Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie87 864 kJ /
21 000 kcal
Bílkoviny306,56 g
Tuky1 047,12 g
Vláknina110,70 g
Cholesterol 3,85 g
Sodík 3,01 g
Sůl7,32 g
Sacharidy2 532,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mírně nahřátý tuk třeme s moučkovým cukrem, po částečném zpěnění hmoty pomalu při neustálém šlehání zaléváme vejce a přitom dbáme, aby se hmota nesrazila. Když je hmota vyšlehaná, vyjmeme ji ze šlehacího stroje a zlehka zamícháme směs prosáté mouky, sekaného proslazeného ovoce, rozinek a kypřícího prášku. Krok 2: Hmotu rozdělíme do olejem vymazaných a moukou vysypaných tvořítek (chlebíčků) nebo do kapslového tvořítka.
Urovnanou hmotu pečeme nejprve při teplotě 180 °C a dopékáme při teplotě asi 200 °C. Po řádném propečení a mírném vychladnutí korpusy zlehka poprášíme moukou a otočíme na plech pokrytý papírem. Krok 3: Druhého dne vyklopíme z tvořítek pomocí jejich lehkého nahřátí, pokud jsme pro pečení použili kapslového tvořítka, tak korpus rozkrojíme na příslušný počet kusů. Při tomto způsobu pečení je nutné pro zachování potřebné výšky korpusu vyrobit 1 ½ dávky. Krok 4: Jednotlivé kusy celé hladce potahujeme cukrářskou kakaovou polevou a po jejím ztuhnutí balíme do celofánu s příslušným označením výrobce a data výroby. Popřípadě krájíme na jednotlivé kusy.

Zveřejněno 19. 3. 2018

Poznámka autorky Nadja

5,675 kg suroviny celkem

0,675 kg ztráty

5 kg hotový výrobek 10 ks po 500 g;

125 ks po 40 g

Biskupský chlebíček je výrobek s trvanlivostí 6 dní od svého vyrobení. Výrobek má chlebíčkovitý tvar, cele potažený cukrářskou kakaovou polevou, hladce rozetřenou. Na řezu v jemné, pórovité, světle žluté hmotě je nepravidelně rozloženo různé proslazené ovoce a rozinky. Korpus je kyprý, nerozsýpavý a vláčný. Chuť je po třené vaječné hmotě, proslazeném ovoci, doplněná chutí cukrářské kakaové polevy.

- - - - - - - - - - -

Recept je z knihy Aleny Půlpánové „Cukrářská technologie“ 1. vydání z r. 1993, kde jsem tento recept nalezla. Kniha byla určena pro výuku učebního oboru cukrář.

- - - - - - - - - - -

Někde jsem tady četla dotaz, myslím, že od Srettky, na starý recept na biskupský chlebíček. Proto recept přidávám, aniž bych ho pekla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3ny9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3ny9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Tak podle téhle knihy jsme se taky učili ve škole (cukráři) :-)

Moc děkuji :-K určité vyzkouším :-)

casino: netvrdím, že toto je nejstarší ze všech rcp, ale myslím si, že může být nejblíže požadavku Kamily. A jestliže se to tak učili učni, tak se stejně asi též vyráběl - a to je to, o co tu jde. Uvidíme, jak bude srettka spokojená, až ho vyzkouší.
:-O:-O - Sandtnerku mám 34. vydání z r.1941, kde, stejně jako v předchozích vydáních, uvádí dva recepty. Ten, který citujete, je sice méně sladký, ale obsahuje máslo. Ten sladší je zase zcela bez tuku (140 g cukru, 4 žloutky, s 1/2 citronu kůru, 3 cm vanilky, 50 g mandlí, 100 g hrozinek, 50 g citronády neb zavařené dýně, ze 4 bílků sníh, 120 g mouky). Každý má své pro a proti.

Zobrazit 2 starší odpovědi

No a v kolika formách jste pekla?:-)
Nebo snad v kapslu, he? ;-)
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá:-)

casino: Jak uvádím v názvu i v poznámce, tak kniha je z r. 1993 - od jejího vydání uplynulo již čtvrt století. A určitě to nebyl nově vytvořený recept, ale lety prověřený, když se dostal do technologie pro učně.
;-);-) Domnívám se, že by mohl Srettce vyhovovat, proto jsem ho sem dala, aniž bych ho pekla. V surovinách pod čarou je uvedeno, že z toho množství je 10 ks po 500 g.
:-) To pečení určitě zvládnete Vy, a přidáte mi fotku, že? :-D:-D:-D

Dobrá práce! :yes:

Tématické fráze:
vláčný biskupský chlebíček, biskupský chlebíček na plech, biskupský chlebíček z bílků na plech, biskupský chlebíček třený, biskupský chlebíček bez snehu, lehky biskupsky chlebíček, třená biskupský chlebíček, alena pulpánová recepty olejová hmota, technologie přípravy cukrářského výrobku, biskupský chlebíček starý recepty, biskupský vláčný chlebíček hrnkový, třené na biskupský chlebíček, výroba biskupského chlebíček, sváteční biskupský chlebíček, j biskubsky chlebíček recept, biskupský chlebíček z oleje, vláčný biskupský chlebíček z bílků, vláčný biskupský chlebíček na plech, biskupský chlebíček z bílků trvanlivost, originalni cukrarska kavova zrna recept

Suroviny:
cukr moučkový, mouka hladká, margarín, vejce, rozinky, ovoce, kypřící prášek, olej, mouka hrubá, poleva

Přidat fotografie receptu