Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkovo-makové knedlíky

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez dob kynutí

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 896 kJ /
1 409 kcal
Bílkoviny43,15 g
Tuky4,21 g
Vláknina13,68 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 413 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy292,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku a sůl dáme do mísy, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme troškou vlažné vody. Vše v důlku mírně promícháme na řídké těstíčko a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Pak přilijeme zbytek vlažné vody a vytvoříme hladké vláčné těsto. Na teplém místě ho pod utěrkou necháme nakynout na dvojnásob. Krok 3: Těsto pak opět propracujeme, rozdělíme ho na pomoučněném stole na 12-14 dílků, které budeme plnit švestkami a mákem. Krok 4: Pokud máme švestky velké, postačí nám půlka švestky a druhou půlku nahradíme kopečkem makové náplně. Jestliže máme švestky malé, nakrojíme je, vyndáme pecku a do prostoru po pecce nandáme porci makové náplně. Krok 5: Knedlíky pevně uzavřeme a dáme na pomoučněný vál ještě krátce (cca 5-8 minut) kynout. Krok 6: Knedlíky po nakynutí naházíme do hrnce s vroucí vodou, v polovině vaření je jednou opatrně promícháme a vaříme cca 5 minut. Krok 7: Na zkoušku můžeme jeden vyndat a vidličkami natrhnout, zda jsou již vařené (těsto). Cedníkem je pak vyndáme všechny a ihned je i propícháme, aby z nich vyšla pára, která by zavinila jejich sražení, kdyby nemohla vyjít z knedlíků. Krok 8: Knedlíky v míse posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme rozpuštěným máslem, aby se neslepily k sobě. Krok 9: Podáváme přelité rozpuštěným máslem nebo zakysanou smetanou, s tvrdým nebo Olešnickým tvarohem, posypané mákem, skořicí či cukrem. Zkrátka, jak je komu libo.

TIP: Jak připravit ovocné knedlíky z kynutého těsta

Zveřejněno 10. 12. 2017

Poznámka autora recepty73

Makovou náplň tvoříme klasicky jako do kynutých buchet nebo koláčů, svařením mletého máku s mlékem a cukrem, případně s přídavkem skořice či perníku. Po svaření ji necháme zchladnout.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkovo-makové knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ojgr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkovo-makové knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ojgr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

:-)<3 klasika, která nezklame ani v nové úpravě- moc se mi líbí recept i foto

Tématické fráze:
makova napln do knedliku, svestkovo bramborové knedlíky, švestkovo bramborové knedlíky s s mákem, svestkovotvarohove knedliky, švestkovo-tvarohovo-makový koláč, makova omáčka s ovocné knedlíky, tvarohové makove knedlíky, svestkovomakova, švestkovo maková, makove knedliky se švestkami, kynuté knedlíky makové, knedliky prelite zakysanou, bramborové knedlíky

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr vanilkový, droždí čerstvé, voda, švestky, náplň maková, sůl, cukr moučkový, máslo, smetana zakysaná, tvaroh na strouhání, mák mletý, skořice mletá

Přidat fotografie receptu