Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená brambora s bylinkovým tvarohem a salátem

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dajda Dajda

Snadný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie905 kJ /
216 kcal
Bílkoviny34,30 g
Tuky4,95 g
Vláknina1,10 g
Cholesterol 78 mg
Sodík 508 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy8,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bramboru dobře omyjeme kartáčkem, jednu stranu nařízneme do kříže, případně bramboru ještě propícháme vidličkou. Zabalíme do alobalu a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů zhruba hodinu. Po upečení bramboru rozbalíme, lehce do ní udeříme pěstí, aby se rozevřela na poloviny (pozor na horkou páru!), naplníme tvarohovým krémem a naaranžujeme na talíř (lze i s alobalem). Doplníme ochucenými listy salátu a v mističce nabídneme zbylý tvaroh.
Vegetariánská varianta je hotová. Krok 2: Nebo jídlo doplníme několika plátky uzeného lososa (studeného). V tomto případě bych doporučovala ochutit tvaroh koprem. Krok 3: Třetí varianta - krůtí maso nakrájíme na malé kousky, smícháme je s troškou oleje a ochutíme pepřovým kořením. Dáme odpočinout do chladu. Když se nám dopéká brambora, opečeme kousky masa na pánvi a naaranžujeme na talíř s bramborou, bylinkovým tvarohem a salátem. Pokud nemáme větší talíř, dáme salát zvlášť do misky. Krok 4: Na bylinkový tvarohový krém smícháme tvaroh se smetanou nebo jogurtem, osolíme, opepříme a přidáme pepř, bylinky, u vegetariánské a masové varianty to může být i česnek, u lososové raději kopr.
Salát omyjeme a natrháme. Suroviny na zálivku vložíme do malé skleničky s uzávěrem a protřepeme. Chuť ladíme tak dlouho, až přijdeme na tu pravou. Pak necháme chvíli odležet v ledničce. Vinaigrettku smícháme se salátovými listy až těsně před podáním.

Zveřejněno 16. 1. 2018

Poznámka autorky Dajda

Brambory s tvarohem jsou typické české jídlo, ale v Německu jsem okoukala tyhle varianty se salátem a dalšími přílohami, které nám moc chutnají. Brambory z trouby (Ofenkartoffel) či z fólie (Follienkartoffel) s bylinkovým tvarohem (Kräuterquark nebo Sauercreme) nefigurují na německých jídelních lístcích jako příloha, ale jako hlavní jídlo, které se doplňuje vždy salátem a případně také dalšími dobrotami (maso, ryba). Prima je, že lze připravit i naprosto dietní varianty, například bez tuku, diabetickou, nízkokalorickou apod. Zálivku na salát dělají v Německu vždy výrazně sladko-kyselou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená brambora s bylinkovým tvarohem a salátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kkgx

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená brambora s bylinkovým tvarohem a salátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kkgx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Dobrý nápad

Výborné :-!:-!:-! Mala som dnes zapnutú rúru, tak som tam hodila 3 zemiaky. Tvaroh bol doma, tak som urobila tú prvú verziu-vegetariánsku. Skutočne výborné. Vďaka za recept. :yes:;-)

Dajda: :-K;-)

Zobrazit starší odpověď

Výborné, znám. Nedávno měl tuto specialitu kolega vegetarián v Mnichově, já jsem si ji dal též nedávno v Hannoveru. Někdy děláme i doma v Česku. I když v Česku je spíše známá a oblíbená varianta: pečený brambor, máslo, sůl, mléko (nebo kyška).

Tonda: ..... tvaroh a u nás se ještě přidávaly plátky česneku!

Tématické fráze:
rozpecena brambora, recept ofenkartofel, pečená brambora s tvarohem, ofenkartoffel, velká brambora pečená, brambory pečeně v alobalu plněné tvarohem s bylinkami, pečená brambora, pecena brambora v alobalu jak dlouhp, recept ofenkartoffel, pečená brambora s tvrohem k masu, tvarohove zalivky na maso, kostnice recepty cz, ofenkartoffel recept

Suroviny:
brambory, tvaroh jemný, smetana kysaná, sůl, bylinky, pepř, salát listový, ocet vinný, hořčice, olej olivový, sůl, cukr, voda, losos uzený, maso krůtí, olej olivový, pepř, koření pepřové

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu