Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka se smetanovou záklechtkou

Jemná a krémová houbová omáčka je zahuštěná smetanou a troškou mouky a dochucená jen solí a pepřem. Díky tomu vynikne pravá chuť a vůně hub. Hotovou omáčku podáváme s brambory a zastřenými vejci.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 484 kJ /
1 789 kcal
Bílkoviny32,25 g
Tuky151,80 g
Vláknina36,90 g
Cholesterol 500 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy54,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby očistíme a nakrájíme na větší kusy. Kloboučky menších hub můžeme nechat vcelku, nakrájíme pouze nožky. Krok 2: Nakrájené houby vsypeme do hlubšího hrnce, zalijeme horkou vodou, mírně osolíme a slabým varem vaříme 10 minut. Krok 3: Ve smetaně pokojové teploty důkladně rozšleháme mouku. Připravenou záklechtku pomalu nalijeme do hrnce a za stálého míchání houbovou omáčku vaříme 15 minut. Krok 4: Podle potřeby můžeme omáčku ještě naředit mlékem na námi požadovanou hustotu. Okořeníme čerstvě mletým pepřem a necháme přejít varem. Krok 5: Podáváme s bramborem a vejci.

TIP: Další oblíbené recepty z hub

Zveřejněno 23. 10. 2017

Poznámka autorky Anna Kocikova

Omáčku také můžeme těsně před koncem vaření mírně okyselit a osladit. Já to u této verze nedělám. Nechci posunout tu hříbkovou chuť do pozadí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka se smetanovou záklechtkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pDx1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka se smetanovou záklechtkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pDx1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

<3:yes:

mysulka: Leni,děkuji Ti:-8:-K

Všem děkuji:-KMagdalenko a Tobě i za krásné foto:-8:yes:

Varila som identicky, dala som okrem čierneho korenia aj štipku mletého bobkového listu a štipku nového korenia. Hríby som mala pravé a suchohríby. Ocot tiež nedávam, tiež by mi vadil... bolo to príjemne voňavé. S dovolením - pridávam foto.

Vyskúšala som, ale z hlivy. Dubáky, masliaky a iné u nás akosi nerastú. Najprv bolo príliš sucho, potom začalo pršať, no bolo veľmi chladno. Ale ani tá "hlivovka" nebola zlá. Takže :yes::yes::yes:

houby já ráda:-):yes::-K

Krásná fotka<3Dělám podobně, vynikající:-p:yes:

Tématické fráze:
houbová smetanová omáčka, smetanova houbová omáčka, nejlepší smetanová houbová omáčka, houbová omáčka, houbova omacka smetanova, houbova omacka smetanova, houby se smetanovou omáčkou, smetanová houbová omáčka recept, nejlepší houbová omáčka, smetanova omáčka s houbami, recept na smetanovou houbovou omáčku, houbová omáčka recept, houbova smetanova omacka recept, houbová omáčka z čerstvých hub, kdy okyselit smetanovou omáčku, houby se smetanovu omáčkou, nejlepší smetanová omáčka s houbami, recept na houbovou omáčku, varime houbova omáčka, jak okyselit smetanovou omacku

Suroviny:
houby čerstvé, voda, smetana ke šlehání, mouka hladká, pepř mletý, sůl, mléko

Přidat fotografie receptu