Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačkový mazanec

Mazanec je u nás nejstarším doloženým velikonočním pečivem a těsto na něj se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno. Tato pochoutka by neměla chybět na žádném velikonočním stole. Upečte si i vy jednu z jeho variant.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 073 kJ /
3 603 kcal
Bílkoviny97,14 g
Tuky120,02 g
Vláknina29,61 g
Cholesterol 981 mg
Sodík 1,18 g
Sůl2,84 g
Sacharidy518,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto uděláme nejlépe v pekárně. Lze samozřejmě vypracovat i ručně. Krok 2: Do pekárny nalijeme šlehačku, přidáme vajíčka, mouku, oba cukry, sůl a droždí. Zapneme program Těsto. Krok 3: Rozinky zalijeme horkou vodou, pro vylepšení můžeme přidat i kapku rumu nebo citronu. Necháme máčet asi 10 minut, potom vodu slejeme. Krok 4: Během hnětení (zhruba v polovině programu) přidáme scezené rozinky. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Když je těsto hotové, vytvoříme z něj 2 menší bochánky, které necháme na plechu ještě chvíli kynout. Krok 6: Mezitím vyhřejeme troubu na 170 °C. Krok 7: Mazance potřeme žloutkem smíchaným s pár kapkami rumu a mléka a vložíme je do vyhřáté trouby. Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Po upečení ještě jednou můžeme mazance pomazat žloutkem s rumem a mlékem.

TIP: Rady a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám při výrobě mazance

Zveřejněno 27. 3. 2018

Poznámka autorky JanaDorazinova

Zatím nejlepší mazance, jaké jsem dělala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gjkr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gjkr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Bochánek výborný. Těsto v pekárně a vyzkoušela upéct ve formě. Na radu v komentářích jsem nedala celou kostku droždí, ale takovou větší půlku. Děkuji a ukládám.

Výborný bochánek :-Q :yes: Dala jsem půl kostky droždí, pekla horkovzduchem na 150°C. Bochánek nepraskl. Na pomazání jsem do žloutku dala jenom rum. Děkuji za bezvadný recept, přidávám fotku :yes: :-)

jirholu: Díky za vyzkoušení a foto! :-)

Jani, tak to je fakt nejlepší mazanec, co jsem kdy pekla. Včera jsem dělala a dnes opět :-D:-*

BILKOVAI: To mne moc těší Ivet!! Ale jak zde holky píšou, asi by fakt stačila půlka droždí. Já se nad tím nějak nepozastavovala a pravda je, že je lépe, když těsto kyne pomalu, jak píše mata3636. Letos jsem ho ještě nedělala ;-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Krásný, jen bych se chtěla zeptat. Používám tu Babiččinu mouku na kynuté těsto, takže taky dobrou, ale vždycky mám to těsto takové tmavé. Není takový bělostný jako kupovaný. Jestli to ale nebude rumem, který do těsta dávám s rozinkama. Nebo vlašskýma ořechama, těmi taky nešetřím.

rihana: Myslím, že spíš množstvím rozinek a ořechů, nebo od všeho něco. Já používám úplně normální mouku a mám ho bílý. Myslím, že je to na řezu vidět. A na chuti je dobrý?? Pokud ano, není co řešit. Jen příště dám polovinu droždí, určitě by stačilo..

Také už jsem vyzkoušela mnoho receptů na mazance, ale tyto jsou opravdu výborné. Tudíž potvrzuji názor kuchařky. Mouku jsem dala napůl se Zlatkou, 2 celá vejce, do žloutku pouze rum, hezky na tom držely plátky mandlí. Určitě je zopakuji a chválím :yes::-K

yanull: děkuji :-8

Tématické fráze:
velikonoční mazanec šlehačkovy, velikonoční mazané se slehackou, velikonoční mazanec recept, mazanec recept, velikonocní mazanec se slehackou recept, mazanec z práškového z droždí, vyborny slehackovy mazanec, mazanec z praskoveho drozdi, velikonoční mazanec ze šlehačky, velikonoční mazanec se šlehačkou, vánočka ze šlehačky, velikonoční mazanec s rumem, šlehačkivý mazanec, mazanec s rumem, slehackovy velikonoční mazanec, šlehačkovýmazanec, velikonoční mazanec recept se šlehačkou, velikonoční mazanec se šlehačky, recept na mazanec, mauanec šlehačkou

Suroviny:
mouka hladká, šlehačka, droždí čerstvé, cukr moučkový, sůl, cukr vanilkový, vejce, bílek, rozinky, rum, žloutek, rum

Přidat fotografie receptu