Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky s mákem

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Suroviny

Porce: 3 - 4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 395 kJ /
2 245 kcal
Bílkoviny69,40 g
Tuky66,46 g
Vláknina36,18 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy324,34 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme půlkou vanilkového cukru a zalijeme troškou vlažné vody. Vše v důlku maličko promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přisypeme zbylý cukr, sůl a přilijeme vodu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout (cca 30 minut). Krok 2: Z těsta si vytvoříme zhruba dvanáct stejně velkých kuliček, které na pomoučněném stole zploštíme na placičky, na které do středu nandáme předem připravenou zchladlou makovou náplň a poté pevně knedlíky uzavřeme. Spojem klademe knedlíky na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout. Krok 3: Pak knedlíky naházíme do vroucí vody, kde je vaříme cca 5 minut, během vaření alespoň jednou opatrně promícháme a poté cedníkem vyndáme do mísy a IHNED propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára, jinak by se nám srazily. Aby nedošlo v míse ke slepení knedlíků, pocukrujeme je moučkovým cukrem nebo pokapeme rozpuštěným máslem. Krok 4: Podáváme přelité rozpuštěným máslem, posypané mákem s cukrem dle chuti nebo strouhaným perníkem, případně můžeme přelít naředěnými povidly. Krok 5: Maková náplň: mletý mák nasypeme do kastrolku nebo na pánev, ochutíme cukrem dle chuti a přilijeme tolik mléka, aby se nám vytvořila dušením kompaktní středně hustá směs, která chladnutím ještě trochu zhoustne. Dusíme cca 10 minut, pod poklicí, za častého promíchání, pak necháme zchladnout. Ochucení máku je dle chuti každého, dochutit mák můžeme i skořicí, rumem, vanilkovým cukrem, povidly, případně mák můžeme nastavit strouhaným perníkem... , zkrátka jak jsme zvyklí a jak nám chutná.

Zveřejněno 1. 3. 2018

Poznámka autora recepty73

Do těsta opravdu není třeba přidávat vajíčko, ale pokud ho tam za každou cenu mít musíte, postačí žloutek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky s mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pp42

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky s mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pp42

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

bbarbara: ...a já děkuji za důvěru a pochvalu:-K:-K:-K ...mám velkou radost, že chutnaly:yes:

Super recept. Jen se zaprášilo. :yes::-8

Dobrý den, mňam..........máku není nikdy dost, super:yes::yes::yes:

mtvrdikova: ...děkuji:-K :-) ...pro makojedlíky je rád připravím:-8, ale sám se konzumace nezúčastňuji:-(...

Tématické fráze:
knedlíky s mákem, mák na knedlíky, mák na posypani, boruvkove knedliky s mákem, svestkove knedliky s makem, škubánky s mákem, ochuceni mákem, knedlík s mákem, mák ochucení, mák na posypání knedlíků, ochucení máku, .mak na knedlíky, mletý mák na knefliky, mák-recepty, mak s a cukrem, knedlikysmakem, slovácký bramborový knedlík, jak spařit mletý mák, knedliky s mákem recept, mák na knedlíčky

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, cukr vanilkový, droždí, voda, mák mletý, mléko, cukr krupice, máslo, mák mletý, cukr moučkový, perník na strouhání

Přidat fotografie receptu