Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kovářská polévka

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy 3 hodiny, ale třeba jen 30 minut.

3 hodiny, ale třeba jen 30 minut.

Suroviny

Porce: deset.

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 546 kJ /
369 kcal
Bílkoviny75,78 g
Tuky4,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 380 mg
Sodík 178 mg
Sůl0,44 g
Sacharidy6,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jak vlastně vznikla tahle super polévka.
Jednoho dne v roce 1973 v Českém Rudolci, si pan kovář starý to děda koupil dvě pytlíkajdy, jednu dršťkovou, tenkrát ve zmrzlé kostce a druhou hovězí s játrovými knedlíčky v tom sáčku. Aby nemusel umývat dva hrnce strčil to všechno do kupy. A byla na světě. Nikdo se nad tím nepozastavil. A já v roce 1994, coby podnikatel a provozovatel řeznictví a bufetu, vařil dršťkovou denně a knedlíčkovou budeme jí tak říkat. Hovězí vývar a játrovou rýží. Dvakrát týdně, tak chytrému dojde, že se ty dvě musely alespoň dvakrát v týdnu potkat.
A aby to bylo celé, tak ke mně denně chodil Pavlík ze zahradnictví na tu dršťkovou a byla jedna plus dva rohlíky . Jednoho dne mi povídá: "Pane šéfe a jiná by nebyla než ty dvě?" Jak jsem psal, ty co se potkaly. A já nevím, jak jsem po létech, fakt asi dvaceti, si vzpomněl na toho dědu kováře a říkám: " Mám kovářskou." A dostal dršťkajdu a doprostřed talíře dva knedlíčky a trochu vývaru. Lahoda pane šéfe a potom, když byla, tak byla dvakrát a jeden rohlík.
Takže uvař dršťkovou a vývojem jsem dospěl k tomu, že se nevaří ta druhá, ale přidá se kostka nebo dvě tři hovězího vývaru od maggi. Podle velikosti hrnce. A zavaří se játrová rýže, vznikne, když to proženeš přes to děravé na halušky. Knedlíčky jsou pro lenocha pracné. Krok 2: Uvař dršťkovou a zavař tam ty noky nebo rýži, to podle toho, jak tomu říkáte. Budete slintat a mlaskat, chválit mou hlavu, že si vzpomněla. A nakonec úplně nejnovější výtvor. Zeť povídá: "Dědo, dáme kovářskou?" A já povídám: "Dáme." A dršťky nemaje, jsem vykouzlil základ na dršťkovou a zavařil jen tu játrovou rýži. A zase super, jen se po ní zakouřilo. Takže Kovářská s dršťkami a pro ty, co jim nevoní, i bez. A všichni budou chválit a když uvaříš pro neznalé přátele, mistrem budeš zvána.

Zveřejněno 4. 10. 2017

Poznámka autora jan.alois

Chleba, rohlík, houska a nebo jeden talíř bez ničeho a za ním ještě jeden. Po O, jak říká naše Andulka, je třeba se natáhnout, že jo dědo. Když je v sobotu, tak to spolu dodržujeme do třech po O. Je fakt skvělá, ale bez toho natáhnutí to není ono.

Foto dodá, kdo bude rychlejší, než já.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kovářská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mz3O

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kovářská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mz3O

Marie

Komentáře (5)

<3:yes:

<3<3<3To je prenadherne napsany recept:-K:-K:-K:yes:

Super:yes:to chce vyzkoušet:yes:;-)a díky moc!!!:-K

:-K:yes::yes::yes:

Krása, ĎAKUJEM!!!

Tématické fráze:
kovářská polévka, kovařská polévka recept, kovářská uzená polévka recept, kovářská voda, polevka z kovaru, polévka kovářská, novarská polévka, polévka andulka hladká, recept na kovářskou polévku, drstkova polevka z kováře, kovář polévka, kovářská polévka s česnekem, kovařsá polévka recept, co je andulka hladká, recept na kovářská polévky, kovarska gulasova polévka, polevka z kovarem, dršťková polévka podle dedy, novarská rýže, dršťková polévka z kovářů

Suroviny:
dršťky, dršťky, cibule, paprika sušená sladká, sádlo, mouka hladká

Přidat fotografie receptu