Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselica ze Slavičína

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

AlegroBravo AlegroBravo

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 497 kJ /
597 kcal
Bílkoviny35,81 g
Tuky20,78 g
Vláknina22,02 g
Cholesterol 648 mg
Sodík 4,26 g
Sůl10,53 g
Sacharidy58,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme zelí, zalijeme ho vodou a vaříme asi půl hodiny, až bude zelí měkké.
Zároveň zvlášť uvaříme hřiby. Krok 2: Odebereme polovinu zelí a přidáme hřiby, které jsme scedili. Přidáme na plátky nakrájený česnek, zahustíme moukou rozkvedlanou ve šlehačce a provaříme. Krok 3: Nakonec přidáme cibulku zpěněnou na mastném do růžova, 2 - 3 vajíčka (já si je před tím rozkvedlám v hrnku) a ochutíme solí, cukrem a octem, jak kdo má rád.

Zveřejněno 30. 12. 2017

Poznámka autora AlegroBravo

Jako přílohu dáváme chleba. Pokud nám to nevadí, můžeme použít i starší, který si do kyselice nalámeme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselica ze Slavičína

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rrXE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselica ze Slavičína

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rrXE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

casino: Chce to pořádně číst a nenechat se unášet emocema. Vše podstatné bylo řečené už ve druhém příspěvku. Pokud si chceš povykládat o prospěšnosti zeleniny na pleť našich manželek můžu ti dát odkaz na jiné stránky. :-D

"Quem Deus vult perdere, prius dementat"
casino:
Je ještě něco, co potřebuješ vysvětlit ohledně receptu? :-D

Zobrazit 4 starší odpovědi

Casino: Mohl jsem klidně napsat, že to vyvařené zelí použila manželka jako masku na obličej na pročištění pórů, přikryla gázou a nechala působit 20 minut. :-D Ale já jsem popravdě napsal, že šlo na kompost. Lepší než do popelnice, co myslíš?
Jinak, porcí je z toho minimálně šest, nehladovíme. :-D

AlegroBravo:
Ale to jste mohl klidně přiznat barvu a já bych byl první kdo by vám to věřil :-) Máme v rodině jednu, která si přečetla o prospěšnosti okurkové masky a sama si okurkovou masku aplikovala na akné... Zní to jako RADIO JEREVAN HLÁSÍ: Ano, dotyčná použila okurky. Ano, ale okurky byly kvašené 8-(:-D
***
No, kdybyste byl kuchařka, tak bych zvažoval vaše těhotenské chutě :-);-):-D Některým by možná šla huba šejdrem, ale čert ví, jaké že zelí používáte...:-K
V posledních letech kupuji zelí v sáčcích; ustřihnu růžek, zelí vymačkám seč mi síly stačí - vodu chytám do hrnku (paní casinová dokonce zelí ještě propláchne vodou). Uvařím polévku a NĚKDY ji dokyselím zachycenou vodou.
***
Nebudu pátrat po příčinách, ale několikrát bylo koupené zelí tak měkké, že ho vůbec nebylo třeba vařit.

"... to co vyberu je vyvařené a jde na kompost..."
Znám přiléhavější, ale poněkud zemitější citát, kterak naložiti s VAŘENÝM kysaným zelím, leč citovati jej na gastrofóru nelze :-D

AlegroBravo:
Kolik porcí je z uvedené dávky?

Hosta: Je to přesně tak, jak píše Lenunka.

Lenunka: Ono je to tak - dokud jsem si zelí nakládal, tak jsem vpodstatě používal lák a přidal jsem trochu zelí. Když si teď koupím zelí v sáčku, tak mě jde o to vyvařit to zelí, protože toho láku tam holt tolik není, aby tam byla ta kyselost zelí. Takže to co vyberu je vyvařené a jde na kompost a to i přesto, že zelí je odjakživa mým nejoblíbenějším jídlem. Jak už jsem psal, jde mě o polévku - o kyselicu, nechci to mít samé zelí.

AlegroBravo: aha, tak to jo :-)

hosta:
máš pravdu, ale na druhou stranu do dlouho taženého vývaru se také dává vyvařit kvůli chuti zelenina, která se nakonec vycedí, tak pokud to má autor takhle vyzkoušeno a je to chutnější, tak proč ne:-)

Zobrazit starší odpověď

Tak to máme stejné s tím poledním jídlem na Silvestra. Jinak ta polovina zelí zdrhla cíleně :-D. Já tuto kyselicu beru jako polévku, když si budu chtít dát vepřo, knedlo, zelo, tak nezdrhne nic. A to garantuju. :-D
Ale co se týče kyselice, mám ji rád v jakékoliv úpravě - tahle je prostě moje vánoční.

AlegroBravo: já se jen zeptám, a co s tím zbylým zelím? Nebylo by lepší vařit teda rovnou jen půlku množství?
Jinak polívka vypadá chutně :-)

Houby vařím přímo v polévce...:-) (obvykle i s krájeným bramborem)
U nás bývá kyselica polední jídlo o Štědrém dni a někteří ji rádi s vánoční vánočkou:yes::yes::yes:
(někam vám z rcp zdrhla polovina zelí)

Tématické fráze:
kyselice s hribama, kyselica zdrava, kyselica s hribama, kyselica, okurkova kyselica, kyselica polivka, smetanová kyselica, kyselica v chlebu, vanocni kyselice, příprava kyselica, vánoční kyselice s hřibama, vařenísušených hřibů do polívky kyselice, kyselice s hřiby, kyselice z hřibů, příprava kyselice, okurková kyselice, polivka kyselica, polívka kyselice, kyselica s hřibama recept, kyselica ze sušených hrib

Suroviny:
zelí kysané, česnek, šlehačka, mouka hladká, cibule, vejce, houba hřib, sůl, cukr, ocet

Přidat fotografie receptu