Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Očkovaný chleba

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 834 kJ /
1 872 kcal
Bílkoviny56,65 g
Tuky10,43 g
Vláknina25,48 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy375,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodě rozmícháme kvásek, přidáme všechny ostatní suroviny a promísíme v těsto, které necháme zakryté kynout asi 10 hodin - po téhle době musí mít viditěně zvětšený objem. Krok 2: Těsto z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, popřekládáme a necháme asi 15 minut odpočinout.
Pak zformujeme bochník, který necháme vykynout v pomoučené ošatce - cca 2 hodiny v teple nebo přes noc v lednici. Krok 3: Vykynutý bochník opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme přebytečnou mouku, bochník postříkáme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (230 °C/40-45 minut).

Zveřejněno 24. 1. 2018

Poznámka autorky cathleen

Prvním takovým chlebem asi byla páně Cuketkova nehnětená šumava. Mouky lze téměř libovolně kombinovat (až do 50% podílu žita), při použití celozrnných mouk a velké části žita bude potřeba více vody.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Očkovaný chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/llP7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Očkovaný chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/llP7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Ivi přidala jsem fotku ;-), nemám tak velká očka - namíchala jsem si i celozrnné mouky. Chlebík je moc dobrý :yes:, děkuji za recept :-K.

cathleen: Vodu jsem přidávala a určitě ještě upeču :yes:

Zobrazit starší odpověď

Je to možné, porovitý byl a dobrý taky. Ale člověk jí i očima:-p Budu zkoušet dál. Děkuji moc za Vaše rady

Děkuji za odpověď. Ještě mám dotaz ohledně stupní pečení. Měla jste v některém receptu nebo článku pěkně popsané, na kolik stupňů péct kváskový chléb (nemohu ho najít:-O). Většinou peču 10 min na 230-240, pak snížím teplotu na 200 a dopeču podle barvy. Stalo se mi u pečení "denního chleba", že byl nízký a kůrka pořád světlá. Neporadila byste mi, kde je chyba? Děkuji

KUKI1: pokud byl nízký a přesto pórovitý, nemohl být jen překynutý?

Tento chléb peču dost často, je jednoduchý a moc dobrý. Vždy jsem ho ale pekla ve skleněné nádobě (podle původního receptu) - nejdříve 10 minut přikrytý, dopéct odkrytý. Tady v receptu je sázený rovnou na plech, takže nádoba není třeba? Děkuji

KUKI1: ne, není. Záleží na hustotě těsta, jaké uděláte. Přeložením těsta na lince mu také pomůžete udržet tvar a konečnou tečkou je pak vysoká teplota při pečení ;-)

Tez se na nej chystam <3

<3 Určitě vyzkouším :yes:

Tématické fráze:
očkovaný kváskovy chleba, chleba recepty, jak upect provzdusneny chleba s očkama, tvary chleba, pšenično žitný kváskový chléb, jak udržet chlebový kvásek, recept na pečení chleba, pečení chleba přikrytý nebo odkrytý, nadoba kuki, jak udržet tvar chleba

Suroviny:
kvas žitný, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, voda, kmín drcený, sůl

Přidat fotografie receptu