Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše - sádlové

Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše, které připomínají Jidášovu zradu. Nejčastěji se pečou ve formě uzlu, který symbolizuje provaz. Sádlo dodá těstu vláčnost, lehkost a chuť nijak nenaruší.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby kynutí

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 959 kJ /
3 575 kcal
Bílkoviny70,34 g
Tuky130,26 g
Vláknina22,20 g
Cholesterol 124 mg
Sodík 526 mg
Sůl1,26 g
Sacharidy498,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky namočíme do rumu. Krok 2: Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí a vanilkovým cukrem. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme polovinou mléka a promícháme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek. Krok 3: Vše pak přelijeme vlahým sádlem a vařečkou uhněteme hladké, nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude těsto lepší. Do těsta můžeme vmíchat i předem nasekané, na sucho opražené mandle nebo ořechy. Krok 4: Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 35 minut. Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 6: Těsto opět promícháme a rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky. Z válečků tvoříme různé tvary (spirály, šneky, uzly), které skládáme na plech, kde je necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Krok 7: Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme dorůžova asi 15-20 minut. Krok 8: Po vyndání jidáše ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a pocukrujeme.

TIP: Desatero o pečení jidášů

Zveřejněno 19. 2. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše - sádlové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5kYK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše - sádlové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5kYK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

:yes:Upečeno a skoro už i snézeno. Část sádla nahrazeno máslem a kapkou oleje. Bez rozinek - rodina je nemusí, ale já je miluju! :- Recept mohu jen doporučit!

mikklik: ...děkuji za milou zprávu i pěkné fotky:-K:-K:-K ...jsem rád, že se povedly a chutnaly :-8:-K

Tématické fráze:
jidáše recept, jidáše top recepty, jidáše se sádlem, recepty na jidase, recept na jidáše, recept na velikonocni sadlove jidase, recepty -jidáši, top recepty jidáše, velikonoční jidáše sadlove, velikonoční jidaše ze sadlem, sadlove testo na babovku, velikonoční jidášky se sádlem, jidáše suché droždí, sádlové těsto

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, sádlo, mléko, rum, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, droždí čerstvé, rozinky, mandle sekané, máslo, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu