Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis

Clafoutis je tradiční francouzský koláč plný ovoce, másla a smetany. Oproti naší klasické bublanině obsahuje méně mouky, je tedy vláčný a osvěžující. V třešních také můžeme nechat pecky, údajně dodají koláči to pravé třešňové aroma.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

FreshBites FreshBites

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 30 min

75 min (45 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 241 kJ /
1 970 kcal
Bílkoviny45,03 g
Tuky101,92 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 776 mg
Sodík 759 mg
Sůl1,74 g
Sacharidy211,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo na těsto rozpusťte v rendlíčku nebo mikrovlnné troubě a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláčovou formu vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem. Krok 2: Višně nebo třešně umyjte, odstraňte jim stopky i pecky a vyskládejte je do vymazané koláčové formy jednu vedle druhé. Krok 3: Do větší mísy nasypte prosátou mouku, sůl, cukr, semínka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Přidejte vejce (nebo vejce a žloutky) a mixérem nebo metličkou rozmíchejte dohladka. Krok 4: Za stálého míchání přilijte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo. Výsledné těsto by mělo být hladké a řídké, asi jako těsto na palačinky. Krok 5: Těsto nalijte na višně či třešně ve formě a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut. Že je koláč hotový, poznáte podle toho, že těsto ve formě přestane být tekuté, ale zpevní se a lehce zezlátne na povrchu.

TIP: Clafoutis - francouzský moučník

Zveřejněno 19. 9. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Dj4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Dj4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Koláč výborný, akorát se mi teda celkem dost topil v tom másle, stačilo by dat o polovinu méně. :-8

Výborný i s malinami, lze zkombinovat i třešně-rybíz-maliny.... Vždy má úspěch.

Tématické fráze:
francouzský koláč, třešňový koláč, francouzský koláč s třešněmi, francouzský višňový koláč, francouzský clafoutis, recept na francouzský koláč, clafoutis recept francouzský, francouzský clafoutis s jablky, francouzky kolac s třešní, vláčny hruškový kolac, clafoutis franhouzsky, vláčný višňový koláč, francouzský hruškový koláč vlácný

Suroviny:
máslo, višně, mouka hladká, cukr krupice, lusk vanilkový, vejce, mléko, smetana, kůra citronová, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu