina | 34,65 g |
Cholesterol | 1,25 g |
Sodík | 601 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 632,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve si připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžící cukru, až se rozpustí, zalijeme ohřátým mlékem (asi 100 ml), zaprášíme lžící mouky a necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.
Krok 2: Mouku smícháme v míse se cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a zbytkem mléka. Přidáme žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Poté vmícháme rozinky namočené v rumu (kdo má rád, může do těsta přidat nahrubo sekané mandle) a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
Krok 3: Po nakynutí rozdělíme těsto na 2 bochníky. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, navrchu je lehce nakrojíme do kříže, potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky nebo nahrubo posekanými mandlemi a pečeme asi 30 minut při 170 °C. Po vyndání z trouby můžeme ještě horké pomašlovat rumem pro lepší chuť a vůni.
Zveřejněno 13. 9. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nej mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8yng
Moje poznámka
Nej mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8yng
Nejnovější recepty
Nugátové cukroví
Přidáno před 52 minutami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
Přidáno před 2 hodinami
Plněná cottage placka nejen pro diabetiky
Přidáno před 3 hodinami
Polévka z rybího filé s koprem
Přidáno před 16 hodinami
Rybí polévka s kurkumou
Přidáno před 17 hodinami
Krémová rybí polévka se smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkový koláč - kynutý hrnkový
Alena Kovarova před 51 minutami
Bleskové jablkové koblížky s mrkví
Wikki před 1 hodinou
Poctivá květáková polévka
Pecka před 1 hodinou
Květák pečený s bramborami a slaninou v jednom pekáčku
Pecka před 1 hodinou
Pařížský salát
Pecka před 1 hodinou
Frankfurtská jemná polévka
Pecka před 1 hodinou
Krupičková polévka
vakl1 před 1 hodinou
Zapražená kmínka s bramborem a klobásou
tara23 před 2 hodinami
Zeleninová polévka s kapáním
Petaja před 3 hodinami
Nepečený zebra dortík
MPetra před 13 hodinami
Tématické fráze:
nej recepty,
nejrecepty,
nejrecept,
recepty nej,
nej recepty cz.,
nej-recepty,
nej recepty cz,
mazanec nej recept,
nej recept,
nejrecepty cz.,
nej mazanec,
nej recepty mazanec,
nej recepty pečení,
nej.recepty,
něj recepty-recept na velikonoční mazanec recept,
nej recepty.cz,
nej.recepty.cz,
něj recept velikonoční mazanec,
nej recepty top,
nejlepší mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
máslo,
žloutek,
sůl,
rozinky v rumu,
lupínky mandlové,
kůra citronová,
vejce,
rum
Komentáře