Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bochník mlynáře Máchala

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 638 kJ /
2 782 kcal
Bílkoviny95,02 g
Tuky23,76 g
Vláknina43,65 g
Cholesterol 24 mg
Sodík 293 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy525,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit. Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky. Krok 3: Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).

Zveřejněno 13. 7. 2018

Poznámka autorky cathleen

Maličko větší, vzdušný chleba, je zadělaný ze surovin, které může mít každý doma po ruce. Celozrnné vločky a otruby jsou viditelné ve střídě, podmáslí a strouhaná brambora prodlužují trvanlivost (vláčnost) tohoto voňavého chleba.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/bochnik-mlynare-machala...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bochník mlynáře Máchala

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EMD0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bochník mlynáře Máchala

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EMD0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Ukládám a v brzké době vyzkouším ke grilovanému masíčku.:yes:

Kromě vloček bylo doma vše, ale i tak je to výborný měkounký chlebík. Zatím jsem pekla jen z vařených brambor, tak jsem byla zvědavá, jestli tam syrový brambůrek poznám, ale rozdíl tam není. Budu už péct jen ze syrových:yes:. Můj favorit byl doposud Venkovský chléb, ale tento s bramborou a podmáslím je snad ještě lepší a nadýchanější. Nemám moc ráda pevné chleby málo pórovaté, takže tento:yes::-K

jahoda: děkuji!!!:-* Za vyzkoušení i krásnou fotku :-K
Syrový brambor jsem kdysi vyzkoušela úplně náhodou a vzpomněla si na něj až teď, když o něm psali na Pecnu. Strouhané syrové brzo černají, ale když jsou zabalené do těsta, zůstávají světlé. A upečou se s těstem - takže jednou provždy odpadá starost o obstarání si vařené brambory proto, že s ní chci péct chleba :-8

Krásný chlebíček zase<3 opět přidávám bodík :yes: :-K a hned ukládám :-K

Mankote, to je zas parádní chlebíček <3 hned mi to evokuje pravé máslo, hrnek mléka a spokojenost:-):yes: Navíc vločky, otruby..to vše mám v pečení ráda.
P.s. Máchale, spadlo ti to:-D

srettka: ....asi vítr, Máchale! :-D Jojo...
A přesně, jak píšeš - krajíc, jen s máslem, hrnek dobré kyšky nebo mléka k tomu....a jsem v nebi:-8
Děkuju :-K

Tématické fráze:
sázecí lopatka na chleba, chléb mlynáře máchala, chleba mlynare machala, recept na bochánek, sázecí lopatka chléb, venkovsky bochnik recept, chléb mlynář, rozkvas příprava, recept na chleb mlynáře machali, těsto na bochánek z pečící z trouby, recept na bochnik pečení chleba, jemný bochánek recept, sázecí lopatka na pečení chleba, chléb mlynář machala, recept bochanek, jak poznám rozkvas, bochník, chlebová sázecí lopatka, recept rozkvas, sýrový bochník

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, mouka celozrnná pšeničná jemná, podmáslí, mouka chlebová pšeničná, vločky ovesné, brambory, otruby pšeničné, kmín drcený, sůl

Přidat fotografie receptu