Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové šišky / noky s ořechovou strouhankou

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 999 kJ /
1 673 kcal
Bílkoviny43,78 g
Tuky65,62 g
Vláknina28,60 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 278 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy212,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory ve slupce uvaříme doměkka, slijeme a necháme zchladnout. Pak oloupeme a nastrouháme. Nejlepší jsou brambory vařené den předem a moučnaté. Nové brambory na noky nepoužíváme, nejsou na bramborová těsta vhodné. Krok 2: K nastrouhaným bramborám přidáme trochu soli, dvě vejce a vše promícháme. Vodu, ve které budeme vařit šišky/noky už si vaříme, protože až bude těsto hotové, nebude čas čekat na její uvaření. Do těsta přisypáváme mouku dle potřeby. Těsto by nemělo být tuhé, spíše vláčné a nelepivé. Na pomoučněném stole vyválíme dlouhé válečky, které pokrájíme na kratší noky či delší šišky a ihned je házíme do vroucí vody (mírně osolené). Pokud bychom nechali těsto ležet a čekali bychom na uvaření vody, řídlo by nám a posléze se ve vodě i rozvářelo. Krok 3: Po naházení do vody noky/šišky opatrně ode dna podebereme, nebo razantně, ale krátce trhneme hrncem (zakrytým poklicí). Po vyplavání noků/šišek jen krátce povaříme (1 - 1,5 minuty) a ihned vyndaváme cedníkem nebo děrovanou naběračkou. Krok 4: V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme strouhanku, kterou osmažíme dorůžova. Během smažení přisypeme osmažit i mleté nebo nasekané ořechy. Kdo rád skořici, přidá ji s ořechy. Dále přisypeme vanilkový cukr a cukrem krupicí, kterého přidáme dle vlastní chuti. Já dávám 4 - 5 lžic. Za častého míchání ještě směs dosmažíme dozlatova, kdy cukr přestane křupat a bude mít snahu karamelizovat, ale to nechceme, takže to je ta doba, kdy pánev stáhneme.

Pozor na pánve s těžkým dnem, které vaří ještě dále po stažení. To je pak lepší sladkou strouhanku sesypat na talíř. Krok 5: Bramborové šišky nandáme na talíř, pokapeme máslem, posypeme sladkou strouhankou a ještě dle chuti pocákáme máslem. Dozdobit můžeme kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu, ořechy a dle chuti ještě posypat moučkovým cukrem nebo pocákat medem. To vše dle vlastní chuti.

Zveřejněno 2. 6. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové šišky / noky s ořechovou strouhankou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VxBo

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové šišky / noky s ořechovou strouhankou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VxBo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

gustavo.woltmann: ...děkuji za milý komentář :-K, jsem rád, že Vám chutnalo :-*:-K:yes:

Skvělé obohacení obyčejné chuti bramborových šišek:yes: bylo to snad nejčastější jídlo ve školní jídelně a už jsem si myslel, že si je sám nikdy neudělám..ovšem tento recept mě nalákal zpátky a musím říct, že strouhanka jídlu dodává úplně jiné rozměry :-Q
Gustavo Woltmann

Tématické fráze:
bramborové noky na sladko, noky se strouhankou, noky z vařených brambor, bramborové noky z vařených brambor, plněné bramborové noky na na sladko, bramborove sis, bramborové gnocchi recepty, makova náplň do šišek, bramborové šišky na sladko, krupicove šišky sypané strouhankou, sisky s orechovou omackou, bramborove noky nasladko, bramborové gnocchi s ořechy, bramborové sisky, bramborove nokz na sladko, noky se na strouhanku, ořechová náplň do bramborových šišek, bramborové noky, vařené brambory s noky, bramborové noky se sladkou omackou

Suroviny:
brambory, vejce, brambory, sůl, máslo, strouhanka, cukr vanilkový, ořechy mleté, cukr krupice, skořice mletá, máslo, smetana zakysaná, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu