Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatové řezy s čokoládovou polevou

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Izabella929 Izabella929

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min

50 min (50 min příprava)

Suroviny pro 20

20

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie40 775 kJ /
9 746 kcal
Bílkoviny128,40 g
Tuky468,64 g
Vláknina34,28 g
Cholesterol 976 mg
Sodík 586 mg
Sůl1,95 g
Sacharidy1 236,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na pracovnú dosku preosejem múku, pridám k nej prášok do pečiva, olej, práškový cukor, vajce a postupne prilievam paradajkovú šťavu. Napokon všetko spolu zmiesim a dobre vypracujem cesto. Cesto rozvážim na 5 rovnakých častí. Každý plát cesta vyvaľkám priamo na pečiacom papieri a ukladám na seba aj s papierom, kým budem piecť. Keď mám všetky cestá vyvaľkané, zapnem rúru a nechám ju vyhriať na 180°C. Pláty vkladám jeden po druhom do rúry a každý sa pečie 6 min - treba dávať pozor, aby sa nepiekli dlhšie, lebo sa bude cesto lámať a nevsaje do seba krém. Krok 2: Pripravím krém: V mlieku vymiešam detskú krupicu, pridám vanilkový cukor a uvarím hustú kašu. Maslo s cukrom vymiešam do peny a postupne pridávam po lyžici vychladnutú kašu. Napokon všetko ešte znovu prešľahám a pridám rum. Krém rozdelím na 4 rovnaké časti a uložím do chladničky stuhnúť. Krok 3: Každý plát pred položením krému natriem horúcim paradajkovým lekvárom. Keď mám všetky pláty naplnené, zaťažím ich 4 kg cukru a uložím na noc do chladničky. Druhý deň pripravím čokoládovú polevu, koláč polejem a a urobím na ňom mriežku z čokolády. Krájala som ho horúcim nožom.

Zveřejněno 23. 10. 2018

Poznámka autorky Izabella929

Prajem vám dobrú chuť. Recept je z Maďarskej stránky WEBcukrázda...tam si ho treba ale preložiť, lebo je v maďarčine.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatové řezy s čokoládovou polevou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YPRM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatové řezy s čokoládovou polevou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YPRM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (66)

jen tak pro zajímavost, prohledala jsem autorkou několikrát zmíněný maďarský server, našla jsem tam čtyři recepty na rajčatové řezy, ale ani jeden stejný, tři jsou bez vajec a čtvrtý zase udává na 350 g mouky 3 vejce a malý rajčatový protlak:
http://webcukraszda.hu/?s=paradicsomos+szelet
tak já teda už nevím, velebnosti:-)
mimochodem není to WEBcukrázda, ale Web Cukrászda, když už bych někde machrovala, jak umím maďarsky, tak bych si nejprve zjistila, jak se to správně píše:-)

To je proste Izabela. Takto sa správala aj na vareche. Ak mala obdivovateľov, tak bola spokojná. Nedajbože ale nejaký kritický koment, už bolo zle-nedobre. Pýcha, sebestrednosť, pocit vlastnej dokonalosti, okázalé "odchody" z varechy. Pripomína mi jednu "varecháčku" - Pustu / my dve, Izabela, vieme, o kom píšem /.

mata3636: pusta tu pobyvala istu dobu, pod inym nickom, tiez sa preslavila svojim spravanim. Natolko, ze bola zablokovana.

tak mi to nedalo, pro zajímavost: 1 moje pl rovná = 14 g, vrchovatá 20 g cukru moučka, z čehož je vidět, že to opravdu může být různé, ale o to nejde, diskuze evidentně vznikla kvůli tomu, jak píše hosta, že polovina věcí je počítána metodou bez vážení, a druhá odměřena, a když už člověk vytáhne váhu a zaprasí si odměrku, tak je jednodušší to odměřit vše. Nikdo tu nekritizuje autorku, naopak většina lidí včetně mě tu recept pochválila, a podle mě by každý kuchař, který sem dává recept proto, aby ukázal, co všechno jde doma zvládnout, mohl vzít prostě lžíci, kterou používá na odměřování surovin (já doma nemám 20 různých velikostí lžic) a odměřit těch 15 lžic cukru a oleje a doplnit, kolik to teda váží, je to tak 5 min práce max, nemusí to přece znova péct. Bohužel se zřejmě někdo raději půl dne hádá, a místní "gang" to podle mě není....jen se lidé slušně ptali, jestli by nebylo možné uvést všechno ve stejných měrných jednotkách. Nevím, proč by kdo měl chodil psát připomínky na nějaký maďarský server, ten sem žádný recept nevložil. Vše je jen o ochotě, ne?:-)

Obecně platí, že autor - nebo v tomto případě realizátor - receptu má právo použít měrné jednotky tak, jak mu vyhovuje. Když neuvede jejich velikost, vzbudí to pochopitelně rozpaky a následné dotazy. Jistě by se tomu dalo předejít upřesněním velikosti lžíce, jak to bývá u Casinem nemilovaných hrnkových receptů, kde je většinou - u těch lepších - uvedena velikost hrnku. Snad by to mohlo být bezbolestně doplněno. Na váhu či objem si to případný zájemce může podle dohledatelných tabulek přepočítat - pokud chce opravdu recept napodobit. Protože ale jde evidentně o fotky i recept z archivu (byly uveřejněny již před rokem a půl na stránkách Nejrecept), chápu, že si přece Izabela nemůže pamatovat, zda použila rovnou či navršenou lžíci cukru, kdy je váhový rozdíl 100%. Myslím, že kdyby to mohla upřesnit, tak to udělá, ne? Takže ta diskuze, která mnohdy sklouzla do osobní roviny, je bez efektu. No a že se drbe na skype, na facebooku, v Holandsku a jinde?:-D Při míře vzájemné náklonnosti či nenáklonnosti všech zúčastněných se tomu jako obvykle nedá zabránit;-)
Těžko oddělit zrno od plev, to je fakt - a tady se to víceméně stále týká receptu - takže zatím nedělím:-8

Jana Dorazinová-Remková: já snad ani nemyslela tebe - ale pokud se k tomu hlásíš....;-). Myslím, že každý soudný člověk dokáže oddělit to zmiňované zrno od plev :-)

Zobrazit 20 starších odpovědí

Vy si nedáte pokoj8-( To je už chorobné Dajda a spol. Dejte autorce pokoj, protože jinak web opravdu přijde vaší zásluhou o skvělou kuchařku a cukrářku. Vlastníci stránek vám asi nebudou vděční:no:.Je to trapné!Jste jak na pavlači8-(:-//

amorhop:

Jana Dorazinová-Remková 25. 10. 2018 12:49:07
Nejen z Holandskem. Jste probíráni i v jiných skupinách..Většinou se nás ptají, co je to tady za odborníky, kteří všemu rozumí a na svém profilu nic moc neuvařili.

Zobrazit starší odpověď

jen zírám a to tu bývalo tak dobře, teď už sem chodím jen zkusit nějaké recepty a komenty raději nečtu,Nechápu o co tady jde měli by jste se zamyslet sami nad sebou a ne urážet ostatní o tom tady ta skupina opravdu nebyla. oPRAVDU TADY BÝVALO DOBŘE!!!!!!
;-(;-(;-(:no::no:

Bože, co to tady zas řešíte za ptákoviny??:-//.. Já bych neměla problém použít lžíce, jak uvádí Izabella. Jenže na ni nemám, aby to vypadalo tak, jako to dělá ona a proto to ani nezkouším. Ale ti, co zde hojně komentují jsou určitě zruční a mohli by vyzkoušet a pak teprve říct, co a jak by změnili. Jenže vy si zas potřebujete vyjadřovat názory. HNUS :no::no::no:

Izabella929: Izabello, Vy při svých zkušenostech, které nám tu vynášíte do nebes, nedokážete vzít lžíci, se kterou měříte suroviny, nabrat potřebný počet lžic a zvážit ho? Stále se jen odvoláváte na jakési maďarské stránky a v duchu se nepochybně smějete, jak jste nás převezla, protože to nikdo z nás nepřečte (jen abyste se nedivila!) Jeden by skoro řekl, že jen odněkud přebíráte recepty a s jejich přípravou nemáte žádné zkušenosti. i když to tady není samozřejmě podmínkou. :-O

Zobrazit 6 starších odpovědí

mě se řezy moc líbí :-), ale s těmi měrnými jednotkami musím souhlasit s casinem a Dajdou, taky mi nepřijde zábavné počítat 45 lžic něčeho, umění péct je jistě o radosti si s jídlem vyhrát, ale podle mě vymazlit ho vzhledově třeba, nazdobit jinak nebo tak něco, ne si přípravu užít tak, že si ji ztížím :-), navíc pokud není uvedeno, zda dávat vrchovaté lžíce nebo zarovnané, je to i nepřesné. Ale pokud to někoho baví, tak když si vezmu, že do jedné polévkové lžíce se vejdou cca 3 kávové, lze udělat přepočítáním přípravu ještě o dost zábavnější :-D
ale vypadá to krásně :-):-K

Dajda: Nic jiného jsem od vás a vám podobných ani nečekala. Poklepáváním na ramínka se hecujete k ještě hnusnějším výkonům. Působíte na mne jako gang8-(:-//

<3 Zajímavé použití rajčatové šťávy - líbí se mi to. :-K Izi, Ty máš vůbec krásné všechny moučníky.
:-O casino: a není to jedno, jestli vážím nebo měřím na lžíce, lžičky, hrnky, ......., i když je to v jednom receptu? Musím ale přiznat, že každá lžíce je jinak velká, proto mám raději vážení, i když odměřování na lžíce používám také.

cathleen: No, a opět upozornit na jakési zákulisní drby. Mně je úplně šumák, kdo všechno mě někde virtuálně i skutečně pomlouvá. :-D;-) Mít hodně kámošek na FB ještě neznamená, že mě mají lidé opravdu rádi a jsou ke mně upřímní.

Izabella929: Měla jsem na mysli logiku při psaní receptů, aby s realizací neměli problém běžní uživatelé.8-(

Zobrazit 14 starších odpovědí

Mě by zajímalo, jestli ta rajčatová šťáva tu je jen pro barvu nebo je to znát i chuťově? Resp. jak moc výraznou chuť pak řezy mají? Nedovedu si to totiž moc dobře představit :-)

Johanka128: Neviem, či si už varila z rajčiat lekvár, lebo ja áno a vôbec nie je cítiť, že je z rajčiat..tento zákusok bol vymyslený na podnet lekváru a môžem ťa presvedčiť , že nemá rajčatovú chuť.. naopak rajčiaky sa použili namiesto farbiva, aby bolo cesto odlišné od obyčajných bielych a kakaových rezov..sú farberné na ružovo prirodzene a ešte ak sa použije domáca rajčinová šťava sú dokonalé..pokojne si ich upečte,nebudete vôbec ľutovať a cítiť rajčinovú šťavu..veľa šťastia..):-K

15 PL oleje 15 PL rajčatové šťávy 15 PL moučkového cukru
No, podle dalších surovin evidentně disponujete váhou i odměrkou:yes: tak mi prozraďte, zda tady ta kvanta lžic opravdu počítáte :-O

Izabella929: Tak jsem vzala přesnou váhu, 2 různé PL a moučkový cukr. V závislosti na použité PL a jejím naplnění ( vrchovatá/jen lehce přes okraj) jsem vyrobila rozptyl - 15 PL 195 g - až - 15 PL 345 g - moučkového cukru.
U tekutých surovin to asi tak moc nehrozí, olej do kopce na lžíci nenalejeme, ale množství cukru do těsta by asi mělo být plus/minus pár gramů ( a ne rozdíl 150 g)....:no:

Zobrazit 6 starších odpovědí

Tématické fráze:
izabella řezy, jak odměrit 100g když nemám váhu

Suroviny:
mouka hladká, olej, šťáva rajčatová, cukr moučkový, vejce, prášek do pečiva, mléko, krupice dětská, cukr vanilkový, máslo, cukr moučkový, korpus, čokoláda hořká, olej, smetana zakysaná, máslo

Přidat fotografie receptu