Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odpalované těsto (pate a choux)

Krémové větrníky, věnečky, křupavé smažené churros, ale třeba také vařené ovocné knedlíky, to vše lze vykouzlit z odpalovaného těsta. Jeho příprava je sice složitější, ale podle podrobného a srozumitelného receptu docílíme hladkého těsta, které se při pečení krásně nafoukne.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 136 kJ /
1 945 kcal
Bílkoviny54,53 g
Tuky134,58 g
Vláknina4,80 g
Cholesterol 1,25 g
Sodík 1,21 g
Sůl2,88 g
Sacharidy126,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce vložíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr (pokud se používá). Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Když se tekutina začne vařit (máslo by mělo být rozpuštěné), přidáme prosátou mouku najednou a intenzivně promícháme, nejlépe vařečkou, nevhodná je například metla. Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Krok 2: Odpálené těsto musí tvořit hladkou hroudu. Dřív se říkalo, že těsto zanechá na dně hrnce bílý povlak, ale to dnes u většiny nepřilnavých povrchů není pravda. Krok 3: Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout. Tuto část je nejlepší nechat na robotovi s tzv. pádlem. Během míchání těsto rychleji zchladne a zároveň neoschne. Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, můžeme postupně po jednom zašlehat vajíčka. Krok 4: Připravíme plech s pečicím papírem. Naneseme požadovaný tvar, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Těsně před vložením plechu stříkám do trouby rozprašovačem trochu vody, aby se zapařila a těsto lépe vyběhlo. Pečeme podle velikosti a tvaru, dokud se těsto nenafoukne a nahoře nezhnědne. Během pečení neotevíráme dvířka trouby alespoň prvních 15-20 minut, jinak těsto spadne, splaskne. Krok 5: Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. Naplníme sladkou nebo slanou náplní a nejlépe ihned podáváme. Skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě maximálně jeden den. Chcete-li skladovat delší dobu, uložte do mrazáku ve vzduchotěsné nádobě.

TIP: Jak se vyhnout chybám při odpalování těsta?

Zveřejněno 30. 9. 2018

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Odpalované těsto (pate a choux)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KYB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Odpalované těsto (pate a choux)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KYB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Moc prosím o rychlou pomoc. Potřebovala bych je udělat a nemám nikde blízko Lidl. Jakým jiným sýrem bych to mohla nahradit? Nebo to ani nemám s ničím jiným zkoušet a raději jet někam koupit "originál" do LIdlu? Nerada bych to zkazila. Děkuju

Kvety: to ti pojde zamiesat toho sa neboj ja som bezlepkarka tak bez muky peciem alebo s mojou bezlepkovou mukou len,aj to obcas len.

Zobrazit 5 starších odpovědí

Tohle mi úplně uniklo:-O, parádní věnečky. Bych netušila , že jsou bez mouky. Vypadají senzačně :yes:

mnaaam:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
goldessa cream lidl, cream cheese lidl, lidl věnečky, cream cheese goldessa, cream cheese z lidlu, lidl cream cheese, venecky lidl, falešné věnečky-recept, cream cheese goldessa lidl, oopsie těsto, goldessa cream cheese

Suroviny:
voda, mléko, máslo, mouka hladká, vejce, sůl, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu