Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí šunka z králičího masa

Hodnocení receptu je 4,8 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby chlazení

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Výroba domácí šunky není nic složitého, obzvlášť pokud máme šunkovar. Připravíme ji z jemného králičího masa a ochutíme medem a naloženým zeleným pepřem, který šunce dodá netradiční chuť i aroma.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 592 kJ /
1 098 kcal
Bílkoviny214,81 g
Tuky16,00 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 520 mg
Sodík 7,50 g
Sůl16,20 g
Sacharidy19,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve 100 ml vody rozmícháme a necháme rozpustit med a obě soli. Krok 2: Polovinu masa nakrájíme na drobnější kousky (cca 1,5 cm), zbytek masa umeleme na masovém mlýnku. Maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně hněteme a promačkáváme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou. Doba hnětení postačí 10 minut. Krok 3: Poté přidáme kuličky naloženého pepře a ještě chvíli prohněteme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice. Krok 4: Vnitřek šunkovaru vyložíme mikrotenovým sáčkem a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce. Krok 5: Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce. Krok 6: Vaříme 90 minut při teplotě 80 °C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75 °C a vyšší než 80 °C. Krok 7: Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby se šunka uležela a dala se dobře krájet.

TIP: Jak udělat šunku bez šunkovaru

Zveřejněno 9. 2. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka z králičího masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oozX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka z králičího masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oozX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

:yes::yes::-K

Marie Svarcova:Děkuji :-8:-K

Zdravím Vás.
Musím uznat ,že nyní nevím, do jaké šunky se pustit, jestli do křecí, nebo do králičí. Musím uznat, že tu práci Vám nezávidím.
Palec nahoru. Barva nádherná .I když to vyjde daleko dráž, než kuřecí, určitě vyzkouším. Milan P. :yes::yes::yes:

Milan P.: Děkuji:-KDobrá je obojí:-8Z králičího masa se trochu prodraží,ale jednou za čas stojí za to,takovou"útratu"udělat;-):-*

Ivace64: Ivi je k dostání v drogerii Teta.Prodává se v 250 g sáčku.Doufám,že ji seženeš.Na 1kg masa se má dávat 10-15g,ale já dávám jen 5g.I při takovém malém množství má šunka hezkou barvu:-)

cecilka: Věřím,že se šunka podařila:-KTaké jsem měla z počátku obavy,ale šunkovar je velice dobrý pomocník a nedá se na tom nic pokazit;-)

<3, práve robím, no z bravčového mäsa, snáď sa mi podarí. Kedysi dávno som takúto šunku robievala, no v klasickej umelej octovej fľaši, šunkovary pred 20.-timi rokmi neboli, ľudia si ich vyrábali sami. Drahuška, drž palce, nech sa mi dielo podarí.:yes::yes::yes:

Krása, fakt:yes: Udělat ji z ušáka by mě fakt nenapadlo. Projeví se to nějak na chuti? No já si snad to vařidlo na šunku zase pořídím <3

srettka: :-K:-K

Aničko,ty ses do těch šunek dala;-),ale i tato z králíka musí být výborná:yes:králíka bych měla,ale šunkovar nemaje:-(Moc se mi líbí;-):yes:

Anna Kocikova: Aničko,kde tu rychlo sůl seženu ?:-K

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
domácí šunka z králíka, kraličí šunka, sunka z kralika, domácí šunka z králíka recept, kralici sumka, sunka z kralika recept, šunka z králíka recepty, výroba králíčí šunky, kralici sunka recept, výroba šunky z králíka v šunkovaru, vyroba sunky z králíka, domaci sunka, králíci sunka ze sunkovaru, sunka s králíka, domácí šunka recept, domaca šumka z kralika, recept na šunku z králíka, recepty z křáličího masa, sumka z kralika, domácí šunka králiččí

Suroviny:
maso králičí, sůl, rychlosůl, med tekutý, pepř zelený

Přidat fotografie receptu