Celozrnný kvasový chléb
Chléb z celozrnné mouky chutná po oříšcích a je plný vlákniny a minerálů. Použijte aktivní kvas a připravte si křupavý a nadýchaný bochník u sebe doma. Nezapomeňte pořádně rozpálit troubu s vhodnou podložkou (třeba dlaždicí), na kterou poté vyklopíte bochník.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 121 kJ / 1 702 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,50 g |
Tuky | 6,66 g |
Vláknina | 32,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,41 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 343,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozkvas připravíme smícháním všech surovin. Necháme v teple, zakryté vykvasit asi 8-10 hodin (dle teploty v místnosti) nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a uhněteme těsto, které vyškrábneme do naolejované mísy.
Krok 3: Těsto hned přeložíme a necháme asi 35-45 minut odpočívat. Pak ho znovu přeložíme a po krátkém odpočinku dobře zakryjeme (mísa s víkem) a uložíme do lednice.
Krok 4: Po 12-14 hodinách těsto vytáhneme, stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, kde ho přeložíme a necháme 15 minut stát.
Krok 5: Z odpočinutého těsta vytvarujeme bochník a spojem vzhůru ho uložíme kynout do pomoučené ošatky. Osvědčilo se mi hydratovaná (řidší) těsta vkládat do ošatky vystlané čistou, pomoučenou utěrkou - lépe se mi pak bochník vyklápí na plech.
Krok 6: Po nakynutí (1,5-2 hodiny), bochník s oporou ruky vyklopíme na plech s pečící fólií, je-li třeba, ometeme z něj mouku, dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici do rozehřáté trouby. Upečeme při 220 °C, cca 45 minut.
Zveřejněno 4. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Moje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Nejnovější recepty
Roláda z mladého špenátu
Přidáno před 1 hodinou
Krůtí plátky se zeleninou
Přidáno před 6 hodinami
Andělská čokoláda
Přidáno před 9 hodinami
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno před 22 hodinami
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno před 22 hodinami
Jahodový kakaový tunel
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Uzená kuřecí stehna s hruškou na cibuli
Lucie1001 před 1 minutou
Pikantní čočka
Benetka před 8 minutami
Víkendová valašská kyselice
michaelatomastikova999 před 12 minutami
Pikantní zelňačka s fazolemi, bramborem a klobásou
El.Magios před 1 hodinou
Cikánský řízek
lidunka76 před 1 hodinou
Šneky Pizza
jakub@V před 3 hodinami
Zapečená brokolice se žampiony a bramborami
Pepajz před 3 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
gully před 3 hodinami
Extra rychlé lívance
Miri O7 před 3 hodinami
Čočkový salát s baby špenátem
wimra před 4 hodinami
Tématické fráze:
kvasový chléb,
celozrnný chléb koláček,
kvasový chléb recept,
chléb recepty,
celozrnný chléb recept,
recept kvasový chléb,
recept na kvasový chléb,
kvasový domácí chleba recept,
jak upect kvasovy chleb
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
mouka celozrnná,
sůl,
kmín drcený
Komentáře