Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hruškový / jablečný rýžový nákyp

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Suroviny

Porce: 5 - 6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 116 kJ /
2 896 kcal
Bílkoviny83,49 g
Tuky174,33 g
Vláknina0,30 g
Cholesterol 1,50 g
Sodík 962 mg
Sůl2,24 g
Sacharidy248,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dle návodu vaříme doměkka dle návodu na obalu 15-20 minut za stálého míchání. V polovině vaření přimícháme i cukr krupici a dle potřeby přidáváme mléko, tolik, aby po uvaření vznikla středně hustá kaše. Ta během chladnutí bude ještě houstnout! Krok 2: Během chladnutí rýže oloupeme hrušky nebo jablka (nebo obojí), odstraníme jádřince a pokrájíme. Pokud chceme, aby nezhnědla nebo pokud jsou příliš sladká, pokapeme je šťávou z citronu. Krok 3: Do vychladlé rýže (pokojové teploty) zašleháme žloutky a pudink v prášku. Nakonec vmícháme sníh z bílků a mléčnou rýží vyložíme dno dobře vymazaného hlubokého pekáče (já používám dvě menší skleněné zapékací mísy). Na rýži poskládáme na kostky nebo silnější plátky pokrájená jablka/hrušky, dle chuti posypeme skořicí, cukrem, případně přidáme i kokos nebo ořechy a rozinky. Vše opět zakryjeme vrstvou mléčné rýže, uhladíme a opět poklademe jablky/hruškami... Poslední vrstvu děláme rýžovou, tu posypeme trochou cukru se skořicí. Krok 4: Pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme cca 40-45 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme dozlatova. Krok 5: Po upečení vyndáme z trouby a necháme pět minut na kamnech odstát. Nákyp zpevní a bude se lépe krájet. Krok 6: Podáváme s kompotem.
Dobrý je i po vychladnutí jako dezert s kopečkem zakysané smetany...

Zveřejněno 17. 2. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hruškový / jablečný rýžový nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BA5k

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hruškový / jablečný rýžový nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BA5k

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

yesica: ...děkuji:-K a souhlasím ;-):-8

<3 Je skutečně výborný!!!:yes::yes::yes:

babijaru: ...děkuji:-K:-K:-K

je moc dobrý:-)

Tématické fráze:
jablečný nákyp, rýžový nákyp s hruskami, jablečný rýžový nákyp, rýžový nákyp z hruškama, rýžový nákyp s jablky a hruškami, rýžový nákyp s hruškama, zdravý hruškový nákyp recept, rýžový nákyp poloraich, rýžový s jablky a hruškami, rýžový nákyp s tvarohem a jablky a hruskami, rýžový jablečný nákyp, hruška aby nezhnedla, nakyp s hruškou

Suroviny:
mléko, sůl, máslo, cukr vanilkový, cukr, vejce, pudink vanilkový, hruška, skořice, cukr krupice, máslo, rozinky, ořechy, kokos strouhaný, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu