Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka na kyselo po našem

Čočka je to plnohodnotná a chutná potravina, která je stará několik tisíc let. Asi nejznámější recept z ní je čočka na kyselo. Je to jednoduché a levné jídlo, které však milují jak dospělí, tak také děti. Zkuste si ji tentokrát připravit trochu jinak.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 553 kJ /
1 805 kcal
Bílkoviny94,44 g
Tuky61,81 g
Vláknina73,10 g
Cholesterol 153 mg
Sodík 34 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy185,11 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce. Přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí a nejlépe z uzeného masa), nožem na plocho rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka. Trvá to přibližně 30 minut. Krok 2: Míchat většinou není potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. Krok 3: V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme. Krok 4: Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Krok 5: Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti 1-2 lžíce a případně ještě dosolíme a opepříme. Krok 6: Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku povaříme při mírné teplotě, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit. Krok 7: Jediné, na co si musíme dávat pozor při vaření čočky, je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandávání a posléze při nabírání příborem. Krok 8: Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou. Krok 9: Tip: kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu, libečku... Použít se dá na ochucení i nové koření s bobkovým listem.

TIP: Co dobrého uvařit z čočky

Zveřejněno 29. 12. 2017

Poznámka autora recepty73

Recepty na čočku na kyselo jsem zde stejnou nenašel, buď ji kuchařinky předem namáčí a konečná konzistence je tedy úplně jiná, nebo neuvádí množství surovin, což zaručí například u začátečníků vždy jiný výsledek, a to podstatné, vaří ji ve vodě, my ve vývaru, což je zcela odlišný level. Cibulku dáváme pouze na hotovou čočku, nikoli do čočky. Čočku předem nenamáčím, jelikož nemá tak tuhou a hůře stravitelnou slupku jako například fazole. Po uvaření tak zůstane i hezčí na oko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo po našem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8nBL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo po našem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8nBL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Výborná čočka a moc hezky a přehledně psaný recept, přesně to, co na tomto webu hledám :-) moc děkuji :-) :-K

Klona: ...není zač;-):-K ...děkuji za důvěru a mám radost, že Vám chutnala:-K:-K:-K

:yes:čočka po vašem je skvělá moc všem dnes chutnala děkujeme za recept:-8

Blanka Vondrová 1. 1. 2018 15:16
Děkuji za recept.Čočka byla výborná,taková vláčná.Určitě jí takhle budu vařit pořád.

Blanka Vondrová: ...jsem rád, že vám chutnala:-K:-K ...včera u nás byla také:-D

pane jo, a já pořád, jak na to, ještě že se tu ten recept objevil, lámala jsem si hlavu s tím, jak to uvařit, a co k tomu podávat. Uzené maso, volské oko, okurka...jak avantgardní, já k tomu chtěla servírovat lívance.
Mimochodem, nemáte ještě nějaký recept na čočkovou polévku? Dnes jste sem dal jen tři, ale všechny už tu byly, tak třeba nějakou originální? Asi mám smůlu, co?

recepty73: tady nejde vůbec o Vás, což jste asi nepochopil, všimla jsem si v několika Vašich komentech, že "Vás tu nechcem", nevím kdo, ale mě o Vaši osobu nejde vůbec, upřímně jste mi fuk, jen nevidím smysl v tom, že sem někdo dává recepty, které tu jsou desetkrát, ty samé, jen proto, že pod nimi není jeho jméno. Nejste to jen Vy, je to i spousta jiných lidí, a všem to otevřeně říkám. Nemyslím si, že to pod recept nepatří, právě naopak, a pokud čekáte jen komentáře ve stylu: Mňamy mňam, výborná čočka, tak ode mne je nečekejte:-)
Ale jak píši, proti Vaší osobě nemám to nejmenší, jen nechápu smysl Vašeho počínání, takže i já Vám přeji vše nej do nového roku ;-)

Zobrazit 5 starších odpovědí

Tématické fráze:
čočka na kyselo, jak uvařit čočku na kyselo, čočka na kyselo s uzeným masem, čočka, jak uvařit čočku, cocka po kyselu, čočka po tuhu, čočka na kyselo pro začátečníky, jak nejlepe uvarit cocku, čočka po kyselo, čočka na kyselo s cesnekem, čočka na kyselo s uzenym, koření na čočku na kyselo, čočka na kyselo výborná, recept cocka po tuhu, čočka po tuhu- recept, top recepty čočka na kyselo, vývar do čočky, čočka top recepty, uzené maso a čočka na kyselo

Suroviny:
čočka, vývar masový, česnek, máslo, mouka hladká, sůl, pepř mletý, ocet, vejce, maso uzené, uzenina, cibule sušená smažená, okurky sterilované, máslo

Přidat fotografie receptu