Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrník z remosky

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 246 kJ /
3 644 kcal
Bílkoviny74,74 g
Tuky296,43 g
Vláknina3,00 g
Cholesterol 1,67 g
Sodík 742 mg
Sůl1,88 g
Sacharidy167,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus: vodu se solí a máslem svaříme v hrnci nebo kastrolu. Po svaření snížíme teplotu a naráz nasypeme všechnu mouku, kterou rychle vymícháme na hladké nelepivé těsto, které ještě zhruba minutku mícháme na mírném plameni. Pak těsto odstavíme a necháme zchladnout.
Do zchladlého těsta postupně zašleháváme jedno vejce po druhém, až vznikne velmi lepkavé těsto, které přendáme na máslem nebo olejem vymazaný pečící papír, kde ho rozprostřeme a následně přeneseme do remosky s průměrem cca 30 cm.
Remosku zaklopíme a pečeme cca 40 - 45 minut dozlatova. Neodklápíme ji příliš brzy, aby těsto "nespadlo" a pokud bude mít tendenci klesat, okamžitě remosku zaklopíme a ještě dopékáme. Po vychladnutí maxivětrník prokrojíme, nebojíme se nerovnosti těsta, každý kus je totiž originál a nikdy není stejný a rovnoměrně nafouknutý.
Někdy se může stát, že budeme "slepovat" větrník z více kusů korpusu, ale výsledek stojí za to a nakonec stejně nikdo nic nepozná. Po naplnění karamelovým a smetanovým krémem se nedokonalosti ztrácí a poleva vzhled ještě doladí. Krok 2: Karamelová náplň: mléko smícháme s jedním a půl balíčku karamelového pudinku a cukrem a vše dle návodu na obalu uvaříme na tužší pudink, do kterého po odstavení z kamen ihned vmícháme pokrájené máslo do úplného rozpuštění. Ještě teplým pudinkem potřeme spodní díl prokrojeného větrníku, který jsme uložili na tác nebo mělký talíř. Pudink po natření necháme vychladnout. Krok 3: Smetanová náplň: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem na šlehačku a natřeme na vychladlý pudink. Šlehačkovou náplň zaklopíme vrchním dílem větrníku. Krok 4: Karamelová poleva: cukr necháme nejlépe v kastrolu bez míchání zvolna na mírném plameni rozpustit a zezlátnout do karamelové barvy. Pak opatrně přilijeme cca 80 ml smetany, ve které necháme zkaramelizovaný cukr za občasného promíchání rozpustit do krémovité konzistence. Pokud se vytvoří nějaké hrudky, nezoufáme, pomalým provařováním se samy za občasného promíchání rozpustí. Karamelovou polevou, kterou necháme částečně zchladnout, polijeme vrchní díl větrníku a dáme celé do chladna ztuhnout.
Po ztuhnutí pokrájíme a podáváme.

Zveřejněno 7. 4. 2018

Poznámka autora recepty73

Náplň do větrníku můžeme udělat dle vlastní chuti a zvyklostí. Toto je zjednodušená verze, kterou zvládne i začátečník ♥️

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrník z remosky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nqXR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrník z remosky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nqXR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Korpus z remosky je úžasný nápad :yes:
Dále je tu originální ono vzájemné prohození náplní :-)
Leč škoda těch odfláknutých náplní...
Vybavilo se mi cosi podobného (Větrník na plech), ale tam je náplň ještě bídnější než tady
No, asi je to pouze můj problém který tkví v tom, že si pamatuju jak se dříve dělávaly (žloutková a karamelová šlehačka) a chutnaly kupované větrníky, že :-)

Jéééé, škoda, že nemám remosku! Bomba nápad! :-O:yes:

Jana Dorazinová-Remková: myslím, že dortová forma odvede stejnou práci:-)
jinak recepty z remosky mám ráda, a tenhle neznám :-)

To ale vůbec není špatný nápad.:yes:

recepty73: Hmm, že by??? Super nápad! :-O

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
remoska recepty, recepty z remosky, větrník recept, recepty do remosky, nejlepší recepty z remosky, testo na vetrniky do remosky, recept na větrníky, recepty remoska, napln do vetrniku, větrník do dortové formy, korpus z remosky, věnečky z remosky, recept pro remosku, větrníky na plech, recepty z do remosky, remoska-recepty, vetrník na plech užasny, peceny vetrnik, originalni vetrnik, smetanová náplň do větrníků

Suroviny:
pudink karamelový, mléko, cukr krupice, máslo, smetana ke šlehání, cukr vanilkový, ztužovač šlehačky, cukr krupice, smetana ke šlehání, voda, máslo, sůl, mouka hladká, vejce

Přidat fotografie receptu