Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

Mazanec bychom podle tradice měli péci na Bílou sobotu, aby byl připraven v neděli ráno na posvěcení v kostele, proto se mu také dříve říkalo svěceník. Nadýchaný, zdobený mandlemi a nahoře naříznutý do křížku ozdobí každý sváteční stůl.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez doby kynutí

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 506 kJ /
3 228 kcal
Bílkoviny73,22 g
Tuky116,24 g
Vláknina22,60 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 642 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy450,56 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme polohrubou mouku a uděláme do ní prstem důlek, do kterého nasypeme rozdrobené droždí. Přidáme lžičku krystalového cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut na teplém místě vzejít kvásek. Krok 2: Když je kvásek hotový, přidáme ke stěně mísy špetku soli - ta se nesmí dostat do kvásku. Dále přidáme žloutky, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a rozpuštěné vychladlé máslo, které smícháme se zbylým mlékem. Máslo můžeme zcela nahradit sádlem, které dělá kynuté těsto ještě lepším. Krok 3: Do vypracovaného těsta přidáme sekané mandle a dvě hrsti rozinek namočených v rumu, i s rumem. Alkohol se vypeče. Opět propracujeme a podle potřeby přisypáváme mouku, aby bylo těsto hladké a nelepilo. Hotové těsto zaprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout hodinu a půl. Krok 4: Vykynuté těsto přeneseme na pracovní plochu, krátce propracujeme a utvoříme bochánek. Ten přeneseme na větší plech, zakryjeme větší mísou a necháme kynout dalších cca 45 minut. Krok 5: Než mazanec vykyne, připravíme vejce, do něj dáme rum a pečlivě vyšleháme.
Po vykynutí potřeme mazanec vyšlehaným vajíčkem s rumem (kdo chce, udělá ostrým nožem křížek) a posypeme plátky mandlí. Krok 6: Plech vložíme do trouby, vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Mazanec hlídáme a můžeme se za pomoci špejle ujistit, že je dopečený. Krok 7: Mazanec necháme vychladnout na mřížce. Po upečení je mazanec krásně nadýchaný.

TIP: Rady a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám při výrobě mazance

Zveřejněno 27. 3. 2018

Poznámka autorky dvevtroube

Někdy se mi stane, že mi při přípravě kynutého těsta krásně vzejde kvásek, zadělám tedy těsto, které po cca 20 minutách zkontroluji, jestli kyne a ono se ani nehne. Zapnu tedy troubu na nejnižší stupeň a vložím do něj mísu i s utěrkou, kde mísu nechám dalších asi 20 minut. Poté vrátím mísu zpět na teplé místo kynout. Takto pomáhám kvasnicím dostat krev do žil a začít fungovat :D.

Křížek do mazance dělejte až po finálním kynutí. Tedy poté, co odklopíte mísu a chystáte se těsto potřít vejcem. Nejdříve tedy křížek, pomašlovat, posypat mandlemi a šup s ním do trouby.

Nezapomeňte, že mašlovat musíte těsto i v řezu.

Tento mazanec nechávám chladnout pod utěrkou, ale na mřížce.

https://youtu.be/AoD_XEasVFw

https://dvevtroube.blogspot.cz/2018/03/velikonocni...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pvzy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pvzy

Komentáře (11)

Z téhle dávky jsem udělala 2 krásné mazance. Dala jsem hladkou mouku a vůbec to nebylo na škodu. Recept jste bezva rozepsala i s radami, což je velké plus pro začínající hospodyňky.

A čím je, prosím, luxusní. Je úplně stejný, jako řada dalších na tomto webu...Čímž netvrdím, že není dobrý.

hosta: Kdysi jsem o Velikonocích upekla dva mazance. S jedním jsem si dala práci a spletla ho do věnce, po upečení vypadal moc krásně. Ten druhý mi "zahrejcl", takže byl více než hutný. A ejhle všichni strávníci chtěli ten nepovedený! :-O Osobně mám taky radši hutné mazance a vánočky, ale ty nadýchané včetně kupovaných si s chutí dám s máslem a a k tomu kávu s mlékem a když náhodou ztvrdnout, tak je rozpékám v toustovači - vůbec to není špatné.:-p

Zobrazit 8 starších odpovědí

Tématické fráze:
čím potřít mazanec, velikonoční mazanec top recepty, nadychany mazanec, velikonocni mazanec recept, velikonocni recepty top recepty, čím potrit mazance, nadýchaný velikonoční bochánek, nadýchaný bochánek, nadýchaný kynutý mazanec, dvě v troubě recepty svecenik, měkký mazanec, mekky velikonoční mazanec, čím potřít bochánek, nadýchané mazanec, recept na nadýchaný mazanec, top recepty mazanec, nadychany vanocka, dobry nadychany mazanec, čím pomašlovat mazanec, nepovedený mazanec

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko, máslo, žloutek, sůl, kůra citronová, rozinky, rozinky, mandle sekané, vejce, rum, lupínky mandlové

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu