Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvasový chleba 1-2-3

Hodnocení receptu je 4,3 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie126 kJ /
30 kcal
Bílkoviny0,50 g
Tuky1,00 g
Vláknina2,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,40 g
Sůl16,00 g
Sacharidy3,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ke kvásku přidáme vodu a dobře rozmícháme. Pak přidáme mouky (viz Poznámku), kmín a sůl a uhněteme těsto, které necháme v teple místnosti vykynout asi 2 hodiny. Krok 2: Nakynuté těsto lehce propracujeme, vytvarujeme bochník a dáme ho kynout do dobře vysypané ošatky na 2-2,5 hodiny. Krok 3: Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií ho sešoupneme na rozehřátou dlaždici v troubě a upečeme (230°C/45-50 minut).

Zveřejněno 21. 10. 2017

Poznámka autorky cathleen

100% hydratace kvásku = stejný poměr vody a mouky. Mouky do těsta můžeme použít míchané, ale vždy menší část bude mouky žitné. Pokud máme rádi, je možno část mouky použít celozrnné.

Tento poměr 1-2-3 byl publikován na stránkách http://www.thefreshloaf.com

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvasový chleba 1-2-3

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PwBz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvasový chleba 1-2-3

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PwBz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Otec Manuel: Vďaka, podobne želám.

magdalenka: Máš krásné chleby, Magdalénko. Přeji krásnou neděli!

Otec Manuel: Ja teraz tiež experimentujem s chladničkovým kvasením. Po vymiesení 2 hodiny na linke - preklady, potom šup do chladničky, ráno stočený a zas do chladničky na 4 hodiny (musela som odísť z domu), potom zas ohrievanie na linke dobré 2 hodinky, až potom pečený. Rozkvas však iba s 20 g kvásku. (Múka, voda 90+90) Striedka famózna, kôra chrumkavá - pečiem v liatine. Snáď cathleen poteší môj ďalší experiment, zachovávam však pomer 1-2-3, aj fotku pridávam.

Dnes druhý pokus, opět s delším kynutím v ledničce. Jako dárek k odpolední vaječině ve Veselí u Oder snad bude chutnat... Fotky přiloženy.

cathleen: s kváskom menom Tonda sme sa zblížili, poctivo maká vyše roka. Síce po 2 týždňoch mojej dovolenky a jeho pobytu v chladničke, som ho resuscitovala a ožil. Pre mňa je to stále zázrak a vždy netrpezlivo čakám na výsledok pečenia. Pečiem na plechu, v remoske, momentálne v liatine - zdá sa mi naj...

magdalenka: děkuju :-*:-K Ano, na tomto receptu je fajn, že je tak variabilní :yes:

Momentálne pečiem s menším množstvom kvásku, dávam iba 20 g RK do rozkvasu -90 g vody a 90 g múky. Ďalej postupujem metódou 1:2:3, teda 400 g vody a 600 g múky. Niekedy nepoužijem všetku vodu. Nemám veľké teplo v kuchyni, takže niekedy cesto kvasí aj 5 hodín. Výsledok výborný, posledne bol chlieb s tekvicovými semienkami. Pridávam foto.

cathleen: To já děkuji!

Otec Manuel: děkuju, krásný chleba! <3

Po nočním kynutí v lednici byl ráno chléb upečen v remosce k nedělní snídani (s máslem a medem). Moc děkuji za výtečný recept a přeji hezký den! (Fotky přidány)

magdalenka: myslím si, že těch 8 minut je v pořádku :-) Pšenično-žitné těsto se opravdu velmi dlouhým hnětením (nad 15? minut) může nejen potrhat, ale i hodně zahřát. A to kvásku nesvědčí.

V podstate stále používam metódu 1 - 2 - 3 a pečiem často. Kvôli mieseniu chleba (odchádza mi ramenný kĺb) som si kúpila robota, miesi ozaj krásne. Niekde som zachytila, že cesto môžem premiesiť, potrhať lepkové vlákna. Ako dlho asi je vhodné miesiť robotom cesto? Zatiaľ na najnižšom stupni miesim cca 8 min. Nevedela som, kde nasmerovať dotaz, možno si sa už tejto otázke niekde venovala. Ďakujem za odpoveď.

magdalenka: ano <3 tohle je opravdu nejlepší "zákusek", co znám! Děkuji za foto! :-K

Dnes som zas musela piecť...a vlažný nakrojiť, nedá sa vydržať...najlepší zákusok. :-8
Najprv 40 g kvások, 100 voda, 100 žitná. (takže trochu viac - 240 g rozkvasu)Rozkvas klasika, potom 400 voda a 600 pšeničná chlebová, autolýza, semienka, soľ, rasca. Preklady v mise, ošatka. Pečené v jenskej mise.
Foto pridávam.

Momentálne pečiem chlieb metódou 1-2-3. Jednoduchý a zapamätateľný spôsob. Keďže je teplo, rozkvas bol hotový za 7 hodín, 1 hodinová autolýza, následne kvasenie 2,5 hodiny - 3 krát prekladanie. V ošatke cesto kvasilo 1 hodinu, potom chladnička 5 st. C - 16 hodín.
Aj ja som podľahla čaru kváskovania, napr. polovicou chleba niekoho obdarujem, aby som mohla piecť zase...aj keď včera bolo 32 st., nemám problém zapnúť rúru.:-D (V remoske som to ešte nevychytala.)
Pridávam foto.

Zdravím, mierne tápam...čo si mám predstaviť pod: "1 díl kvásku (100% hydratace) - 150 g". Rozkvas? Ďakujem.

<3:yes:

Tématické fráze:
kvasový domácí chleba recept, domácí kvasový chleba, kvaśovy chleba, chleba 1 2 3, domácí chléb kvasovy, hydratace chleba, kváskový chleba 1-2-3, chléb 1 2 3, hydratace kváskového chleba, kváskový chléb 1 2 3, recept kváskový chléb 1 2 3, kváskový chleb 3 2 1, domácí kvasovy chleba recept, kvasový a kváskový chléb, česnekový chleba z kvasku, chleba 1-2-3, kváskový chléb 1-2-3, chléb 1-2-3, chleba 1,2,3, kváskový chléb 1 2 3

Suroviny:
kvásek, voda, mouka, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu