Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý houskový knedlík 2

Lehké a nadýchané kynuté houskové knedlíky jsou fenoménem české kuchyně. Dají se vařit jak ve vodě, tak i v parním hrnci, kde je není třeba otáčet. Hodí se jako příloha k mnoha pokrmům, ale taktéž z nich lze vykouzlit i chutný hlavní chod.

Hodnocení receptu je 4,5 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Sisinka Sisi Sisinka Sisi

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez dob kynutí

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 658 kJ /
4 221 kcal
Bílkoviny142,96 g
Tuky34,77 g
Vláknina34,30 g
Cholesterol 548 mg
Sodík 4,24 g
Sůl10,43 g
Sacharidy816,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vlažného mléka odlijeme 100 ml do misky. Do ní pak rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme vejce, přilijeme mléko, vzešlý kvásek, a vypracujeme těsto.
Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme vlažné mléko, nebo naopak pokud je příliš řídké - přisypeme mouku. Krok 3: Nakonec do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Krok 4: Po 1 hodině z těsta uděláme 4 bochánky a necháme ještě kynout (tak dlouho, než začne vařit voda v hrnci). Krok 5: Z bochánku vytvarujeme knedlík (šišku), vložíme jej do vařící vody a hrnec přikryjeme poklicí.
Po 10 minutách knedlík otočíme a vaříme dalších 10 minut (takže se celkem vaří 20 minut). Krok 6: Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme, aby se nesrazily.

TIP: Jak nakrájet knedlík nití?

Zveřejněno 16. 4. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý houskový knedlík 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BJ2J

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý houskový knedlík 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BJ2J

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Nedávno jsem tyto knedlíky dělala, soli jsem dávala trochu více než jen jednu lžičku. Kostky bílého pečiva používám i suché, pokud mám někdy zbylý starší rohlík tak ho nakrájím, usuším a uskladním ve sklenici na šroubovací víčko. Pak opatrně zapracuju do těsta. Od doby co mám parní hrnec, tak knedlíky vařím v něm. Před vložením knedlíků dno a boky nádob, kde se budou knedlíky dotýkat, potřu trochou oleje. Po vytažení knedlíky na povrchu taktéž lehce potírám olejem, aby neokoraly. Dá se použít i jiný tuk, i v kostce. V postupu tohoto receptu se nechají kynout bochánky, které se těsně před vařením rozválí na šišky. Já bochánky nechám jen malou chvilku podkynout, rozválím na šišky a nechám vykynout už šišky. Pak je už vykynuté jen lehce vložím do nádob parního hrnce, pokud bych neměla, tak do vařící vody. Pokud vařím nadvakrát, tak druhou polovinu těsta zpracovávám o trochu později, aby šišky nepřekynuly.

Recept o víkendu odzkoušený. Myslím, že jsem ještě nikdy neměla domácí knedlíky takto nadýchané. Neměly chybu. Děkuji za recept. :yes:

Tématické fráze:
kynutý houskový knedlík, kynuté houskové knedlíky, kynutý houskový knedlík recept, jak dlouho se vaří kynuté knedlíky, jak dlouho se vaří houskový knedlík, jak dlouho vařit kynuté knedlíky, jak dlouho vařit houskový knedlík, jak dlouho vařit kynutý knedlík, houskový knedlík kynuty knedlik, recept na kynutý houskový knedlík, recept na houskové kynuté knedlíky, houskove kynuté knedliky, jak dlouho se vaří kynutý knedlík, kynutý knedlík houskovy, houskový knedlík 2, kynuty knedlik vařený ve vode, recept na kynuté houskové knedlíky vařené ve vodě, houskový kynutý knedlík, jak dlouho vařit knedlík, kynuty houslový knedlík

Suroviny:
mléko, droždí čerstvé, sůl, rohlík, cukr, mouka polohrubá, vejce

Přidat fotografie receptu