Postup přípravy
Krok 1: Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září.
Krok 2: Sirup bez převáření: Do čisté suché sklenice nasypeme žluté květy divizny, zasypeme je cukrem. Množství cukru je takové, aby květy byly cukrem dobře prosypané a tak mohl vznikat výluh z divizny - sirup, o který usilujeme.
Krok 3: Další den proslazenou diviznu promícháme, přisypeme nové květy po dalším sběru a opět nové květy zasypeme cukrem.
Krok 4: Třetí den opět diviznu ve sklenici promícháme, přisypeme další květy z nového sběru, opět je prosladíme a pak necháme vše dva až tři dny v temnu a plátnem zakryté louhovat. Promíchat během louhování diviznu je žádoucí alespoň dvakrát, ale pozor na čistotu! Mícháme vždy čistou, nejlépe vyvařenou vařečkou.
Krok 5: Pak hotový sirup přecedíme přes plátno, abychom se zbavili pichlavých chloupků z divizny a případně i zbloudilých broučků. Plátno vymačkáme a diviznu NEVYHAZUJEME!
Krok 6: Macerát: Diviznu z plátna dáme do sklenice, zalijeme ji pálenkou (slivovice, meruňkovice, hruškovice, vodka...) tak, aby byla divizna potopená, uzavřeme a necháme macerovat cca týden. Během macerování promícháme otočením sklenice. Pak opět diviznu přecedíme přes plátno, dobře vymačkáme. Macerát je určený pro dospělé, na prohřátí při nachlazení. Výborná výmluva jak se napít, i když nás schvátila choroba. :-)
Krok 7: Sirup, který jsme vymačkali přes plátno, přelijeme do čistých suchých skleniček či lahviček a dobře uzavřeme. Skladujeme v temnu a suchu, nejlépe ve sklepě nebo chladnější komoře. Sirup používáme dle potřeby, většinou se podává třikrát denně lžička nebo lžíce (děti nebo dospělí). Sirupem si můžeme osladit i čaj. Slouží proti kašli, bronchitidě, zahlenění, rýmě, zánětech v ústech, nachlazení.
Krok 8: Vařený sirup: Postup je téměř stejný jako u nevařeného, jen s tím rozdílem, že diviznu do láhve přidáváme více dní, čili je lepší vybrat větší sklenici nebo kameninovou nádobu (soudeček...). Sirup během vrstvení promícháváme celý a ode dna, aby se nové i starší květy louhovaly společně. Sirup například po třech týdnech plnění do sklenice a louhování přecedíme přes plátno do čistého hrnce, květy v plátně vymačkáme (opět z nich můžeme vyrobit macerát) a bez poklice povaříme do zhoustnutí na požadovanou hustotu. Opět plníme do suchých čistých sklenic, pevně uzavřeme a skladujeme v temnu a suchu. Skleničky můžeme naplnit ještě vroucím sirupem, pevně uzavřít a tak je i zakonzervovat na delší čas.
Krok 9: Do macerátu k diviznovým květům můžeme pro sílu macerátu přidat i čerstvě nastrouhaný zázvor.
Krok 10: Množství květů a cukru neuvádím, postačí jen vědět, že květy mají být dostatečně prosypané, aby pustily šťávu a množství květů je individuální, podle potřeby a spotřeby každé rodiny. Po prvním proslazení už to bude mít každý "v oku". Staré dobré "přiměřeně, přiměřeně" není od věci :-) .
Pálenky přiléváme asi jednou tolik, co máme vymačkaných proslazených květů a po slití a ochutnání můžeme klidně ještě přilít.
Pálenky přiléváme asi jednou tolik, co máme vymačkaných proslazených květů a po slití a ochutnání můžeme klidně ještě přilít.
Zveřejněno 4. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
2x diviznový sirup + macerát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qqjy
Moje poznámka
2x diviznový sirup + macerát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qqjy
Nejnovější recepty
Linecká srdíčka II
Přidáno před 12 hodinami
Rohlíčky s vůní skořice
Přidáno před 12 hodinami
Vepřová pečeně na minutku
Přidáno před 15 hodinami
Kolečka se slaným karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Plněná vepřová svíčková v listovém těstě
Přidáno před 19 hodinami
Nugátové cukroví
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Knedlík z domácí pekárny
Zelnak před 2 minutami
Kapustový prejt
magdalenka před 56 minutami
Dvojctihodné koláčky
bartonik před 1 hodinou
Máslové raženky (bulky)
Wanilor před 3 hodinami
Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Iwana666 před 10 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokoládou
Chmelova před 13 hodinami
Dvoubarevný piškot s polevou
Chmelova před 13 hodinami
Ošatkový chléb
monyss před 15 hodinami
Tmavé lněné rohlíky s kyškou
lecho před 15 hodinami
Tématické fráze:
diviznový sirup recept,
divizna velkokvětá sirup,
divizna velkokveta recepty,
divizna ve slivovici,
divizna velkokvěta sirup recept,
divizna do slivovice,
diviznové květy,
divizna sirup,
divizna s cukrem,
divizna velkokvětá sirup recepty,
macerát,
divizna prosypaná cukrem,
divizna velkokvětá recept,
recept na diviznovy sirup,
recepty na louhovani v palence palenky,
mátový recept prosypaný cukrem,
recept na sirup z divizny velkokvete,
macerování divizny,
sirup z velkokvěté divizny,
diviznový sirup
Suroviny:
cukr krupice,
pálenka
Komentáře (1)