Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pletený chléb

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 626 kJ /
1 823 kcal
Bílkoviny55,50 g
Tuky10,40 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy365,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: K rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promísíme a 30-40 minut necháme odpočinout – proběhne autolýza, mouka zbobtná a lepková struktura se pak lépe vyvíjí. Krok 2: K odpočinuté směsi přidáme kmín, sůl a lžíci – dvě vody a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a necháme rozkynout – než zvětší objem asi o 50%. Pak těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na 2 díly a z každého uděláme bulku – budoucí malý chlebík. Krok 3: Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do velkého „jazyka“ a ten podélně rozřízneme na 3 pásky, ze kterých upleteme plochý cop. Kromě okrajů potřeme plochu copu vodou a převrátíme na něj bulku – viz poslední foto postupu. Krok 4: Takto nachystaný chlebík uložíme na plech na pečící fólii vzhůru nohama a celý plech s oběma bochníčky pak vložíme kynout do velikého igelitového pytle, který kynoucímu těstu pomůže udržet teplo a vlhko. Krok 5: Vykynuté chleby opatrně otočíme zpět, můžeme je poprášit moukou a dáme je upéct do rozehřáté trouby s plechem na dně, kam po vsazení chlebů chrstneme 100-150 ml horké vody. Při 220-230°C pečeme 30-35 minut.

Zveřejněno 9. 10. 2018

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pletený chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g4Xr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pletený chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g4Xr

Marie

Komentáře (5)

krása jako vždy :-K:yes:

Kdybys měla pekárnu někde poblíž byla bych stálá a věrná zákaznice :-D:yes::-K

mysulka, Lenunka: děkuji, holky :-* ani nevíte, jak ráda bych, kdyby to šlo!

si neskutočná.

magdalenka: :-D díky. Tohle označení si spíše zaslouží kynuté těsto, které je až neskutečně tvárné <3

Tématické fráze:
autolýza chleba, autolyza chlebová mouka, autolýza mouky, autolýza, autolyza chleb, autolyza lepku, chléb bez rozkvasu, pletený domácí chleba

Suroviny:
voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, voda, mouka hladká, mouka pšeničná, kmín drcený, sůl, voda

Přidat fotografie receptu