Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové cukroví vykrajované

Toto velmi sladké cukroví je úžasně křehké a rozplývá se na jazyku. Pokud vám nahání strach použití cukrářského droždí, tento recept vás přesvědčí, že se není čeho bát. Cukroví můžete jíst jen tak, nebo jej naplnit šlehačkou.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby sušení v troubě

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby sušení v troubě)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 590 kJ /
2 292 kcal
Bílkoviny14,72 g
Tuky25,30 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 851 mg
Sodík 51 mg
Sůl0,14 g
Sacharidy501,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Polovinu cukru, amonium a žloutky třeme do husté pěny, pak do hmoty zapracujeme zbylý cukr, a tak vznikne husté tužší těsto. Krok 2: Na vále, posypaném cukrem, rozvalujeme a vykrajujeme formičkami jednoduché tvary. Troubu včas rozpálíme na 150 °C. Krok 3: Cukroví položíme na plech vyložený papírem na pečení a hned snížíme teplotu na 80-100 °C a sušíme asi 40 minut. Krok 4: Cukroví musí zůstat světle žluté. Správně upečené je uvnitř suché. Při pečení uniká z těsta čpavek z kypřidla, proto je třeba větrat. V cukroví pak cítit není. Krok 5: Cukroví můžeme proseknout a naplnit ušlehanou pravou šlehačkou. Pak je nutné rychle zkonzumovat. Nenaplněné uchováváme v chladnu a suchu.

TIP: Jak na dokonalou šlehačku

Zveřejněno 10. 3. 2018

Poznámka autorky zizala

Cukrářské droždí koupíte v drogerii.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové cukroví vykrajované

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9w18

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové cukroví vykrajované

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9w18

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

magdalenka: Také už žloutkové nepeču, je to cukroví na nás moc sladké. :-K

100 rokov som nepiekla. Kedysi bez nich neboli sviatky.

Tohle cukroví jsem dělávala dětěm, bylo samozřejmě hodně sladké, množství podle žloutků - na jeden 14 dkg moučkového cukru, rychle zpracovat, vyválet na 5 mm, vykrajovat, péct náhle ve vyhřáté troubě do slabě růžova. Krásně se nafoukne, křupavé, uvnitř je duté. Ale hlavně bez amonia. Pro rychlou konzumaci nahoru pusinku neslazené šlehačky - něco jako "rakvička" :yes:
Jo, a říkalo se jim sušenky HOPSASA protože krásně naskočily :-)

maris: tak nějak si pamatuji i já, že se nechávalo do druhého dne .... nedělala jsem asi čtyřicet let :-D

Zobrazit 3 starší odpovědi

Zajímavý recept :-)

Tématické fráze:
zloutkove cukrovi, vykrajované cukroví, zbylé žloutky, zloutkové vánoční cukroví, cukroví z amonia, žloutkové cukroví s amoniem, žloutkový cukrovi, pečení ze žloutků, zloudkove cukrovi, žloudkové vánoční cukroví, cukroví ze žloutků, jak zpracovat žloutky, recept na žloutkové cukroví, cukrovi hopsasa, vánoční cukroví žloutkové, zloutkove cukroví na plech, zloudkove cukrovi amonium, vánoční cukroví ze žloutků, zlotkove cukroví, zloutkove rakvicky /pusinky/ recept

Suroviny:
žloutek, cukr moučkový, amonium, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu