Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gápeľský koláč

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Suroviny

Porce: cca 9 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 560 kJ /
2 763 kcal
Bílkoviny90,43 g
Tuky23,39 g
Vláknina19,60 g
Cholesterol 282 mg
Sodík 261 mg
Sůl0,59 g
Sacharidy537,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z prísad vypracujeme hladké cesto a necháme ho 30 min kysnúť. Krok 2: Potom cesto vyvaľkáme na tenko (max 5 mm) na obdĺžnik široký približne 30 cm. Cesto potrieme lekvárom, posypeme 2 balíčkami škoricového cukru a narežeme na pásy asi 5x30 cm.
Každý pás prehneme tak, že najprv prehneme 1/3 pásu cez lekvár a potom z opačnej strany prehneme zase 1/3 (dostaneme 3 vrstvy cesta, medzi ktorými sú 2 vrstvy lekváru).
Druhá možnosť je najprv narezať cesto na pásy a až potom ich natrieť lekvárom (asi 5 mm do kraja) a posypať škoricovým cukrom. Po odskúšaní sa mi vidí táto možnosť lepšia. Krok 3: Zložené koláče prenesieme opatrne na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a husto posypeme zvyšnými 2 balíčkami škoricového cukru. Krok 4: Pečieme na 180°C dohneda. Necháme úplne vychladnúť, až potom konzumujeme ako z obchodu kúpené plnené šatôčky, lúpačky a pod.

Zveřejněno 3. 2. 2018

Poznámka autorky tejaja

Tieto gápeľské koláče pečie u nás jedna súkromná pekáreň a bežne ich dostať v obchodoch. Napadlo ma, že na tom nie je nič zložité a vyskúšala som to doma s domácim slivkovým lekvárom. Sú výborné, nesmiete šetriť škoricovým cukrom, radšej viac ako menej. Prvá chuť, ktorú musí človek cítiť, je práve ten škoricový cukor.

Ešte vysvetlenie k slovu gápeľ. Gápeľ je ťažné zariadenie, napr. u nás v Solivare bolo používané na ťahanie soľanky. Poháňali ho kone.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gápeľský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lly1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gápeľský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lly1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Zeptam se zadny vajicko do testa?A jaka konzistance testa ma byt?Prijde mi,ze to mam moc ridky :-O

verka8: Nie, žiadne vajíčko, do kysnutého cesta nie je nutné. Cesto má mať hustotu ako na klasický závin. ;-)

kefír je super do cesta,a potieram aj tvarohom s hrozienkami a vanilkovým cukrom, ale aj slivkovým lekvárom s makom,orechové, či len domácim džemom do ktorého nastrúham muškátový orech,nutela s lieskovými orieškami,

Tak ako som sľúbila, pridávam foto gápeľského koláča z obchodu. Balený aj na voľno predávaný. ;-)

Jana Dorazinová-Remková: Janka, upeč si, skutočne to nie je problém a je to aj rýchle.;-)

Zobrazit starší odpověď

Piekla som ich včera. Rodinná rada schválila :-), že dobré -môže byť :yes:. Cestíčko mi vypracovala pekárnička. Pridala som doňho lyžicu kyslej smotany. Dobre sa s ním robilo. Ja som ho vyvaľkala, natrela, celé najprv preložila a potom nakrájala krájačom na pizzu na pásy. Išlo to rýchlo a dobre. Mala som domáci slivkový lekvár tak trošku tiekol ale žiadna katastrofa - papier na pečenie to istí. Pre decká na desiatu super.

SilviaD: /Dakujem. Som rada, že to chutilo rodinke. :-K

Pěkné :yes::yes:

Nádhera ;-):yes:

Znám z domu, stařenka i mamka je dělávaly z " hladového" těsta, málo tuku. Když jsem byla malá, chutnala mi povidla připečená na plech. Sama jsem je ale nikdy nepekla.:-K

Gápeľské koláče znám od vidění, a četla jsem o nich, že jméno mají podle vesnice Gápel, která patří pod Valaskú Belú, okres Prievidza ;-)
Možná to chtělo maličko víc pevnější těsto (?), aby drželo tvar tak, jako mají ty originální "skládačky" http://www.zivotpo.sk/datap/image/12509/G%C3%A1pe%... ale výborné budou určitě i tyhle tvoje :yes:

bofinka: Nemyslím, že obalom, u nás sa predáva aj na voľno, aj balený a ten tiež nie je lesklý. Postup, ktorý si našla je rýchly, dobrý, ale po vyskúšaní prvý raz by som zvolila to, že najprv narezať, potom natrieť lekvárom. Bolo by to krajšie.:-K;-) Chutné to je, jedna z mála sladkých vecí, ktoré mi chutia. :-D

Zobrazit 3 starší odpovědi

Líbí se mi..:yes::yes:

Souhlas s Janou. Nádhera. U nás jsou povidla také v oblibě. Takže vyzkouším. Určitě to bude moc a moc dobré.:yes:

Týý jo!!! Ten je nádherný!!! :yes:. Povidla máme moc rádi a ještě mám nějaké domácí <3

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
gapelske so slivkovým lekvárom, koláče staré recepty, pluska dobré - jedlo gapelsky koláče, leskly povrch na zavin, zakusok s lekvarom, domaci gapelsky kolac, gápelský koláč s tvarohem, top kolac, staré koláče, koláčky 50 let staré recepty, pluska dobré - jedlo mucniky, top recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr, olej, mléko, droždí, sůl, povidla švestková, cukr skořice, vejce

Přidat fotografie receptu