Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládové řezy ze zakysané smetany

Připravte tyto úžasné řezy s lahodným nepříliš sladkým krémem. Polijte složený dezert polevou s použitím cukerného rozvaru. Poleva vytvoří křupavou čokoládovou krustičku. Výborný moučník je sice trochu složitější, ale ta chuť!

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 432 kJ /
7 751 kcal
Bílkoviny183,36 g
Tuky355,80 g
Vláknina34,00 g
Cholesterol 3,14 g
Sodík 1,87 g
Sůl4,74 g
Sacharidy936,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto: žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Krok 2: Do žloutkové směsi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a vytvoříme hladké těsto. Upečeme dva pláty těsta, na které použijeme dva stejně velké plechy na pečení. Plechy vyložíme pečicí fólií nebo papírem a hotové těsto na ně stejnoměrně rozdělíme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 14 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit. Po upečení necháme pláty vychladnout. Krok 3: Na jeden vychladlý plát naneseme krémovou náplň, rovnoměrně ji rozetřeme, zaklopíme ji druhým plátem těsta, ze kterého jsme odstranili fólii či papír a trochu umáčkneme, aby jsme si vytvořili jakousi rovinu, pro další nanášení polevy. Krok 4: Krémová náplň: zakysané smetany dáme do mísy, kde je osladíme dle chuti a důkladně zašleháme ztužovače smetany. Jelikož je poleva, kterou budeme následně dělat dost sladká, není nutné náplň sladit příliš. Krok 5: Poleva: cukr nasypeme do kastrolu a přidáme vodu, přivedeme k varu a uvaříme cukerný roztok, do kterého nalámeme čokoládu, kterou za stálého míchání necháme rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu odstavíme a vmícháme do ní dvě zakysané smetany pokojové teploty. Hotovou polevou necháme trochu zchladnout, aby se lépe roztírala a nebyla příliš tekutá. Občas promícháme aby se neutvořil škraloup. Krok 6: Polevou potřeme rovnoměrně vrchní plát těsta a celý řez dáme do chladna proležet a ztuhnout. Kdo nemusí příliš sladké, udělá cukerný roztok klidně z poloviční dávky cukru.

TIP: Čokoládové řezy - oblíbené recepty

Zveřejněno 27. 2. 2018

Poznámka autora recepty73

Dávka je na velký hluboký plech. Pokud nemáme doma tolik jedlíků a chtěli bychom řezy menší, postačí snížit množství ingrediencí na polovinu a upéct jen jeden plát těsta, který po zchladnutí přepůlíme, naplníme, zaklopíme, potřeme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládové řezy ze zakysané smetany

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MPLA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládové řezy ze zakysané smetany

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MPLA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

:yes::yes:<3:-K

recepty 73 : jak to děláš , že řezy jsou tak krásně nakrájené :-K to bude určitě nějaký fígl :-D prozradíš ? ;-)

recepty73: taky vždy obdivuji krásně nakrájené řezy. takže tento fígl vyzkouším, díky za tip:-K:yes:

Zobrazit starší odpověď

Alzbetina Prk.: ...tak jak jsem postupoval, tak jsem psal gramáže a na fotce vidíte, že náplně je dle mého soudu, tak akorát;-) ...nemáme rádi suché řezy, jen "poslintané" náplní (jak praví náš děda), takže náplň mezi dvěma pláty musí být v chuti přiznaná;-)
...na míša řezy také dáváte (pokud pečete) +- 750 gramů náplně a to dáte jen na jeden plát těsta a "brutus" to pro většinu milovníků míša řezů není;-):-D
...a jestli Vám to přijde třeba i brutálně nákladné, není nutné dělat celý plech, ale udělat řez popsaný v bodu 5.;-) , pak budete zhruba v poměrech míša řezů;-)

Tedy 1,2 kg zakysané smetany a těsto z 10 vajec na pouhých 20 dkg mouky mi přijde až brutálně moc :-(

Tématické fráze:
cokoladova poleva se zakysanou smetanou, řezy ze zakysané smetany, řezy se zakysanou smetanou, poleva ze zakysané smetany a čokolády, čokoládové řezy, poleva ze zakysané smetany, recepty ze zakysané smetany sladké, čokoládová poleva ze zakysané smetany, čokoláda se zakysanou smetanou, zakysaná smetana s čokoládou, poleva se zakysanou smetanou, řezy se zakysanou smetanou čokoládové, poleva z čokolády a zakysané smetany, čokoládové řezy se zakysanou smetanou, recepty, recepty ze zakysané smetany, řezy že se zakysanou smetanou, řez se zakysanou smetanou, čokoláda se smetanou, řezy ze zakysanou smetanou

Suroviny:
vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka polohrubá, kakao, prášek do pečiva, voda, olej, smetana zakysaná, cukr moučkový, ztužovač šlehačky, smetana zakysaná, čokoláda, cukr krupice, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu