Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenský krémeš

Krémeš je označení pro jeden z nejoblíbenějších evropských dezertů. Každý národ a každý cukrář si krémeš upravuje podle své chuti. Zde je jeho neobvyklá slovenská podoba, kde je listové těsto nahrazeno medovými pláty.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odpočinku těsta a pudinku

130 min (120 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odpočinku těsta a pudinku)

Suroviny pro 1 plech

16 řezů

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 289 kJ /
5 805 kcal
Bílkoviny100,96 g
Tuky307,38 g
Vláknina9,60 g
Cholesterol 2,19 g
Sodík 1,11 g
Sůl2,88 g
Sacharidy643,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve začneme přípravou medových plátů, na které do větší mísy dáme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme lžičku prášku do pečiva a zamícháme. Dále přidáme moučkový cukr, vejce, lžíci rumu, lžíci medu, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které vložíme do sáčku a dáme odpočívat do lednice. Krok 2: Zatímco těsto bude odpočívat, připravíme pudingový krém. Z litru mléka maličko odlijeme stranou do nádobky, do které přidáme 3 sáčky vanilkového pudingu a rozmícháme. Dále přisypeme krupicový cukr, zamícháme a dáme stranou. Krok 3: Zbylou část mléka vlijeme do hrnce, přidáme 4 žloutky zamícháme a těstě před bodem varu přilijeme směs pudingu a cukru a mícháme, dokud nevznikne hustý krém. Ten poté odstavíme, zakryjeme potravinářskou folií, aby se neutvořil škraloup a dáme vychladnout. (Pokud chcete zužitkovat i bílky, vyšlehejte je a zamíchejte je do horkého pudingu.) Krok 4: Zatímco krém chladne, vrátíme se k těstu. To rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme plát o velikosti plechu. Vyválené těsto přeneseme na plech, který máme ale otočený dnem vzhůru, tzn., že pečeme na jeho spodní části z druhé strany. Plech máme pomazaný máslem a posypaný moukou. Oba pláty pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C, 10-12 minut, tedy dozlatova. Krok 5: Po upečení plát necháme chvíli chladnout na pekáči, poté ho opatrně stáhneme a přeneseme na mřížku, kde ho necháme chladnout. Krok 6: Než pláty vychladnou, pustíme se do přípravy krému. Vychladlý puding promícháme a připravíme změklé máslo, které budeme postupně do pudingu zašlehávat. Je nutné, aby puding i máslo měly stejnou teplotu, jinak by se mohl krém srazit. Nakonec krém promícháme stěrkou. Krok 7: A teď se pustíme do sestavení řezů. Na dno pekáče vyložené pečicím papírem dáme vychladlý medový plát, na který naneseme pudingový krém a stěrkou ho rovnoměrně rozetřeme. Krok 8: Ze dvou 40% smetan ke šlehání vyšleháme šlehačku (kdo chce větší vrstvu šlehačky, použije 3 smetany) a tu naneseme na pudingový krém. Krok 9: Na šlehačku položíme druhý plát. Řezy vložíme do lednice a necháme je tam do druhého dne. Pláty natáhnou vlhkost a půjdou lépe krájet a nebudou praskat. Krok 10: Druhý den řezy naservírujeme, poprášené moučkovým cukrem

Zveřejněno 6. 4. 2018

Poznámka autorky dvevtroube

Druhý plát se mi ne úplně ukázkově upekl a musela jsem ho po stranách trochu seříznout. Odřezky jsem vyplnila tu část plechu, kde nebyla šlehačka zakrytá, abych neplýtvala, že...

Blog: https://dvevtroube.blogspot.cz/2018/03/slovensky-k...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slovenský krémeš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/knK5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slovenský krémeš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/knK5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

<3:yes::yes: krásně to vypadá :yes:

U nás obĺúbený múčnik, pečiem podľa https://www.toprecepty.cz/recept/31044-francouzsky...,
na vrch dávam čokoládovú polevu.
Cesto vaľkám na pečiacom papieri (pod papier na linku dám pár kvapiek vody, aby sa nehýbal), potom prenesiem papier s cestom na plech. Nie je potrebné piecť na opaku plechu, ani mazať tukom, po vychladnutí sa papier ľahko zlúpne.

Tématické fráze:
kremes, kremež, kremes recept, domáci krémeš, top recepty kremes, krémeše recept, recept na kremeše, kremež recept, kremes top recept, babitčin kremeš top recept, slovenské řezy, top krémeš, kremoš, kremeše recept na youtube videorecept, jak zužitkovat žloutky, krémeše, zákusek slovenský kremeš, kremeš.., dvou vrstvy kremes, moucnik keremes

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, prášek do pečiva, máslo, vejce, rum, med, sůl, mléko, pudink vanilkový, máslo, žloutek, cukr krupice, smetana ke šlehání, cukr moučkový, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu