Jidáše - medové
Velikonoce bez spousty sladkých dobrot si nikdo nedovede představit. Na Zelený čtvrtek nezapomeňte upéct jidáše, které voní po medu, rumu a symbolizují plodnost a hojnost. Nezbývá jen, než se s chutí pustit do přípravy.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 563 kJ / 3 481 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,36 g |
Tuky | 116,56 g |
Vláknina | 21,90 g |
Cholesterol | 534 mg |
Sodík | 607 mg |
Sůl | 1,42 g |
Sacharidy | 499,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme v rumu. Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr.
Krok 2: Přilijeme polovinu mléka a trochu promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Až droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo prohněteme.
Krok 4: Pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout, cca 40 minut.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C
Krok 6: Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky.
Krok 7: Ty pak skládáme na plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).
Krok 8: Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů, je potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti, cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
Krok 9: Pokud máme rádi více sladké moučníky, nemusíme jidáše potírat bílkem, ale upečeme je bez potření dorůžova, ihned po vyndání je potřeme rozpuštěným máslem s troškou rumu a posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 19. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše - medové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4jXV
Moje poznámka
Jidáše - medové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4jXV
Nejnovější recepty
Jednoduché burger bulky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí plněná roláda pečená ve vepřové tukové bláně
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí maso z polévky na čerstvé zelenině ve woku
Přidáno před 9 hodinami
Tvarohové noky do polévky
Přidáno před 11 hodinami
Bagety k snídani se semínky
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové maso s kapiovou omáčkou a paloučkový knedlík (pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočkový salát s vejci a cibulí
gabikka před 3 hodinami
Rybízové řezy s mascarpone krémem
Jan Nemec před 6 hodinami
Americké extra čokoládové cookies
Vanika před 7 hodinami
Nejlepší marokánky
stepna před 7 hodinami
Plněné sladké rohlíky
veronika_straka před 9 hodinami
Květákový mozeček
HanaVl před 10 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Kakoska před 10 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk
Prim007 před 10 hodinami
Pařížský krém na plnění zákusků, rolád, dortů
Matea před 10 hodinami
Květák se slaninou a uzeným tofu
mafinka888 před 10 hodinami
Tématické fráze:
jidaše s medovou s polevou,
jidáše s medovou polevou,
čím potirat jidase,
medové preclíky,
medové jidáše,
jidaše medovou s polevou,
jidáše s medovou,
jidáše s medové polevou,
recept na medové jidáše,
jak potírat jidase,
jidáše recept maminčiny recepty,
jidáše s s citronovou polevou,
recept jidáše s polevou,
jidáše s polevou,
bochánky čím potírat upečené kynuté,
medové jidášky,
jidase zmedovou polevou,
pernik medovy z droždí,
nej recept na jidáše
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
med,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
žloutek,
mléko,
sůl,
máslo,
rum,
kůra citronová,
rozinky,
bílek,
rum
Komentáře