Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá fazolačka

Pokud máte chuť na vydatnou polévku, která vás zahřeje, uvařte fazolovou polévku s klobáskou. Polévku připravíte na cibulovém základu, přidáte vařené fazole, brambory, okořeníte a doplníte opečenou klobásou. Polévka je výborná s chlebem, nebo ji ochutnejte jen tak.

Hodnocení receptu je 5,0 (62×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby odležení fazolí

65 min (15 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby odležení fazolí)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 411 kJ /
1 054 kcal
Bílkoviny52,08 g
Tuky19,59 g
Vláknina98,65 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy119,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole den předem namočíme do studené vody. Krok 2: Druhý den do vody s fazolemi přidáme bobkový list a nové koření a uvaříme doměkka. Vodu i fazole dáme každé zvlášť stranou. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme. Poté ji osmažíme na sádle dozlatova. Krok 4: Přidáme papriku, mouku a uděláme jíšku. Zalijeme ji vodou z fazolí a přivedeme k varu. Krok 5: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme je do cibulového základu spolu s kmínem a solí. Krok 6: Podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem. Když jsou brambory uvařené doměkka, přidáme fazole. Krok 7: Klobásu nakrájíme, opečeme na pánvi a přidáme do polévky. Pokud nechceme opékat, přidáme ji nakrájenou vařit k bramborám. Krok 8: Polévku dochutíme pepřem a majoránkou. Krok 9: Podáváme s chlebem nebo bez jako hlavní jídlo.

TIP: Příprava domácího chleba

Zveřejněno 25. 11. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poctivá fazolačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7m8O

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Poctivá fazolačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7m8O

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

hospodyne: DOBRÝ DEN,
toš sa nebudem pasovt o větším moravákovi, protože fazulovica je enom malé pérečko našich kuchařskéhých tradic. Enom k téj cibuli, u nás se dělá víc do růžova, nikoliv do červena (pokud néni červená) aby nepřinesla lehký nádech hořkéj chuti. ALE VĚC CHUTI A TRADIC. Stejně tak vaříme fazulu na skus, né do měka, neb potom z ní sů zvlášť ty slupky. Enom u nás se dělají noky(hrubá mouka, vajíčko a podravka) krásně polévku zahustí bez zásmažky.
A aby fazulovica měla chuť aj masa, tak osmazuju zabíjačkový kabanos- je vynikající od makovca.
Ty beleše z jalového, to nemá chybu.
Česnek a majoránka to musí nakonec jistit.
,,TOŠ TEDA TAK,,

Marie Svarcova: Maruško moc děkuji :-K:-K

:-)<3<3 skvělý recept a krásná fotečka :-K

Dajda: kuřecí játra solim taky rovnou, ale u minutkovych vepřových bych si to netroufla, Ty ano?

Eja57: hospodyne: Mně zdrhnul slíbený recept. :-D Tady je: https://www.recepty.cz/recept/kureci-jatra-ber-neb.... Fazolačka to není, ale dobré to je moc! Ostatně já debatu o solení jater u Poctivé fazolačky, která nepochybně poctivá a chutná je, nezačala. :-D

Dajda: Tady je to o vareni a zadny priklad z jineho jidla nemuze uskodit .

hospodyne:ale jooo:yes:

:-KEja57: ale poučné to bylo, ne??:-D

Někam nám zdrhnul recept na poctivou fazolačku :-O

Jana Pá: janana: Kdo nevěří, ať tam běží! Nebo ať si sám uvaří - tady je recept od opravdu zkušené kuchařky (vyzkoušela jsem řadu jejích receptů) na velmi jednoduchou, ale moc chutnou přípravu kuřecích jater. Dělala jsem je už mnohokrát. Játra se solí se před tepelnou úpravou a jsou opravdu měkoučká. Nesmí se samozřejmě přepéct, ale to už je jiná věc.;-)

Juraj Horak: A víte, že to jde:-!Tedy udělat měkoučká játra a před tepelným zpracováním je osolit:-! :-O Naši předkové věděli leccos, ale my snad úplně blbí kuchaři taky nejsme, jak svědčí tyto stránky. :yes: Ale tady je to spíš o fazolačce než o játrech nebo šumajstru.

hospodyne: Tak jsme delali bramborovu macku . Misto fazule brambory a mleko ,

hospodyne: To beru , zkuste sumajstr . Su zvedavy co Vy na to .

:-KJuraj Horak: pohustu je zasmažené cibulovou jíškou / okyselit, bobkový list, pepř/ Protože to bylo zásadně páteční jídlo, tak jen kus chleba. Tenkrát bez uzeniny, ale tou se fakt nic nezkazí:-D

hospodyne: Nevim , co je po hustu , ale my jsme delali sumajstr . To se smicha stejne mnozstvu fazule a ryze , poradne omasti sadlem a osoli . Studene nebo vrele vzdycky dobre .

:-KJosefZeravicky: tož teda nevím, kdo z nás bude ten pravověrný Moravák ze Slovácka, lesti sa to pozná podle fazolovéj polévky: fazolu uvaříme ve větším množství vody. V dalším hrnci usmažíme cibulu dobře dočervena, na ňu slejeme větší část vody z uvařenéj fazole, přidáme kořenovú zeleninu, osolíme, dáme koření a uvaříme doměkka. Potom do polévky přidáme trochu uvařenéj fazole a je hotovo. A přikusujeme bálešky z jalového těsta upečené v trúbě.
Zbytek uvařenéj fazole zpracujeme " pohustu". Moraváci věďá jak:-D:-D:-D

Simona Skolakova: Simono , to neni o poucovani , to vedeli nasi predkove a vedeli co delaji . A my se stale musime ucit jejich moudrosti . No zkuste si udelat mekoucka jatra a pred spracovanim je dobre posolte . Nebo varte soju , dopadnete jako super scenka Vlasty Buriana , ze tri dni varil vejce a stale byla tvrda . Musite vedet napr. , kdy je soja akorat a nasi predkove to vedeli .

JosefZeravicky: Juraj Horak: no a teď jak se říká babo raď:-K:-8:-8:-8

JosefZeravicky: Nemohu s Vami souhlasit . To je jako by jste varil drstkovou polevku a kdyz projde varem vyvar slil a dal novou vodu . Prijdete o to nejlepsi . Cerstve drstky se namoci minimalne pres noc do octove vody . Na dalsi do slane vody a treti den se proplachuji studenou . potom se vari a vyvar nevyleva . Zrovna tak voda z brambor ma vic vitaminu a mineralu nez uvarene brambory same . Cesnecka , kminka ,super polevky .
A proc to pisu ? To same plati i o lusteninach .

DOBRÝ DEN.
Fazulová polévka je mojí nejoblébenější polévkou a vařím ji po maravsku.
Vařit ji v té vodě, kde se namáčí mi nepřipadá vhodné, už jen z toho důvodu, že takto uvařená fazula a poté použitý vývar způsobuje silné nadýmání. To se odstraní tím, že namočenou fazoli dáme do nové vařící vody a vařímme kolem pěti minut, potom zcedíme a dáme novou vodu, kde vaříme takzvaně na skus. Aby byla fazulová polévka i barevně zajímavá, tak dávám fazulu několika barev- bílá, fialová, stakatá a podobně.
Zajímavost chutě by měla přinést ta osmažená klobása či kabanos, nikoliv vývar z uzeného . Když tak jen zeleninový vývar.
U nás se rambory nedávají, neb vezmou fazulové aroma, ale dávají se noky z hrubé mouky, vajíčka , soli , případně trochu podravky, . Tyto noky po uvaření s fazolí, polévku patřičně lehce zahustí a nedává se takzvaná zásmažka.
ALE ZASE NECHCI TÍMTO TENTO RECEPT ZAHODIT, JEN KDYŽ S NĚČÍM TŘEBA NESOUHLASÍM, DÁM Z ODBORNÉ A ZKUŠENOSTÍ POTVZENÍ SVŮJ POHLED.
Jo, a jako příloha k polévce se dávají beleše. Je to nesladké těsto osmažené podobně jako koblihy, i svojí velikostí.

NEŽ MNĚ BUDETE ,,KAMENOVAT,, , zkuste naši slováckou fazulovicu, ale hlavně s těma belešama , a hned poznáte i naši slováckou mentalitu a hrdost, že jsme moravané.
,,TOŠ TAK,,

Milan Cexa: Děkuji, jsem ráda že chutnalo :-K:-K

Moje manželka Pavlunka je bulharka. Tvůj recept se jí v kalendáři moc líbil. Pustila se do vaření. Přidala i maso z uzemnych žeber.
Bylo to vynikající jídlo, moc mi chutnalo :-)

I s plnou pusou se blbě píše. Dobrota<3:yes::-!

kofola: Moc děkuji za milou zprávu..;-):-K:-K

Mohu být tak trochu hnidopych? :-p Co to tam je to zelené? Řapíkatý celer? :-O

Jinak fazolačka (stejně tak, jako zelňačka) patří mezi moji základní výbavu - vždy, když vařím uzené koleno či nějakou jinou uzenou část prasátka, tak vývar využívám na tyto dvě přesnídávkové polévky. :-Q

Ivosisko: Ne, to je jen jarní cibulka na ozdobu i chuť....A ten uzený vývar to je skvělá věc....taky ho hned tak využiji...;-):-K

Úžasná, dělám<3dávám ještě smetanu<3

Sudet: Děkuji..:-K:-)

Miladko,mňam:-Q:-Kfazolačku máme moc rádi,jen já,líná kuchařka,používám fazole v plechovce:-)

Anna Kocikova: Drahuško děkuji...krásná fotka....:-K;-)

Fazolačka ať je jakákoliv tak je vždycky bájo

<3:yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
fazolačka, poctivá fazolová polévka, recept na fazolačku, nejlepší fazolačka, rychlá fazolačka, polévka z barevných fazolí, fazolacka recept, fazole recepty, slovenská fazolačka, polevka z fazoli barevnychz klobasou, recept poctiva fazolova polevka, fazolacka s bramborem, fazolacka s klobasou, recepty na madarskou fazolačku, polévka z barevných z fazolí, recept fazolacka, rychla fazolacka s klobasou, fazolová polévka z vyvaru, fazolačka recepty, beskydska fazolacka

Suroviny:
fazole barevné, cibule, brambory, klobása, sádlo, paprika sušená sladká, mouka hladká, kmín mletý, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, majoránka, vývar masový

Přidat fotografie receptu