Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 839 kJ /
918 kcal
Bílkoviny49,00 g
Tuky6,20 g
Vláknina80,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 560 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy126,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí a mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky. Zeleninu promícháme se solí (dal jsem dle vlastní chuti, množství nebylo uvedeno), ale nemačkáme příliš silou, aby zelí zůstalo křupavé. Krok 2: Zelí vrstvíme do sklenic a každou vrstvu stlačíme, ale nedusáme, jako v tradičním českém receptu. Jen se snažíme minimalizovat vzduchové prostory a získat trochu šťávy. Krok 3: Když je nádoba (použil jsem velkou sklenici) plná, posadíme do jejího otvoru menší sklenici naplněnou vodou, která bude zatěžovat zelí. Krok 4: Celé překryjeme plátnem a ovážeme. V teple necháme fermentovat sedm dní - poté je možné zelí již konzumovat - a následně přemístíme do chladna, kde vydrží měsíce (prý, to nemám vyzkoušené, protože se už snědlo). Krok 5: Pokud pustí hodně šťávy, lze odstranit závaží (sklenici s vodou), nádobu uzavřít víčkem a skladovat. Krok 6: Kolik brusinek a kdy se přidají, se v receptu nepsalo, ale tipoval bych to hned na začátek. Když jsme ochutnali poprvé (po týdnu), tak jsme se moc netvářili, protože jsme zvyklí na to naše kysané, ale pak nám zachutnalo a docela mi bylo líto, že jsem ty brusinky nepřidal, protože si je v tomto zelí dovedu klidně představit. ...tak někdy příště :-) Krok 7: Recept jsem dostal jako novinový výstřižek, zřejmě z nějakého časopisu, ale původ netuším. Název a postup jsem zachoval.
Konzumovali jsme ho samostatně nebo s ním nahrazovali část bramborové přílohy.

Zveřejněno 10. 4. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q0X2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q0X2

Komentáře (3)

Naložila som aj s brusnicami, podľa mňa tam žiadne zlo nenarobia. Zatiaľ som nechutnala, ešte stále to zreje. No som presvedčená, že výsledok bude skvelý. A spomenula som si, že kapustu robila podobne aj moja maminka, no dala tam aj, tuším, pol buľvy červenej repy, vraj kvôli farbe. No a po asi šiestich týždňoch bolo hotovo. Väčšinou ako šalát, či už samostatne, alebo k mäsu.

To se mi líbí, ještě jsem nikde neochutnala, ale vzhledem k tomu, že je v zelí všechno co mi chutná, tak věřím, že by mi chutnalo. Vyzkouším :yes:

Já dělávám hodně podobně kysané zelí do sklenic. Nejsem si jistá..ten salát má zkysat?? Pokud ano, tak bych to normálně uzavřela víčkem-voda-šťáva tam zůstat nějaká musí. Myslím, že je tady někde i podobný recept na kysanou zeleninu ;-)

Tématické fráze:
kysaná zelenina recept, kysana kapusta, závaží na zelí, kysaná zelenina recepty, zeli ukrajinske kvašené, jak fermentovat zeli, ukrajinské recepty, rychle kysané zeli, zelí rychlý recept, rychlé kysané zelí recept, kysane zeli recept, kysaná zelenina z ukrajina, kysaná zelenina, recept na rychle kysane zeli, je nutne kvasene zeli zatěžovat, kysane zeli rychle, rychlí recept na zelí, rychlé kysané zelím, ukrajinské jidlo se s kysaným zelím, rachla kysana zelenina

Suroviny:
zelí hlávkové, mrkev, sůl, brusinky sušené

Přidat fotografie receptu