Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Východňarské pirohy s povidly

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Trinka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 5 min

60 min (55 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 071 kJ /
973 kcal
Bílkoviny33,68 g
Tuky10,06 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 505 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy183,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosátou polohrubou mouku dáme do mísy, přidáme vejce, špetku soli a postupně 8 polévkových lžic vody. Vytvoříme těsto, které se pěkně lepí. Těsto rozpůlíme na dvě části a připravíme vál (nebo kuchyňskou linku).
Ještě než začneme těsto vyvalovat, dáme vařit vodu se špetkou soli. Krok 2: Na připravený hladkou moukou pomoučněný vál dáme půlku těsta, kterou pěkně rozválíme, síla těsta musí být 1- 1,5 mm. Po dosažení výše uvedené síly těsta už vrchní část těsta nemoučníme! Krok 3: Hotové těsto rozkrájíme ostrým nožem asi tak na 6 x 6 cm široké čtverce. Do středu čtverců dáváme jídelním nožem z polévkové lžíce povidla o velikosti meruňkové pecky.
Toto opakujeme i s druhou půlkou těsta. Krok 4: Když máme hotovo, čtverce přeložíme do obdélníků nebo trojúhelníků (proto pirohy). Nastává lepení. A tady se mohou přidat a pomáhat i šikovné děti. U nás se slepovaly otevřené okraje pirohů ručně palcem a ukazováčkem, potom se ve vodě nerozlepují. Krok 5: Naházíme do vroucí vody a sem tam promícháme ode dna. Po vyplutí pirohů na hladinu jeden vyjmeme a ochutnáme, zda jsou hotové. Když nejsou, ještě je necháme minutku a vyndáme. Neochlazujeme. Krok 6: V malém kastrůlku zpěníme máslo, kterým na talíři pirohy omastíme a pozor - dle chuti osolíme!!!

TIP: Desatero rad na téma povidla

Zveřejněno 10. 8. 2018

Poznámka autorky Trinka

Malé kousky těsta, které vzniknou kolem dokola vyváleného kruhu, dáváme vařit k pirohům o něco později.

Dříve byla povidla daleko hustší, proto jsme je ředili vodou. Takže když se vám budou zdát moc tuhá, řeďte je lžičkami vody.

Povidla by měla být na pirohy hustší, nežli marmeláda.

Pirohy jsou dost sladké, proto se solí. Ale asi právě tím jsou tak dobré, přeji všem, dobrou chuť !!!

Jinak si můžete dochucovat, tím co máte rádi...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Východňarské pirohy s povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PDNn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Východňarské pirohy s povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PDNn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Magdalenka: Ano, souhlasím. Ti předkové si ale uměli vymýšlet výborná jídla. To je dobře,
díky nim si pochutnáváme i my všichni, tedy ten kdo sem zavítá.
Kdo založil tento web měl fakt príma nápad. Děkujeme Vám.
Kdo nerad vaří stále stejná jídla, zde si vybere a uvaří si něco nového na co má chuť a
nebo i starší jídla na která už dávno zapomněl.

Hospodyne:

Já nevím zda měli tenkrát na Slovensku mák, mě to v 8 letech ani nezajímalo.
A jelikož se mák musí dochucovat cukrem, nám vůbec na pirohách nescházel,
ani zde v Čechách nám nescházel i když mák doma byl. Prostě každý je asi od
malička zvyklí na chutě z mládí... <3:-)

magdalenka: u nás v kraji se pěstovalo velké množství máku, celé prázdniny jsme mák vytřípali z makovic, babičky a větší děti, které už mohly s nožem. Než se šlo za zábavou, muselo se aspoň chvilku vyklepávat.:-)

Zobrazit starší odpověď

Magdalenka:

Je to Ukrajina, ano je to pravda, zase chyba jako hrom... :no:
To mi vůbec nedošlo, myslela jsem hlavně na recept. 8-(
Ach jo. :-(

Trinka: no jo, naše Slovácko bylo přece jen bohatší a maku bylo jako maku....

Hospodyne:

Moji rodiče jsou od Michalovec a ty jsou na východě Slovenska, pár km od ruských hranic.
A tak je nám vařila mamka když jsme byly malé. Potom jsme se je naučily i mi, tři sestry.
Chtěla jsi starý recept, tak tady ho máš. A mákem jsme je vůbec nesypaly...:-)
Tento recept už má 72 let, možná i víc, nevím jak dlouho je vařila babička.
To platí i pro ty halušky od mamky.
...
Jednodušší recepty jsou zdravější než ty složité, ale to nemám ze své hlavy...;-)

Trinka: Slovensko s Ruskom nehraničí. S Ukrajinou áno.:-8

:-K.. a posypat makem s cukrem nebo strouhaným perníkem...Akorát nevím, zdali je to po " východňarsku" / aby to nebylo některé pravověrné zase líto.../

Tématické fráze:
pirohy s povidly, pirohy s mákem, pyrohi s povidla, recept na pirohy s povidly, pirosky z makem, pirohy s povidlama, pirohy s povidly recept, pirohy s povidli, povidlove pirohx, ruské pirohy-recept s povidly, pirozky s povidly, vychodnarské lokše, smažené makove pirozky, smažené makové pirohy, recept na pirohy s povidli, pyrohy s povidlama, pirohy makove, povidlove pirohy, pirohy s povidly a s mákem, riské pirohy s mákem

Suroviny:
vejce, mouka polohrubá, voda, sůl, povidla švestková, voda, máslo, sůl

Přidat fotografie receptu