Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makové „Telky“

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 130 kJ /
987 kcal
Bílkoviny23,26 g
Tuky58,16 g
Vláknina12,56 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 1,40 g
Sůl3,50 g
Sacharidy86,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny spolu jen smícháme a v zakryté míse necháme lehce nakynout – stačí na to 30-40 minut. Krok 2: Těsto vyškrábneme na pečící fólii na plechu, zlehka pomoučníme a válečkem rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Krok 3: Troubu zapneme na 200 °C a než se vyhřeje, plát rádýlkem rozkrájíme na pásky a ty pak dále na čtverečky nebo kosočtverce.
Každý kousek 2-3x propíchneme vidličkou a pak plech vložíme do vyhřáté trouby. Krekry se pečou 12-15 minut, a ne zcela dokřupava, protože chladnutím ještě ztvrdnou.

Zveřejněno 21. 6. 2018

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makové „Telky“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nmzv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makové „Telky“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nmzv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Paní Cathleen, neuměla byste stvořit krekry z dob minulých, jmenovalo se to Trocre Cracker? Ty vaše Telky vypadají podobně. Dokonce jsem kontaktoval Pečivárně Sereď, držitele patentu, ale už prý recept nemají. Sušenky jsou vidět například ve filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne, při jedné avantýře ve věži si dámská návštěva do mističky s nimi tuším típne cigaretu. Dávná chuť, strašně rád bych di je upekl...

Ivi, vím, že když sáhnu po Tvém receptu, tak nejsem zklamaná nikdy ;-):-K

Ivi jsou moc dobré :yes:, pekla jsem v neděli, základ jsem měla ze žitného kvásku a super.
Nejde mi z mobilu přdat fotka, tak později ;-), díky za recept :-K.

mysulka: :-K děkuji, Leni, že recept dostal tvoji důvěru a zkusilas ho :-* Na fotku se těším!

Naozaj to chuťovo pripomína staré dobré "telky"?

Cath, čtu komentáře a tohle mě úplně zaskočilo. Nenapadlo dřív. Budu muset realizovat, Telky byly u nás doma ve veliké oblibě:yes: díky

cathleen: telky som mala naposledy dávno...nemám zlé spomienky...ja mám rada vŕzganie maku v takomto suchom pečive, preto ma tvoj recept zaujal.

Zobrazit starší odpověď

Děkuji, určitě zkusím.

Dobrý den, a když nemám pšeničný kvásek, pouze žitný, to asi nepůjde....?

KUKI1: půjde to i s žitným ;-) ale také je možné vzít 2 lžičky žitného kvásku (tj. asi 20 g), přidat 70 g vody a 70 g pšeničné hladké mouky (tj. dohromady 160 g), nechat vykvasit (cca 6-8 hodin) a zadělat Telky tímhle.

Tématické fráze:
top recepty telka, makové sušenky, telky, recept na telku, telka krekry recept, recept telka, telka, telka sušenky recept, makove, makové recepty, recept na makovou telku, telka krekry, makove krekry recept, sušenky telka, makove.telky, jak se pecou krekry

Suroviny:
mouka hladká, voda, sádlo, mák, sůl

Přidat fotografie receptu