Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opékancové řezy

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Izabella929 Izabella929

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min

50 min (50 min příprava)

Suroviny pro 20

20

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 723 kJ /
4 953 kcal
Bílkoviny148,31 g
Tuky236,29 g
Vláknina19,35 g
Cholesterol 2,02 g
Sodík 999 mg
Sůl2,53 g
Sacharidy548,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na Slovensku je tradíciou na Vianoce, podávanie opekancov. Toto jedlo sa podáva po kapustnici, ktorá je tiež tradičným jedlom. Chcem iba vysvetliť, čo sú to opekance. Ak ich chcem použiť do môjho zákusku, musím ich pripraviť deň vopred.
Dám vykysnúť kvások. Keď vykysne, pridám ho ku hladkej múke a pridám vajcia a olej, štipku soli a vypracujem nelepivé cesto. Keď cesto vykysne po 45. min na teplom mieste, vyložím ho na pracovnú dosku a rozdelím na bochníčky a tieto následne vyšúľam, uložím na vystlaný papierom. Zvyknem ich potrieť žĺtkom, ale nie je nutné, lebo sa budú obárať vrelým mliekom. Rúru nechám vyhriať na 180°C a pečú sa 20 min. Potom ich nakrájam na kúsky ako vidieť na obrázku. Na Vianoce ich obarím horúcim mliekom, polejem roztopeným maslom, posypem mletým makom a posypem vanilkovým cukrom.
Teraz som ich iba pokvapkala mliekom, lebo budú súčasťou zákusku a teda musia držať spolu. Posypala som ich makom, cukrom a poliala roztopeným maslom. Takto sú pripravené na použitie do zákusku. Krok 2: Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku s práškom do pečiva som zmiešala a opatrne vpracovala do cesta. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180°C a piekli sa 10 min. Druhý korpus som pripravila podobne ako prvý. Oba som nechala chladiť na mriežke. Krok 3: V mlieku som vymiešala Zlaté klasy a uvarila som hustú kašu, pridala som lyžicu cukru a ešte do vlažného pudingu som vmiešala maslo a potom vyšľahala. Dala som do chladničky stuhnúť. Krém som rozdelila na 2 časti. Krok 4: Keď som mala všetko pripravené, zostavila som koláč. Naspodok som dala prvý korpus, natrela som ho horúcim lekvárom a potom natrela polovicu krému. Na krém som rovnomerne navrstvila pripravené opekance, treba ich pekne upraviť, aby boli na vrchu zarovnané. Na opekance som pokvapkala horúci lekvár a položila druhú polovicu krému a zakryla posledným korpusom. Je tam malé množstvo krému, treba poriadne pritlačiť celý koláč. Ja som dala 5 kg múky navrch, lebo som sa bála, aby sa mi to pri krájaní nerozsypalo a uložila som do chladničky na noc. Krok 5: Druhý deň som zo šľahačky, cukru a Smetafixu pripravila hustú šľahačku a natrerela som ju na vychladený koláč. Navrchu som urobila hrebeňovou stierkou vlnky a posypala som vrch celým makom.

Zveřejněno 15. 10. 2018

Poznámka autorky Izabella929

Prajem vám dobrú chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opékancové řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q45p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opékancové řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q45p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Zaujímavá kombinácia surovín.Zákusok je veľmi pekný. :-K :yes:

Zaujímavý nápad. U nás sa vianočným opekancom hovorí bobaľky. https://www.toprecepty.cz/recept/3049-bobalky/ Pridať ich do koláča by ma v živote nenapadlo. :yes:

tejaja: áno na východe SK ich volajú bobaľky...ja pochádzam z južného SK u nás sú to opekance..:-K:-K

Suroviny:
mouka hladká, sůl, vejce, olej, mléko, droždí, cukr, mák mletý, cukr vanilkový, máslo, vejce, cukr krystal, mouka hladká, prášek do pečiva, mléko, zlatý klas, cukr moučkový, máslo, džem, mák, šlehačka, smeta-fix, cukr krystal

Přidat fotografie receptu