Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lžičkový dort

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Odeta Wollmanova

Náročný

Doba přípravy Příprava 20, pečení 30, dokončení 30, bez chlazení

Příprava 20, pečení 30, dokončení 30, bez chlazení

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 283 kJ /
2 219 kcal
Bílkoviny50,72 g
Tuky213,57 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,45 g
Sodík 741 mg
Sůl1,74 g
Sacharidy23,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortový korpus a šlehačku uděláme den předem.
4 bílky ušleháme na tuhý sníh se 2 PL cukru.
4 žloutky ušleháme do světlé pěny se 2 PL cukru.
Předehřejeme troubu na 160 °C. Krok 2: Do žloutků vmícháme olej a podmáslí. Krok 3: Smícháme všechny sypké suroviny. Krok 4: Do žloutků střídavě lehce vmícháme sníh a sypkou směs. Dno dortové formy ∅ 18-20 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a povrch zarovnáme.
Pečeme asi 30 minut, zkusíme špejlí. Pokud máme hotovo, vypneme troubu a otevřeme dvířka. Krok 5: Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Po vychladnutí dáme do lednice. Krok 6: Druhý den vyšleháme svařenou smetanu, do které po částech přidáme mascarpone. Krok 7: Dort rozkrojíme na stejně silné pláty, pokapeme rumem nebo šťávou. Krok 8: Naplníme polovinou krému, složíme a druhou polovinou krému potřeme vrch a strany dortu.
Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout. Krok 9: Dort polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme podle chuti. Maliny byly k čokoládě docela fajn.

Zveřejněno 28. 6. 2018

Poznámka autorky Odeta…

Stěny formy nevymazávám, ani se nesnažím vyložit papírem. Upečený, vychladlý korpus ojedu nožem. Po dopečení nechávám v troubě , aby nepropadl.

Ztužovač šlehačky dávám, aby dort vydržel nazdobený alespoň 2 dny. Pokud máme rodinnou oslavu a dort se sní celý, ušlehám jen šlehačku s trochou cukru.

V čas nejvyšší nouze se dá použít smetana v prášku, taky drží tvar. ( Nesplést si se sušenou smetanou do kávy. )

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lžičkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/or3X

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lžičkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/or3X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Co nejdriv upecu zacina u nas doba svatku a vselijakych vyroci::-K,:yes:

Týý jo!! Super!!! :yes:

Taky se mi to líbí...:yes::yes:

Nádhera!! Dort určitě co nejdřív zkusím, ale už předem vim, že ho nebudu mít tak hezký. Ten váš je úžasný! A chválím pěkně a srozumitelně popsaný postup.

Kvety:
Děkuji. Taky jsem dort už dělala v bezlepkové variantě, ale místo mouky jsem dala rozmixované mandle. Neměla jsem bezlepkovou mouku.
Někdy taky nepolévám čokoládou, ale tento byl k narozeninám pro čokoholika.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
lzičkový koláč, korpus na dort z kyšky, dort z kyšky, co dělat aby se dort nepropadl, aby se dort nepropadl, 1 pl cukru, dortovy korpus recept na polevkove lžíce, lžičkové recepty, aby se dortovy korpus nepropadl, dortový korpus z podmáslí, zvlhčeni dortového korpusu, recept na dorty, dort recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, pudink čokoládový, mouka polohrubá, olej, podmáslí, kakao, prášek do pečiva, smetana ke šlehání, cukr, kakao, mascarpone, amaretto, šlehačka, ztužovač šlehačky, čokoláda, ovoce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu