Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest (nejen) s vejcem

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 227 kJ /
1 966 kcal
Bílkoviny41,05 g
Tuky192,10 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 920 mg
Sodík 3,56 g
Sůl8,83 g
Sacharidy13,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chřest opláchneme, seřízneme konečky a v osolené vodě, kterou jsme ochutili šťávou z půlky citronu krátce povaříme na skus. Pak scedíme a necháme okapat. Krok 2: Během vaření chřestu připravíme vejce a slaninu. Vejce upravíme na způsob, který máme nejraději: volské oko, natvrdo, na hniličku nebo ztracené. Krok 3: Plátky slaniny nasucho osmažíme dozlatova, před smažením ji můžeme pokrájet na menší kousky. Kdo chce pokrm bezmasý, přípravu slaniny vynechá. Krok 4: V kastrolku rozpustíme plnější lžíci másla, do kterého můžeme při rozpouštění vmíchat trošku čerstvých sekaných bylinek podle vlastní chuti (petrželka, pažitka...). Krok 5: Vařený, okapaný chřest dáme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem, chřest obložíme vejcem upraveným podle vlastní chuti a osmaženou slaninou. Krok 6: Podáváme s vařeným bramborem, který můžeme krátce osmažit na pánvi od slaniny nebo s opečeným toustem.

TIP: Desatero: Chřest a jeho zpracování - rady a tipy

Zveřejněno 19. 5. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest (nejen) s vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5pZA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest (nejen) s vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5pZA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

:-)<3:yes::-K

Chřest je právě ta zelenina, kde záleží opravdu na úpravě, a to i v detailech. Dá se připravit tak, že je to lahůdka, s žádnou jinou zaleninou nesrovnatelná, dá se udělat i tak, že jídlo je fádní a bez chuti. A to i přesto, že jste si na jeho přípravě dali záležet.
Moje teta dělala chřest s máslem, opraženou strouhankou a novými brambory a bylo to "nebe v hubě". Zkusili jsme to udělat stejně a stejně to nebylo ono.

R.Rose: ...děkuji za komentář, jsem rád, že Vám byl recept inspirací:-K:-K:-K

v rámci chřestové sezóny jsem hledala nějakou jednoduchou úpravu, kde by chřest vynikl... tohle byla skvělá volba, s novým bramborem, anglickou slaninkou (já teda strkám na pečicí papír do trouby), i s tím vajíčkem - otestovala jsem váš tip s fólií a super - konečně vejce jak má být, tekutý žloutek a ztuhlý bílek :yes: (btw dokonalé pro mou potřebu, kdy jich vařím 10 najednou :-D)

Ještě ad. zatracené vajco:-)
No, způsobů je hafo:-) ale zatím to tu nezaznělo: mám odzkoušeno, že grunt je použití co nečerstvějších vajec :yes:
https://www.labuznik.cz/recept/ztracena-zastrena-v...

casino: ale zaznělo, ráčí se opakovat
:-p

Mně se nejlépe osvědčil tento postup, povedou se vždycky:
https://www.toprecepty.cz/recept/40617-zastrene-ve...

Moc hezký obrázek;-), ale popravdě, já mívám chřest docela často, nosí mi ho kamarádka ze zahrady a že by to bylo něco tak extra, no, řekla bych lepší kedluben a možná ani to ne. Mám raději ten zelený, že se nemusí loupat. Vždycky se snažím ho upotřebit, protože když vidím v obchodě ty ceny, točí se mi hlava :-Q. Ale jak říkám, snad bych si raději upravila květák, nebo kedluben.:-p

Jana Dorazinová-Remková: dovolím si nesouhlasit :-( spíš si myslím, že se naprosto zbytečně chřest připravuje moc složitě a nenechá se vyniknout....třeba obalení chřestu v trojobalu a usmažení já osobně považuji za omyl ( nechci napsat kulinářské zvěrstvo...). Buď na pařáčku nebo do vody špetku soli, špetku cukru, trochu citronové šťávy a kousíček másla, podávat s holandskou omáčkou nebo jen máslo a strouhnout pecorino/parmezán, nebo utřít vařené žloutky s maličko kaprlat, povolit trochou smetany, přelít chřest, posypat nasekanými bílky a maličko pažitky....To z kedlubny natož květáku opravdu nejde:-K

Zobrazit 6 starších odpovědí

Tématické fráze:
chřest recepty, chřest recept, chřest s vejci, chřest svejcem, chřest s vejcem, chrests vejci recepty, recepty chrest, zelený chřest recept ztracené vejce, chřes s s vejci, vejce s chřestem recepty, recepty s chrestem, zeleny chrest s maslem a vejcem, recepty z chřestu, zelený chřest recepty, recept na chřest

Suroviny:
chřest zelený, vejce, slanina anglická, máslo, sůl, pepř mletý, šťáva citronová, bylinky

Přidat fotografie receptu