Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Mazanec bychom podle tradice měli péci na Bílou sobotu, aby byl připraven v neděli ráno na posvěcení v kostele, proto se mu také dříve říkalo svěceník. Nadýchaný, zdobený mandlemi a nahoře naříznutý do křížku ozdobí každý sváteční stůl.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 506 kJ / 3 228 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,22 g |
Tuky | 116,24 g |
Vláknina | 22,60 g |
Cholesterol | 1,16 g |
Sodík | 642 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 450,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme polohrubou mouku a uděláme do ní prstem důlek, do kterého nasypeme rozdrobené droždí. Přidáme lžičku krystalového cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.
Krok 2: Když je kvásek hotový, přidáme ke stěně mísy špetku soli - ta se nesmí dostat do kvásku. Dále přidáme žloutky, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a rozpuštěné vychladlé máslo, které smícháme se zbylým mlékem. Máslo můžeme zcela nahradit sádlem, které dělá kynuté těsto ještě lepším.
Krok 3: Do vypracovaného těsta přidáme sekané mandle a dvě hrsti rozinek namočených v rumu, i s rumem. Alkohol se vypeče. Opět propracujeme a podle potřeby přisypáváme mouku, aby bylo těsto hladké a nelepilo. Hotové těsto zaprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout hodinu a půl.
Krok 4: Vykynuté těsto přeneseme na pracovní plochu, krátce propracujeme a utvoříme bochánek. Ten přeneseme na větší plech, zakryjeme větší mísou a necháme kynout dalších cca 45 minut.
Krok 5: Než mazanec vykyne, připravíme vejce, do něj dáme rum a pečlivě vyšleháme.
Po vykynutí potřeme mazanec vyšlehaným vajíčkem s rumem (kdo chce, udělá ostrým nožem křížek) a posypeme plátky mandlí. Krok 6: Plech vložíme do trouby, vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Mazanec hlídáme a můžeme se za pomoci špejle ujistit, že je dopečený. Krok 7: Mazanec necháme vychladnout na mřížce. Po upečení je mazanec krásně nadýchaný.
Po vykynutí potřeme mazanec vyšlehaným vajíčkem s rumem (kdo chce, udělá ostrým nožem křížek) a posypeme plátky mandlí. Krok 6: Plech vložíme do trouby, vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Mazanec hlídáme a můžeme se za pomoci špejle ujistit, že je dopečený. Krok 7: Mazanec necháme vychladnout na mřížce. Po upečení je mazanec krásně nadýchaný.
Zveřejněno 27. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pvzy
Moje poznámka
Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pvzy
Nejnovější recepty
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno před 9 hodinami
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Plněná vejce s žervé
Přidáno před 14 hodinami
Vafle s vůní pravé vanilky
Přidáno před 16 hodinami
Těstoviny "Mac&cheese" s brokolicí
Přidáno před 16 hodinami
Tvarohová bábovka s pravou vanilkou
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře na víně s jablky a brusinkami
Komtesina před 5 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
RomanaMonika před 6 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Naekee před 7 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Naekee před 7 hodinami
Květákový mozeček
Radek2112 před 7 hodinami
Pesto z medvědího česneku
MirkaP před 7 hodinami
Francouzský toust se šunkou a sýrem
ne.honzula12 před 8 hodinami
Nepečený citrónový cheesecake
helena.pavlickova.f před 9 hodinami
Sloní žrádlo
Zuzana.tr před 9 hodinami
Tématické fráze:
čím potřít mazanec,
velikonoční mazanec top recepty,
nadychany mazanec,
velikonocni mazanec recept,
velikonocni recepty top recepty,
čím potrit mazance,
nadýchaný velikonoční bochánek,
nadýchaný bochánek,
nadýchaný kynutý mazanec,
dvě v troubě recepty svecenik,
měkký mazanec,
mekky velikonoční mazanec,
čím potřít bochánek,
nadýchané mazanec,
recept na nadýchaný mazanec,
top recepty mazanec,
nadychany vanocka,
dobry nadychany mazanec,
čím pomašlovat mazanec,
nepovedený mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
máslo,
žloutek,
sůl,
kůra citronová,
rozinky,
rozinky,
mandle sekané,
vejce,
rum,
lupínky mandlové
Komentáře (13)