Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lžičkový dort

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Odeta Wollmanova

Náročný

Doba přípravy Příprava 20, pečení 30, dokončení 30, bez chlazení

Příprava 20, pečení 30, dokončení 30, bez chlazení

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 283 kJ /
2 219 kcal
Bílkoviny50,72 g
Tuky213,57 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,45 g
Sodík 741 mg
Sůl1,74 g
Sacharidy23,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortový korpus a šlehačku uděláme den předem.
4 bílky ušleháme na tuhý sníh se 2 PL cukru.
4 žloutky ušleháme do světlé pěny se 2 PL cukru.
Předehřejeme troubu na 160 °C. Krok 2: Do žloutků vmícháme olej a podmáslí. Krok 3: Smícháme všechny sypké suroviny. Krok 4: Do žloutků střídavě lehce vmícháme sníh a sypkou směs. Dno dortové formy ∅ 18-20 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a povrch zarovnáme.
Pečeme asi 30 minut, zkusíme špejlí. Pokud máme hotovo, vypneme troubu a otevřeme dvířka. Krok 5: Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Po vychladnutí dáme do lednice. Krok 6: Druhý den vyšleháme svařenou smetanu, do které po částech přidáme mascarpone. Krok 7: Dort rozkrojíme na stejně silné pláty, pokapeme rumem nebo šťávou. Krok 8: Naplníme polovinou krému, složíme a druhou polovinou krému potřeme vrch a strany dortu.
Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout. Krok 9: Dort polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme podle chuti. Maliny byly k čokoládě docela fajn.

Zveřejněno 28. 6. 2018

Poznámka autorky Odeta…

Stěny formy nevymazávám, ani se nesnažím vyložit papírem. Upečený, vychladlý korpus ojedu nožem. Po dopečení nechávám v troubě , aby nepropadl.

Ztužovač šlehačky dávám, aby dort vydržel nazdobený alespoň 2 dny. Pokud máme rodinnou oslavu a dort se sní celý, ušlehám jen šlehačku s trochou cukru.

V čas nejvyšší nouze se dá použít smetana v prášku, taky drží tvar. ( Nesplést si se sušenou smetanou do kávy. )

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lžičkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/or3X

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lžičkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/or3X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

Co nejdriv upecu zacina u nas doba svatku a vselijakych vyroci::-K,:yes:

Týý jo!! Super!!! :yes:

Taky se mi to líbí...:yes::yes:

Nádhera!! Dort určitě co nejdřív zkusím, ale už předem vim, že ho nebudu mít tak hezký. Ten váš je úžasný! A chválím pěkně a srozumitelně popsaný postup.

Kvety:
Děkuji. Taky jsem dort už dělala v bezlepkové variantě, ale místo mouky jsem dala rozmixované mandle. Neměla jsem bezlepkovou mouku.
Někdy taky nepolévám čokoládou, ale tento byl k narozeninám pro čokoholika.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
lzičkový koláč, korpus na dort z kyšky, dort z kyšky, co dělat aby se dort nepropadl, aby se dort nepropadl, 1 pl cukru, dortovy korpus recept na polevkove lžíce, lžičkové recepty, aby se dortovy korpus nepropadl, dortový korpus z podmáslí, zvlhčeni dortového korpusu, recept na dorty, dort recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, pudink čokoládový, mouka polohrubá, olej, podmáslí, kakao, prášek do pečiva, smetana ke šlehání, cukr, kakao, mascarpone, amaretto, šlehačka, ztužovač šlehačky, čokoláda, ovoce

Přidat fotografie receptu