Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moje cibulačka

Hodnocení receptu je 3,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: 6-7

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 931 kJ /
3 091 kcal
Bílkoviny68,77 g
Tuky239,22 g
Vláknina63,56 g
Cholesterol 758 mg
Sodík 2,91 g
Sůl6,82 g
Sacharidy87,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 160°C
Na kolečka nakrájenou šalotku nasypeme na cca 5 dkg zpěněného másla a deci oleje. Na menším plameni zvolna restujeme. Cibulka se nesmí připálit! Já ji míchám asi 20 minut. Pokud se mi nezdá dobře opečená a některá by se mohla pálit, kápnu něco vody, aby se trochu rozdusila a dál míchám. Toto opakuji několikrát. Hotová je, až se od sebe oddělují hromádky docela rozdušené a vydušené cibule v másle. Pak zalijeme vínem a necháme povařit. Přikryté. Tento základ je sice pracnější, ale hodně na něm záleží. Krok 2: Mezitím rozkrojíme avokádo, vyndáme pecku, oloupeme a nakrájíme na kousky. Do polévky přilijeme horkou vodu a kostky zeleninového bujónu, přidáme pepř a vaříme.
Bagetu nakrájíme na plátky, namažeme máslem, silnější vrstva a hojně posypeme strouhanou goudou. Opepříme a dáme péci do předehřáté trouby na 160°C. Hotové jsou, až se sýr rozteče a bageta je opečená. Krok 3: Ochutnáme polévku, přidáme eventuálně ještě deci vína, aby voněla vinicemi, necháme přejít varem, aby se vyvařil alkohol a vypneme. Do hrnce s polévkou dáme avokádo a ručním mixerem rozmixujeme dohladka. Může se přisolit či přisladit nebo připepřit. Nalijeme na talíř, položíme na povrch tři tousty, posypeme hojně petrželkou.

Zveřejněno 10. 3. 2018

Poznámka autorky janky3

Na polévku se může použít i obyčejná cibule, ale zdaleka to není ono. Šalotka má v polévce nenahraditelnou chuť. Kupuji ji, když je v akci či výprodeji. Je dražší, než obyčejná cibule, ale se sýrovými toustíky je sytá, až až.

Také by mohla být cibule půl na půl, pokud se vám zdát polévka drahá, ale pro slavnostní příležitost či jako hlavní jídlo, to zase není tak zlé a je to bašta. Dobrou chuť.

Ve škole nám vařili cibulačku se spoustou vařené cibule a to nikdo nechtěl jíst. Navíc nemám ráda cibuli v jídle, jen rozpečenou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje cibulačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gjZD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje cibulačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gjZD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

V surovinách je 250 g masla, nie je to preklep? Chýba avokádo, ktoré je v postupe.

casino: " Moje cibulačka" se to jmenuje proto, protože je šalotka několikrát osmažená a s trochou vody pak vydušená a zase smažená a zase dušená a zase vysmažená, tak dlouho, až přestane být na zkus a má tmavě zlatou barvu a oddělený omastek. Tak ji dělám i na bramborobé knedlíky. Vnoučata se můžou utlouct. My také. Jako paní casinová, i my vaříme zdravě. Ale jednou za čas si dáme něco pořádně nezdravého, jako třeba jitrnicový prejt s brambory a vařeným kyselým zelím, nebo cibulačku s máslovými tousty, bramborovou buchtu se spoustou škvarků atd. Jíme spoustu zeleniny a knedlíky doopravdy jen jednou za dlouhý čas, třeba když přijedou mladí na oběd a přejí si svíčkovou nebo kachnu. Ale k té děláme chlupaté knedlíky ze syrových brambor a celozrnného pečiva. Žádná mouka. "Francouzská" jsem nepoužila záměrně, neboť měkkým avokádem jsem ji zahustila, navíc je avokádo velmi zdravé, neovlivní chuť polévky, ale Francouzi ho tam nedávají. Cibulka je opešená a rozdušená na kašičku, což pravděpodobně Francouzi také nedělají.
Byl byste první, kdo by na to upozornil. Naopak máslo u nich hraje jednu z hlavních rolí. Kam máslo patří, tam ho dávám.
I malí kousek provoní jídlo. Třeba do rýže před podáváním dávám kousek másla a nasekanou petrželku. Fakt bašta.

Zobrazit 5 starších odpovědí

Tématické fráze:
cibulačka recept, cibulačka, obyčejná cibulačka recept, cibulačka z mladých cibulek, top recepty cibulacka, cibule šalotka rozdíl, cibulačka z mladé cibule, obyčejná cibulačka, cibulacka po česku, obyčejná polévka cibulačka, deci oleje

Suroviny:
cibule šalotka, máslo, víno bílé suché, sýr strouhaný, petrželka, bujón zeleninový, sůl, voda, bageta, avokádo

Přidat fotografie receptu