Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby na kyselo

Chodit do lesa a sbírat houby je náš oblíbený národní sport. Když už nás omrzí obyčejná houbová smaženice, je dobré si houby zakonzervovat. Takto připravené jsou vhodnou přílohou k různým pokrmům.

Hodnocení receptu je 4,4 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kocmax Kocmax

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 421 kJ /
1 296 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 64,04 g
Sůl160,00 g
Sacharidy324,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na nálev promícháme, důkladně převaříme a necháme vychladnout. Krok 2: Nálev nemusíme zpracovat hned, můžeme ho nechat v uzavřené láhvi na pozdější využití. Krok 3: Houby očistíme, umyjeme a nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny, podle velikosti. Nejmenší houby nekrájíme. Krok 4: Nakrájené houby vložíme do vařící vody a necháme cca 1 minutu povařit. Přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Krok 5: Houby naplníme do sklenic (velikosti jako od přesnídávek). Do každé sklenice přidáme kousek bobkového listu, 1 kuličku nového koření, 1 kuličku pepře a špetku hořčičného semínka. Krok 6: Zalijeme nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme 20-25 minut při teplotě 80-85 ºC.

TIP: Sterilované houby - osvěčené recepty

Zveřejněno 2. 10. 2017

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houby na kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x0g9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houby na kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x0g9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Pokud houby povaříme a propláchneme, ta nejlepší chuť skončí v odpadu.
Stačí dobře očistit. Máme sice po zavaření ve sklenici méně, ovšem chuť houbová, ne jen kyselá.:-*

"Houby na kyselo"
A já, bláha, myslel že jde o majdu s houbami...:-D
Nálev se sacharinem znám, ale nepoužívám. Patrně vám vadí, ale používáte ho. Proč? V čem je zelenina (okurky) lepší?

casino: Používáme, protože nám takto připravený nálev chutná. Zkoušela jsem nahradit cukrem a nebylo to ono. Okurky v jiném nálevu nám tolik nechutnají. Houby nebo zelenina v jiném nálevu jsou také dobré. Ale asi je to hlavně o zvyku. Je to náš starý rodinný recept a asi v tomto případě nejsme přístupní změnám :-)

Ač nesnáším nezdravý pekelný sacharin, tak dávám i do okurek v kombinaci s cukrem, prostě je to nej:-DRecept super, mám podobný:-K

Sudet: Ano, ano, u nás taky používáme sacharin jen do nálevu na okurky, houby nebo zeleninu (ačkoliv zeleninu už jsem nezavařovala, ani nepamatuju) . Recept je po babičce a zvlášť na ty okurky je výborný.

Zrovna se mne lidé na FB ptali, jestli nemám nějaký recept na houby na kyselo :-Q. Já nepatřím letos mezi šťastlivce s plnými koši hub, tak jsem si na nic moc nevzpomněla a ejhle, je to tady :-). Děkuji :-)

Jana Remkova: Snad budou chutnat.

Tématické fráze:
houby na kyselo, houbové kyselo, houby nakyselo, houby na kyselo recept, houbové kyselo z čerstvých hub, recept houby na kyselo, kyselo z čerstvých hub, nalev na houby na kyselo, houbové kyselo recept, nálev na houby, recept na houby na kyselo, recepty houbové kyselo, houby nakyselo recepty, zavaření hub na kyselo, houby na kyselo se zeleninou, recept na zavaření hub, houby na kiselo, hoby na kyselo recept, houby na zavareni, nejlepší nálev na houby

Suroviny:
voda, ocet, sůl, cukr, sacharin, houby čerstvé, bobkový list, semínka hořčičná, koření nové koření, pepř celý

Přidat fotografie receptu