Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moučník ze sušenek a chalvy s tvarohovou náplní a hruškami

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivace64 Ivace64

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 726 kJ /
4 715 kcal
Bílkoviny126,71 g
Tuky286,70 g
Vláknina34,60 g
Cholesterol 1,51 g
Sodík 692 mg
Sůl1,38 g
Sacharidy389,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V sáčku rozdrtíme sušenky a chalvu s oříšky (nebo v sekáčku) a smícháme se změklým máslem. Tuto hmotu dáme na chvíli do chladu.
Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Zakapeme šťávou z citronu, aby nezhnědly. Krok 2: Tvaroh vyšleháme s vejci, oběma cukry a pudinkovým práškem, který jsme rozmíchali ve vlažném másle. Pudink získá smícháním s vlažným rozpuštěným máslem na hustší konzistenci. Sušenkovou drť s chalvou a máslem upěchujeme do máslem vymazané koláčové keramické formy. Krok 3: Tvarohovou hmotu s pudinkem přemístíme na upěchovaný korpus a naskládáme na ni poloviny připravených hrušek. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 minut. Moučník posypeme drcenou chalvou.

Zveřejněno 2. 2. 2018

Poznámka autorky Ivace64

Dostala jsem 800 g chalvy s oříšky. Tak jsem ji trochu zkusila zapracovat do korpusu.

Co je to chalva..

Mlsáte rádi a potom máte výčitky svědomí? Hledáte zdravější mlsání, které se hodí i do zdravého jídelníčku? Vyzkoušejte chalvu a jistě nebudete litovat - chalva patří mezi velké delikatesy! Navíc je velmi výživná a energeticky vydatná (proto stačí jen kousek na namlsání), obsahuje plno bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá.

Co je to chalva?

Slovo chalva (halva) původem pochází z arabštiny. Ve světě se používá mnoho názvů. Chalva vyrobená z hrubé pšeničné krupice je populární v Indii, Turecku nebo Pákistánu. Jiné běžné typy chalvy se vyrábějí z tahini (pasta ze sezamových semínek). Je nejoblíbenější ve východní části Středozemního moře a Balkánu. Chalva může být vyrobena i z různých druhů semínek, například slunečnicová semena, ořechů, dokonce i fazolí, čočky a zeleniny - mrkev, dýně. U nás je k sehnání (i podle mě nejlépe chutná) klasická sezamová chalva.

Většina typů chalvy mají tuhou konzistenci, ale zakoupíte také chalvu drobivou nebo sušší (záleží na chuti - osobně preferuji ne příliš vysušenou chalvu, spíše vlhčí).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moučník ze sušenek a chalvy s tvarohovou náplní a hruškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kkxv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moučník ze sušenek a chalvy s tvarohovou náplní a hruškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kkxv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Zajímavé . Z chalvy jsem ještě nic nezkoušela, vždycky ji sníme jen tak :yes:

RubyRom: já taky, ale dostala jsem ji 500 g od známých, tak jsem zkusila koláček:-K:yes:

Tématické fráze:
moucnik ze sušenek, recepty z chalvy, recepty s chalvou, moučník z drcených sušenek, tvarohový moučník, chalva recept, chalva recepty, moučník z chalvy, chalva v receptech, recepty z oříškové chalvy, na co použít chalvu, co z chalvy, moucnik ze sesenek, chalva koláč s tvarohem, moucnik ze susenek venecky, řezy s chalvou, moucnik ze sušenek s tvarohem, orechovy moucnik s hruškami, moučník chalva, co je to chalva recepty

Suroviny:
sušenky kakaové, máslo, hruška, šťáva citronová, tvaroh měkký, vejce, cukr moučkový, cukr vanilkový, pudink vanilkový, máslo

Přidat fotografie receptu