Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavý bezový sirup

Bezové květy nasbírejte ve vrcholné kondici a připravte z nich chutný sirup. Uchováte si tak trochu voňavého jara do podzimních plískanic. Práce vynaložená na přípravu bude při konzumaci zapomenuta.

Hodnocení receptu je 4,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Markulina

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min + doba macerování

30 min (30 min tepelná úprava, + doba macerování)

Suroviny pro 6 litrů

6litrů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie36 001 kJ /
8 605 kcal
Bílkoviny5,04 g
Tuky2,88 g
Vláknina16,56 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 46 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 043,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Převaříme vodu, kterou necháme zcela vychladnout. Květy opatrně propláchneme (není nutné). Do sklenice skládáme květy a prokládáme kolečky citrónu. Zalejeme vodou až po okraj. Necháme 24 - 48 hodin v ledničce. Krok 2: Přes sítko dáme plátýnko, přes které cedíme květy s citróny, vždy trochu vyždímeme. Do vzniklé bezinkové vody nasypeme konzervační pomůcku. Zahříváme s cukrem a kyselinou, dokud se nerozpustí, ale nenecháme vařit. Krok 3: Láhve vypláchneme alkoholem. Horký sirup nalijeme do připravených láhví a necháme vychladnout. Skladujeme nejlépe v lednici.

Zveřejněno 31. 5. 2018

Poznámka autorky Markulina

Z množství a ingrediencí (viz. výše) mi vzniklo cca 6 litrů sirupu.

Většinou mi sirup vydrží při skladování v lednici s přehledem i rok. Tento rok jsem ale dala méně cukru a místo toho jsem přidala Pomůcku ke konzervování, tak jsem zvědavá, jak dlouho vydrží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavý bezový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BJ5o

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavý bezový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BJ5o

Marie

Komentáře (5)

No, lednici mám sice velkou doma, ale rok mi zůstala na chatě v lednici už jen 0,5l lahvinka...jako že bych dělala sirup kvůli tomu, abychom jej měli na dívání nebo na pokus a narvala si lednici sirupem na rok a pak čekala za jak dlouho mi chytne plíseň :-(( Hhmmm slušný nápad, fakt mě to rozesmálo, tady už člověk neví, co je pokus o vtip a co je myšleno vážně:-D

Kolik sirupu děláte a jak velkou máte lednici, že vám vydrží rok? Nekomentuji kyselinu sorbovou.
Nám by možná také vydržel, ale jen pokud bychom ho nevypili. Jenže, kdo by chtěl přehazovat z místa na místo v lednici rok překážející láhev.

hospodyne: min. rok jsem měla 12l :-K u nás tedy dlouho nevydrží, milujeme ho a taky pijeme pořád. Něco rozdáme. Ta kyselina samozřejmě pomůže, ale co je v kupovaném sirupu, když vydrží i 5let;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
voňavý sirup z bezinkových květů, bezinkovy sirup plysen, bezinkový sirup dr oetker, bezinkový sirup oetker, nejlepší recept na bezinkový sirup, lahev na sirup, bezinkový sirup plíseň, pomůcka na konzervovani, bezovy sirup konzervovani alkoholem, bezinkový sirup z květů s alkoholem, bezinkovy sirup z kvetu a citronovym sirupem, bezinkový sirup postup, recept dr oetker bezinkovy sirup, kuchařka bezinkový sirup, bezinkový sirup dr.oetker, bezinkový sirup recept, dr oetker pomůcka ke konzervování, recept na bezinkový sirup, top recepty bezinkovy sirup, bezinkový sirup

Suroviny:
voda, citron, cukr, kyselina citronová, alkohol

Přidat fotografie receptu