Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šnečí paštika

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Karolina09 Karolina09

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 375 kJ /
807 kcal
Bílkoviny12,70 g
Tuky83,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 385 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,02 g
Sacharidy2,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu. Krok 2: Medvědí česnek a šneky nasekejte nadrobno nebo umelte. Utřete s máslem. Nechte vychladit. Krok 3: Pečivo opečte do zlatova na másle, potřete paštikou a podávejte.

Zveřejněno 23. 7. 2018

Poznámka autorky Karolina09

Základem je šnečí masíčko a máslo, přísady zvolte podle chuti. Uvítám další nápady.

Hlemýždě - helix aspersa maxima - lze v současné době bez problémů koupit zpracované, nejlépe ve vývaru. Lze použít i šneka zahradního (to jsou ti, kteří "běhají" po zahradě), ale domácí úpravu nedoporučuji. Poprvé jsem ji vyzkoušela v roce 2000 (a pak v 2002 a to bylo snad už jen pomatení smyslů) a práce náročná. Nasbírat, nechat vyhladovět, pak omýt, usmrtit vhozením do vařící vody, vodu vyměnit, vytáhnout z ulity, odstranit vnitřnosti (takový černý ocásek) a zase vařit v x-vodách. V mezičase mezi "vodami" zbavit slizu promnutím v soli..... Pro případné další použití - ulity vyvařit v octové vodě se sodou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šnečí paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mplO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šnečí paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mplO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Slimák s ulitou (česky šnek, ale spisovne je to hlemýžď, nie?) je v záhrade neškodný, srettka má pravdu. To, čo nemá ulitu, sú slizniaky a slizovce. A to je tiež rozdiel. To, čo ničí úrodu v záhrade je veľmi invazívny druh, privandrovalec z Pyrenejí, slizovec (už nepamätám aký:-D). Ten je schopný nielen ničiť úrodu, ale požierať aj naše domáce druhy slizovcov a slizniakov. Takže nie všetko je škodlivé, lebo vyzerá ako slimák (slovenčina nerozlišuje). Slizniaky sú neškodné, slizovce, hlavne ten jeden, si pochutia v záhrade.;-)
K receptu: ja by som to nejedla, ale každý máme iné chute. Takže nekomentujem. Čo ma ale zaráža, a casino to trefne vystihol, je surovina "šnečí játra". Slimačia tráviaca sústava má len 3 časti, ústny otvor, tráviacu rúru a análny otvor. U mäkkýšov nemôže byť o pečeni ani reč.

Karolina09: V globále je jedno, pod akým názvom sa to predáva, podstatný je obsah a že to chutí. ;-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

Šneky podávají nejvíce ve Francii,tam se kdysi od nás vyváželi,pamatuji si,že je prodávali v Praze ve francouzské prodejně v Jindřišské ulici.;-);-)A v restauraci U Šuterů je pravidelně podávají jako předkrm,na Štědrý den tam na ně chodí spousta lidí,herců atd.je to už tradice.

Prezentace receptu není zrovna lákavá, ale to je tak všechno, co říci. Každý prostě preferuje něco jiného. Mně se např. příčí cuketa.:-(( Šneky dělávala moje teta, v nějaké nádivce z toustové střídy, másla a bylinek. Párkrát jsem to zkoušela, ale nikdy mi tak nechutnaly, jako od ní. Když jsem u nich byla na prázdninách, vždy mi je připravila / oni neměli děti, tak mě rozmazlovali/. Měla svou prý vápenatou lokalitu, kde je sbírala. Dodnes cítím tu chuť. Masíčko - to byl jen takový mrňavý kousek v ulitě. Myslím, že by velice moc lidí nevědělo, co jí.:-)

Tak moc bezne to zase v Kanade neni. Ten obrazek je tedy hrozny.

No, jsou země, kde se to běžně upravuje, například Kanada. Sestra s němi pracuje zcela běžně, ale asi si kupuje nějaký polotovar. Já nikdy na jídlo neřeknu fuj, dokud neochutnám. ;-). Když se mohou v asijských zemích upravovat psi, tak si nemyslím, že šnek by zrovna pohoršoval.

To bych nepozřela jen to vidím a zvedá se mi žaludek 8-(

No ať už je to jak je to,musím říci,že by mi paštika ani moc nelákala,na fotce to nevypadá,že by to byl gastronomický zážitek:-((

To je něco strašného a není pro to omluv. Pochopím humánní usmrcení, ale tohle je strašné. Pro svou "rozežranost" trápit jiný život je hrozné. Chtěl by být někdo vyhladověn a usmrcen ve vařící vodě? Umí si ta muka člověk vůbec představit? Proto nejím ani mořské potvory, protože ta představa jejich utrpení pro lidskou hloupost je strašná.
Takže za mě :no:

magdalenka: Slimáků moc na zahradě nemám a šneci mi nevadí, neb neškodí :-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

nechat vyhladovět? boha jeho, jak dlouho jste ty chudáky trápila? já to nikdy nedělala, ale vím, že se sbírají šneci v zimě, když jsou zalepení v ulitě a rovnou se dávají spařit, až pukne ta zátka, pak se vyndají a zpracovávají dál, nikdy by mě nenapadlo nasbírat lezoucí šneky na zahradě a dělat s nimi nějaká zvěrstva :-((:-((:-((

Lenunka: vždyť ano, když je necháte vyhladovět, zkrátíte jim aktivní období, které je v přírodě ovlivněno nejen ročním obdobím ale i vlhkostí, tak se zavíčkují

Zobrazit 4 starší odpovědi

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
šneci játra, paštika ze šneků, paštika z hlemýždů, tejaja domácí paštika recept, sneci játrová paštika, paštika z hlemýž, pomazanka ze šneku, paštika ze šneků recept, domácí paštika ze šneku recepty, jak se zbavit sneku na zahradě, hlemýžď recepty paštika, jak odstranit ze šneka střevo, domácí šnečí paštika, šnek paštika, šnečí pomazánka, recepty z měkkýšů, šneci prodejny praha, játra z hlemýžď, hlemýžď pastika, jak vytáhnout hlemýždě z ulity

Suroviny:
šnek, máslo, česnek mědvědí, sůl, pečivo, máslo

Přidat fotografie receptu